Vieraskynä : Haamu Kustannus

Haamu-kustannuksen koristeellinen logo.

Fantasian blogin Vieraskynä-osiossa esittäytyy tällä kertaa Haamu Kustannus!

Haamu-kustannuksen koristeellinen logo. Haamun intohimona kummitustarinat ja kauhu

Haamu on nimensä mukaisesti kummitustarinoihin ja kauhuun erikoistunut kustantamo, joka tarjoaa hämäriä lukukokemuksia kaiken ikäisille – kenties ainoana juuri tämän kaltaisena kustantamona Suomessa. Tavalla tai toisella kaikissa julkaisuissamme on mukana jotain aavemaista, olipa sitten kyseessä puhdas yliluonnollisuus, mystinen tunnelma tai tarinaperinteen kummitukset. Tämä lähtökohta on pysynyt ohjenuorana, joka luonnosteltiin jo kymmenisen vuotta sitten, kun perustin Haamun.

Kustantamon nimi oli niin täysikuun kirkkaana mielessäni, että en edes muista puntaroineeni sitä pitkään. Sen sijaan kustantamon logoa mietin perinpohjaisesti. Siivosin hiljattain saaristomökin paperipinoa, josta löytyi lukuisia erilaisia luonnoksia ruttuisilta irtopapereilta. Muistan yhä sen ahaa-elämyksen, jonka ylösalaisin käännetty hymiö sai aikaan. Siinä kiteytyy Haamun kustantamopersoona, jossa on mukana kurkkaavan haamun vihje aavemaisista kauhuteemoista, usko kirjoitettuun tarinankerrontaan sekä leikkisyys. Sen viesti toimii kaiken ikäisille lukijoille.

Aavetarinoita

Haamun kruununjalokivi on aavetarinakokoelmien sarja. Siinä perehdytään matkaopasmaiseen tyyliin eri alueiden kummitusjuttuperinteeseen ja kiinnostaviin aavekohteisiin. Sarjassa on tähän asti matkattu jo Vaasassa, Pohjanmaalla, suomalaisissa hotelleissa, Turussa, Virossa, Tampereella ja Raumalla.

Sarjan punainen lanka on kauniskielinen tarinankerrontahenki kuin nuotion tai takkatulen äärellä tunnelmoiden, mutta silti vahvalla tietosisällöllä höystettynä. Sarjassa on kirjoittajina useita eri kirjailijoita, itsekin kuulun tähän joukkoon. Jokaisen oma kerrontatyyli näkyy, vaikka kokoelmat onkin toteutettu yhdenmukaisesti.

Kauhua

Lauri Latun kirjan Susiraja kansikuva. Synkän metsän takana, täysikuun edessä, on sudenpää, jonka sisältä erottuvat ihmiskallon ääriviivat. Kuva Henna Sakkara-Döring.

Susirajan upean kansikuvan on tehnyt Henna Sakkara-Döring.

Haamu myös kauhistuu mielellään. Kauhussa kiehtoo niin genren häilyvillä reunamilla toimiminen kuin perinteinen ja uusi kauhukirjallisuus. Varsinkin aikuisille suunnattujen hyvien kauhukertomuksien onkiminen vaatii kärsivällisyyttä, syöttien heittelyä oikeisiin suuntiin ja odottelua – myös kirjoittajille. Kustannuspäätöstä saattaa joskus joutua odottamaan pitkään, tosinaan asiat etenevät vauhdilla. Ainoa asia, jota työssäni harmittelen, on ajan puute.

Kauhun kirjoittaminen ei ole kirjallisuustyyleistä helpoimpia. Siksi onkin aina suuri juhlan paikka, kun Haamulle sopiva teksti ja tekijä osuvat koukkuun. Kauhukalastus on tuottanut tulosta, ja luvassa on hienoja uusia tekijöitä ja julkaisuja. Myös käännöksinä, sillä ensimmäinen käännösteoksemme, ruotsalaisen Per Faxneldin Uhripuu (Offerträdet) julkaistiin hiljattain (2022). Erityisen hienoa on osallistua esikoiskirjailijan iloon. Ensi syksynä (2022) julkaisemme Lauri Latun esikoisromaanin Susiraja. Tämän vuoden tuotannossa on suurta innostusta herättänyt Anne Leinosen Elokuussa minä kuolen. Jukka Laajarinne kumartaa entisajan kauhuperinteelle Hurme-sarjallaan, jonka toinen osa Isien paluu ilmestyi myös hiljattain.

Lajiin liittyvien ennakkoluulojen hälventäminen ja uusien lukijoiden houkutteleminen kauhukirjallisuuden pariin on tehtävä, jossa Haamu on innokkaasti ja täydellä sydämellä mukana. Kauhu on upea genre, jolla on paljon annettavaa!

Kaikenikäisille

Alusta asti lasten- ja nuortenkirjallisuus on ollut vahvasti edustettuna Haamun tuotannossa. Tähän mennessä (heinäkuu 2022) yli seitsemästäkymmenestä julkaisustamme vajaa puolet on lastenkirjoja, reippaasti yli, jos mukaan lasketaan nuortenkirjallisuus. Jännittävät ja aavemaiset tarinat ovat mitä oivallisin lääke myös lukuinnostuksen nostattamiseen.

Tätä ”aavekasvatusta” tukemaan on luotu myös Haamukoulu, sivusto, jossa on runsaasti maksuttomia materiaaleja eri luokkatasojen opetuskäyttöön. Haamu on aktiivinen kauhukasvattaja ja mukana monenlaisissa yhteistyökuviossa. Tästä sain hienon tunnustuksen, kun H. P. Lovecraft – Historiallinen seura ry myönsi 2019 Kuiskaus-palkinnon merkittävästä työskentelystä lasten ja nuorten kauhukulttuurin parissa.

Hämärän rajamailla

Jukka Laajarinteen kirjan Isien paluu : seikkailukertomus kansikuva. Myrskyisällä merellä kamppailee laiva, aalloista nousee uhkaava ihmismäinen hahmo ja kaukana siirtää itämaisen näköinen kaupunki torneineen.

Laajarinteen kirjan kansikuvan on tehnyt Jani Karppi.

Genrekustantamona toimiminen on omanlaisensa taiteenlaji, jossa tärkeää on intohimon lisäksi myös monenlaiset verkostot ja alan seuraaminen. Toiminnan taloudellinen kannattavuus on seikka, jota ei ole aina suosittua nostaa esiin aloilla, joissa toimitaan suurella sydämellä, mutta haluan rikkoa tätä ajattelua. Joka ikinen myyty kirja tuo leipää pöytään monille tekijöille: kirjailijoille, kuvittajille ja pienkustantajalle.
Tietyt lainalaisuudet on nieltävä, kuten se, ettei Haamun kirjoja kovin usein löydy kivijalkakirjakaupoista, marketeista puhumattakaan. Sen vuoksi onkin pidettävä ääntä itsestään, kulkea erilaisissa kirjallisuustapahtumissa ja kertoa toiminnasta eri kanavien kautta.

Toisaalta hämärän rajamailla toimimisesta on myös iloa, sillä valveutuneet lukijat osaavat yhä paremmin etsiä erikoisuuksia. Kirjamme ovat myös helposti tunnistettavia neliömuotonsa vuoksi, ja kirjan kauneus on myös seikka, joka on ollut mukana alusta asti. Sisältö on silti aina se kaikkein tärkein. Kenties juuri näistä syistä Haamun kirjamyynti on ollut suoraa nousuviivaa ylöspäin, ja verkkokirjakauppojen kautta tilauksia tulee koko ajan enemmän. Muiden pienten genrekustantamoiden tavoin näkyvyys ja saatavuus kivijalkakaupoissa ovat haaveita, joiden eteen tehdään jatkuvasti työtä. Kirjastotilaukset ovat merkittävä edellytys Haamun toiminnalle.

Leegio

Vaikka Haamu onkin virallisesti yhden hengen kustantamo, yksin ei työstä tulisi mitään. Lukuisat kirjailijat, kuvittajat ja toimijat – hengistä puhumattakaan – ovat kaikki mukana työssä. Meitä on Haamujengissä kauhuhengen mukaisesti monta, suorastaan leegio. Toivon, että Haamu on kustantamo, joka tuottaa suurta iloa niin tekijöille kuin lukijoillekin.

Haamu on panostanut myös äänikirjoihin, sillä mikä sopisikaan paremmin luureihin kuunneltavaksi kuin vanha kunnon kummitusjuttu tai kauhutarina.

Tervetuloa siis, arvoisa lukija, Haamun tarinoiden pariin – hankitpa ne sitten verkkokirjakaupasta, kirjastosta tai äänikirjapalveluista. Jos haluat pysyä kauhistuttavasti kuulolla, tule seuraamaan Haamun kanavia Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Tai jopa kasvotusten! Haamu liitelee mielellään siellä, missä vastaanottavaisia mieliä kokoontuu istuntoihin, kuten vaikkapa coneissa (KauhuConissa ja Finnconissa ainakin) tai kirjamessuilla.

Tiina Hautala, Haamun perustaja

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

Kirjoita kommentti