Nuorten kirjarepusta, koulutuksesta, jossa käydään läpi edellisen vuoden kirjasatoa, tarttui saaliikseni Sarah J. Maasin uuden fantasiasarjan ensimmäinen osa Okaruusujen valtakunta. En ole aiemmin lukenut hänen kirjojaan ja alku olikin positiivinen yllätys. Juoni veti mukanaan ja henkilöhahmot, varsinkin sankaritar, olivat kiinnostavia. Liekö johtunut siitä, että Feyre metsästi myös jousella ruokaa perhelleen, kuten Katniss Nälkäpelissä, niin hän tuntui kovin samanlaiselta hahmolta, joka ei minua haitannut yhtään, koska Katniss on yksi suosikkisankarittaristani.

Alkupuolella myös kuvataan hienosti Feyren oivallus ja katumus siitä, kuinka vihapuhe haltioista johtaa hänet kauhistuttavaan tekoon.

Keskiosa kertoo haltioiden ja Feyren kanssakäymisestä ja suhteen kehittymisestä. Se oli minusta vähän ikävystävää, tästä kohtaa löytyvät myös eroottiset kohtaukset, jotka ikävä kyllä jättivät minut kyllä ihan kylmäksi liiallisella kliseisyydellään.

Onneksi loppupuolella tarina saa taas vauhtia, juonitteluja ja väkivaltaa, vaikka ei ihan kohoakaan alkupuolen tasolle. Sen verran koukuttauduin, että pakko on jatko-osakin lukea kunhan ilmestyy.

Sarianna Silvosen käännös oli niin sujuvaa etten lukiessa tullut ajatelleeksi, että poikkeuksellisesti luen kirjan käännettynä enkä alkuperäiskielellä.

Nyt vain jäi edelleen mieleeni kysymys että onko tämä nyt sitten nuortenkirjallisuutta vai nuorten aikuisten kirja? Seksiä ja väkivaltaa ei ollut minusta kuvattu niin yksityiskohtaisesti, etteikö teinit voisi tätä lukea ja toisaalta tästä puuttui mielestäni tietty syvyys, jota odottaisin nuorten aikuisten kirjalta.

Meerit Heiskanen

Lapsuus Diana Wynne Jones, nuoruus Ursula Le Guin, aikuisuus Ann Leckie, vanhuus vielä kysymysmerkki. Tällä hetkellä vaikutan Tapiolan kirjaston aikuistenosastolla ja Kibecon coniteassa.

Kirjoita kommentti