Scifihaaste: Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

artikkelikuva

Minulla on ollut scifihaasteen arvostelujen kirjoittamisessa pientä taukoa, mutta kirjoja olen kyllä lukenut. Pitäisi vaan ehtiä pistää ajatuksia tänne nettiinkin asti!

Tämän kevään kirjoista odotin eniten Emmi Itärannan esikoisteosta Teemestarin kirja. Itäranta voitti tällä käsikirjoituksella Teoksen fantasia- ja scifi-kirjallisuuskilpailun. Enkä yhtään ihmettele. Kieli on mainittava ensimmäisenä: se on kaunista, viivyttelevää ja sopii kertomuksen tunnelmaan erinomaisesti.

Itse tarina on eräänlainen sekoitus suomalaisuutta ja aasialaisuutta. Teeseremonialla on siinä tärkeä osa. Veden puute on ajanut yhteiskunnan ankaraan säännöstelyyn. Tässä juonikuviossa tulee esiin kirjoittajan huoli ympäristöstämme. Veden puute ei ole meille Suomessa mikään ongelma – vielä. Syytä siihen miksi vesivarannot ovat tuhoutuneet, ei tarkemmin selitetä – koko maailman historia on kadonnut sodan jälkimainingeissa, ainahan voittajat kirjoittavat historian omasta näkökulmastaan, joka on mielestäni toinen tärkeä näkökulma tähän kirjaan.

Kirjan päähenkilö, Noria, on koulutettu jatkamaan isänsä työtä teemestarina, vaikka naisia ei ole aiemmin teemestareiksi kelpuutettukaan. Onko se hänelle oikea polku, vai pitäisikö lähteä ulos maailmaan, tutkimaan, onko vanhalta kaatopaikalta löytyneillä cd-levyillä kerrottu totuus oikeampi kuin virallinen totuus? Toisaalta kirja on kiehtova kasvutarina ja toisaalta täynnä kritiikkiä totalitäärisiä valtioita ja ympäristön tuhoamista vastaan. Itäranta yhdistää hienosti nämä molemmat olematta mitenkään saarnaava, ehkä jollekin toiselle lukijalle ei edes jäisi näin vahvaa mielikuvaa kritiikistä. Toni Jerrman vertasi Hesarin arvostelussa Itärantaa Ursula K. Le Guiniin: olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Suosittelen ehdottomasti ihan jokaiselle luettavaksi. Kannattaa.

Ai niin ja tämä menee minulla scifihaasteen kategoriaan 12: Ympäristökatastrofit. Säästelen vielä sitä dystopiaa.

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

1 kommentti

  1. […] feministikirjastonjohtaja Sunniva Draken ja Meeritin kanssa sekä kirjailija Emmi Itäranta. (Arvosteluni Teemestarin […]

Kirjoita kommentti