Miten löydän tietoa fantasiasta?

artikkelikuva

Pidin viime viikon keskiviikkona HelMet-kirjastolaisille koulutusta fantasiakirjallisuuden tiedonhausta. Aloitin esittelemällä ensin hieman fantasian eri lajeja, käyttäen apunani ns. Sinisalon mandalaa, joka löytyy kirjasta Fantasian monet maailmat (BTJ Kirjastopalvelu, 2004). Siinä fantasia kuvataan kattogenrenä, jonka alle tieteiskirjallisuus, kauhu ja sankaritarinat asettuvat. Muutaman uudehkomman genren siihen voisi nykyisin lisätä. Jos lisäisi romanttisen kirjallisuuden mukaan kuvioon omana ympyränään, paranormal romancen voisi asettaa sen, kauhun ja rikosfiktion kupeeseen. Monet teinidystopiat kolmiodraamoineen lainaavat tieteiskirjallisuudesta ja romantiikasta. Steampunk kuuluisi tieteiskirjallisuuden ja historiallisen fiktion rajamaille.

Sitten jatkoin aiheesta löytyvään kirjallisuuteen. BTJ Kirjastopalvelu (nykyisin Avain) on julkaissut monta hyvää kirjailijaesittelyjä sisältävää kirjaa. Niitä ovat

Erilaisia fantasian genrejä esittelee ansiokkaasti Niklas Bengtssonin Mielikuvituksen rajaton riemu (2000), mutta uusimmat siitä valitettavasti puuttuvat. Pohjatiedot fantasiasta siitä kuitenkin edelleen saa hyvin. Anne Leinosen ja Ismo Loivamaan kokoama artikkelikokoelma Ihmeen tuntua vuodelta 2006 on toinen hyvä perusteos, jossa on myös minun kirjoittamani artikkeli Fantasiasta kirjastossa. Luin sen pitkästä aikaa ja varsin hyvin se oli kestänyt aikaa. Odotan innolla tänä keväänä ilmestyvää Hanna Matilaisen Mitä kummaa! -kirjaa, jonka oletan olevan hyvä ja ajanmukainen perusteos kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Verkkotiedonhaussa Google ei taida esittelyjä kaivata. Jos kaipaa tietoja jostain kirjasta tai kirjailijasta, Google varmasti löytää ainakin jotain. Me fantasia- ja scififanit kun mielellämme kirjoitamme kirja-arvosteluja ja jopa joskus teemme varsin laajoja wikejä suosikkikirjoistamme ja -tv-sarjoista. Lukuvinkkejä itse haen Raijan Taikakirjaimet– ja Liinan Sivukirjasto-blogeista.

Laajoja fantasia- ja tieteiskirjallisuusbibliografioita löytyy myös, Risingshadow-sivuston Kirjasto on luotu Jussi Vainikaisen Suomenkielisen sf-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden bibliografian pohjalta. Ikävä kyllä Vainikaisen bibliografiaa ei enää päivitetä. Risingilla on myös hyviä toimitettuja arvosteluja ja vilkasta keskustelua!

Itse käytän päivittäisessä työssäni tilatessani uutta fantasiaa ja luetteloidessani niitä jatkuvasti Goodreads-sivustoa. Goodreadsissa on mielestäni parhaiten löydettävissä moniosaisten sarjojen järjestys ja siellä toimii myös suosittelu – jos tykkäsit tästä, pidät myös tästä. Siellä on myös hyvä listaustoiminto, josta saa varmasti ideoita erilaisia lukuhaasteita tai vastaavia varten. Esim. The best epic fantasy -listan mukaan minun pitäisi vihdoin ryhtyä lukemaan Brandon Sandersonia. Paolinin ja Goodkindin taidan antaa olla…

Eikä kannata myöskään unohtaa upeita sff-lehtiämme, Tähtivaeltajaa ja Porttia. Tähtivaeltajan monet kirjailijahaastattelut antavat varmasti kaiken tarpeellisen tiedon vaikka kirjailijaesitelmää varten!

Asiasanat: ,

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

1 kommentti

  1. […] Matilaisen kotimaista spefiä esittelevä teos Mitä kummaa? ilmestyi toukokuun lopussa. Aiemmassa kirjoituksessani fantasian tiedonhausta olen jo esitellyt muita genreä esitteleviä tietokirjoja. Suomenkielistä spefiä käsittelevää […]

Kirjoita kommentti