Scifi-haaste: Lois McMaster Bujold: Mirror dance

artikkelikuva

Pitkästä aikaa multa scifi-haastekirja. Pari muutakin on luettuna, katsotaas ehtiikö niitä kirjoittaa tämän vuoden puolella. Yhteisvoiminkaan emme taida saada tätä haastetta suoritettua, koska kaksi kategoriaa on vielä täyttämättä. Toiseen näistä olen kirjan lukenut, mutta moderni klassikko puuttuisi vielä…

Mutta tämä kirja menee siis kategoriaan Hugo-voittaja.

Kesän Finncon-vieras, Lois McMaster Bujold, on yksi suosikkikirjailijoitani. (Jos on ihan pakko nimetä Top 3, niin Robin Hobb, Bujold ja Steph Swainston.) Mirror dance on osa Bujoldin Vorkosigan-sarjaa, sieltä keskeltä, joten tästä ei ehkä kannata aloittaa lukemista (vaikka hän itse sanookin, että yrittää aina tehdä jokaisesta kirjasta sellaisen, että se toimii myös yksin). Mirror dancen erityisenä rasitteena lisäksi on, että sen taustatapahtumat on tarkemmin selvitetty kirjassa Brothers in arms.

Juonen selvittäminen olisi niin spoileripitoista, että lienee parempi jättää se kokonaan syrjään. Mitä sitten voin kertoa Mirror dancesta? Ainakin sen, että siinä kuvataan mielestäni erittäin hyvin epätoivoisen ihmisen sielunmaisemaa. Pohdinta siitä, miten identiteetti rakentuu, kuinka kidutus vaikuttaa ihmiseen ja miten selviytyä syyllisyydentunnosta on monessa kohtaa varsin rankkaa luettavaa. Minulla on sellainen käsitys, että Vorkosigan-sarjaa pidetään yleisesti hieman helppona luettavana ”sellaista seikkailua avaruudessa” mutta minä en voi olla samaa mieltä. Kevyehkön kuoren alta löytyy paljon mietittävää erityisesti moraalin ja etiikan kannalta. Henkilökuvaajana Bujold onnistuu luomaan saman illuusion: toisaalta voi pitää monia hänen hahmojaan stereotyyppeinä, mutta pinnan alla he ovat jotain muuta, tai ainakin enemmän kuin kaksiulotteisia.

Oma suositukseni Vorkosigan-sarjan lukujärjestykseen on, että aloitat kronologisesta alusta eli suomeksikin löytyvästä Kunnian sirpaleita -kirjasta. Sitä lukiessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että se on tekijänsä esikoinen ja näin ollen vielä ehkä hieman harjoittelukappale. Jos taas haluaa lähteä suoraan Miles Vorkosiganin seikkailuihin, voi aloittaa The warriors apprentice -kirjasta ja lukea hänen vanhempiensa vaiheet myöhemmin. Helmet-kirjastosta löytyy Vorkosigan-sarja lähinnä kätevinä omnibusniteinä, jolloin lukemista ei tarvitse aina joka väliin keskeyttää. Niin koukuttavia ne ovat, että kannattaa kokeilla vaikka joulunpyhinä! Baen booksin sivuilla voit käydä lukemassa kirjojen avauskappaleita.

Uutuuslistausta kaipaaville huonoja uutisia: voin jotain yrittää raapia kasaan joulun aikoihin, mutta kattavuutta en voi luvata. Pitkä kirjoitustauko ja kiire ovat johtuneet siitä että meillä on teille kivoja uutisia kerrottavana ihan pian 😉 Tai olette ehkä jo huomanneetkin Helmetin tiedoissa jotain uutta?

Asiasanat:

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

1 kommentti

  1. Raija / Taikakirjaimet 1.1.2013 klo 13:08

    Hyvää uutta vuotta! Taikakirjaimissa on tunnustus Espoon Fantasialle. Voitte osallistua halutessanne.

Kirjoita kommentti