Torstaina 12.5. pidimme pienen esittäytymistilaisuuden Espoon kirjaston henkilökunnalle. Kerroimme mitä teemme ja kuulimme kirjastojen toivomuksia. Merkittävä rajanveto oli, että valintamme lähtee noin 10-v ja vanhemmille tarkoitetusta kirjallisuudesta. Emme valitse kuvakirjoja tai helppolukuisia.

Keskustelimme myös genrerajoista: miksi olemme määrittäneet valitsevamme myös tieteis- ja kauhukirjallisuuden, eikös tämän pitänyt olla fantasiaryhmä?

Vastaus on se, että genrerajojen määrittäminen ei ole helppoa. Esim. englanninkielisissä aikuisten listoissa menisi keskittämisen etu kokonaan, jos valitsisin vain tiukasti fantasiamääritelmään sopivat genren ”Scifi & fantasy” alta – kirjastoissa täytyisi käydä listat uudelleen läpi ja arvailla olenko minä jättänyt tilaamatta siksi ettei se kuulunut minulle vai siksi, että se on scifiä. Kirjaston valitsijan täytyisi silloin selvittää kaikista tilaamatta jääneistä kirjoista perustiedot itse ja se vie paljon aikaa. Monia kirjoja saattaisi myös jäädä kokonaan tilaamatta, jos minä olisin sitä mieltä ettei tuo kuulu minulle ja kirjaston valitsija olisi sitä mieltä että kuuluu. Yhtenä tavoitteenahan tässä keskittämisessä on työn tekeminen tehokkaasti. Koska tunnen jo genren hyvin, ei minun tarvitse käydä ihan kaikkia kirjoja tarkistamassa yksitellen, vaan olen todennäköisesti jo kuullut yli puolista meille tarjottavista kirjoista ja vaikken kirjoista olisikaan, niin vähintään kirjailijan nimi olisi tuttu.

Kirjaston sisäisen keskustelun jälkeen kirjallisuudentutkija Vesa Sisättö piti hieman yli tunnin kestäneen luennon fantasiakirjallisuudesta ja sen historiasta. Luento oli avoin yleisölle ja muutama asiakas olikin saapunut paikalle, vaikka suurin osa yleisöstä olikin kirjastolaisia. Vesan luento oli tiivis tietopaketti ja sai paljon kiitosta kuuntelijoilta, joille fantasiakirjallisuus ei ollut ennestään tuttua.

Asiasanat:

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

Kirjoita kommentti