Mukavuusalueen ulkopuolelta: Nora Robertsin Ensimmäinen vuosi

Kirjan Ensimmäinen vuosi kannessa on tyylitelty musta lintu, teksti "Loppu on tullut, on uuden alun aika"

Näin jälkikäteen on tullut useampaankin kertaan mieleen, että mitä oikein ajattelin, kun otin vastaan arvostelukappaleen Nora Robertsin dystopia-kirjasta Ensimmäinen vuosi.

Kirjan Ensimmäinen vuosi kannessa on tyylitelty musta lintu, teksti "Loppu on tullut, on uuden alun aika"

Nora Robertsin Ensimmäinen vuosi on dystopiaa.

En ole pahemmin hänen romanttisiaan kirjojaan lukenut, enkä muista lukeneeni hänen dekkareitaankaan. Olin kuitenkin utelias tietämään, mitä hän on saanut aikaan dystopian saralla. Ajattelin, että se olisi jotain nuorten aikuisten romanssidystopioiden kaltaista, jotkut niistä ovat hyvinkin viihdyttäviä ja joskus niissä on kiinnostavia yhteiskunnallisia ajatuksia.

No oletukseni tai oikeammin odotukseni eivät toteutuneet, vaan kirjan tyyli muistuttaa minua Stephen Kingin kirjoista tai Walking dead -sarjasta, jotka on risteytetty Sinkkuelämää-sarjan kanssa, tosin vain henkilöhahmojen osalta. Tässä kohtaa minun kait on myönnettävä, että minulla on niin huono maku, etten voi oikein sietää Stephen Kingin kirjoitustyyliä, se on minulle jotenkin liian amerikkalainen. Osittain tästä syystä en saanut kirjaa millään luettua loppuun. Toinen syy on, että päähenkilöt tulevat tosi myöhään kirjaan mukaan ja en saanut heihin yhtään makua. Tai no kyllähän ne vähän ärsyttivät.

Vaikka kirja on apokalyptinen ja kenties postapokalyptinen fantasia niin vahvuus on enemmän realistisessa kuvauksessa, fantasiaelementit saivat minut kärvistelmään myötähäpeästä. Ilman niitä tämä olisi voinut olla kelpo kirja, vaikkei siltikään minuun makuuni. Mutta kirja on hyvin kirjoitettua viihdettä, jos henkilöhahmot olisivat sellaisia, että välittäisin heistä ,niin olisi se tullut varmaan minunkin luettua, mutta nyt päätin luovuttaa kun on niin paljon kiinnostavampia kirjoja minulle maailmassa.

Sen verran huono omatunto kuitenkin jäin etten varmaan toista kertaa ota arvostelukappaletta ota vastaan. Onko jollain ehdotusta mitä sille muuten voisi tehdä?

Meerit Heiskanen

Lapsuus Diana Wynne Jones, nuoruus Ursula Le Guin, aikuisuus Ann Leckie, vanhuus vielä kysymysmerkki. Tällä hetkellä vaikutan Tapiolan kirjaston aikuistenosastolla ja Kibecon coniteassa.

Kirjoita kommentti