Vieraskynä : Osuuskumma-kustannus

Osuuskumma-kustannuksen logo, sinivihreä tyylitelty lintu, jolla on oranssi muna

Espoon Fantasian neljännessä Vieraskynässä kuulemme Osuuskumma-kustannuksesta. 

Osuuskumma-kustannuksen logo, sinivihreä tyylitelty lintu, jolla on oranssi munaOsuuskumman perusti 16 kirjoittajaa vuonna 2012. Perustajajäsenet olivat aloittelevia kirjailijoita, joista osa oli julkaissut yhden oman teoksen, toiset novelleja eri lehdissä ja antologioissa. Kirjoittajat tunsivat toisensa pääasiassa nettifoorumilta, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat -yhdistyksestä sekä pienkustanteita julkaisevasta kollektiivista. Vuosien varrella joukkomme on kasvanut, ja nyt meitä on 41 kirjoittajaa, kääntäjää, graafikkoa ja muuta kirjallisuuden alan harrastajaa ja ammattilaista.

Kustannusohjelmamme sisältää nimensä mukaisesti ”uuskummaa” kirjallisuutta: scifiä, fantasiaa ja kauhua, mutta myös absurdia proosaa ja poliittista satiriiria. Julkaisemme teoksia, jotka eivät tartu kaupallisten kustantamoiden haaviin, ja pidämme yllä kotimaisen antologioiden julkaisemisen perinnettä. Useilla Osuuskumman kirjailijoilla on lisäksi kustantaja tai useampi muualla, mutta osa on yksinomaan meidän kirjailijoitamme.

Kirjailijoitamme ovat muun muassa Anni Nupponen, Samuli Antila, Jussi Katajala ja Mia Myllymäki. Osuuskumman kautta teoksia tai novelleja ovat julkaisseet myös jäsenemme Anne Leinonen, Magdalena Hai, J.S. Meresmaa, Carita Forsgren, Saara Henriksson ja Vesa Sisättö.

Osuuskumma on tyypillinen kirjailijalähtöinen osuuskunta siinä mielessä, että kirjailijat lukevat, kommentoivat ja kustannustoimittajat toistensa tekstejä. Pyrimme korkeaan laatuun ja ammattimaiseen ulkoasuun. Kustannuspäätökset tekee vuosittain valittava kustannusneuvosto, johon kuuluu 4—5 jäsentä. Osuuskummalaiset myös oikolukevat, markkinoivat, käsittelevät tilauksia, postittavat ja tekevät kaikkea, mitä pienkustantamon pyörittämiseen kuuluu. Meillä on verkkokauppa, minkä lisäksi e-kirjojamme välittävät useat palvelut, kuten Elisa Kirja.

Monenkirjavaa toimintaa

Yhdeksän toimintavuotensa aikana Osuuskumma on julkaissut yli 60 teosta. Hitaasti mutta varmasti olemme kiivenneet spekulatiivista fiktiota lukevan yleisön tietoisuuteen. Valtamedia nostaa teoksiamme esille satunnaisesti, mutta uskollisin seuraaja- ja lukijakunta meillä on kotimaisessa scifi- ja fantasiafanien yhteisössä eli fandomissa. Osuuskumman antologioissa ilmestyneet novellit ovat voittaneet Atorox-palkintoja, minkä lisäksi romaanejamme on ollut Kuvastaja-palkintoehdokkaana.

Matkan varrella olemme kokeilleet erilaisia toimintamuotoja ja julkaisseet erilaisia tuotteita ja palveluja. Vuosina 2013—2015 ilmestyi Kummalinnun munia -raapalepalvelu, jossa tilaaja sai sähköisesti luettavakseen osuuskummalaisten kirjoittamia tasan sadan sanan tarinoita. Vuoden päätteeksi raapaleista koottiin painettu julkaisu. Järjestimme Facebook-julkistamistilaisuuksia jo vuosia ennen kuin koronaepidemia teki niistä muodikkaita. Olemme tuoneet karnevalismia kirjallisuuteen muun muassa ammattivalokuvaajan kanssa toteutettujen teemasessioiden myötä.

Osuuskumma on julkaissut muutamia käännöskirjoja ja -novelleja, kuten Aliette de Bodardin Perhonen ja jaguaari sekä ruotsalaisia scifinovelleja sisältävä Surupukki. Vuonna 2018 julkaistiin Steampunk International -antologia, kolmen maan yhteisantologia, joka ilmestyi samansisältöisenä Suomessa, Iso-Britanniassa ja Portugalissa.

Osuuskummalla on myös kansainvälistä toimintaa. Olemme osallistuneet näytteilleasettajana muun muassa Worldconiin Helsingissä ja Dublinissa, Euroconiin Barcelonassa ja Amiensissa, Archipelaconiin Maarianhaminassa ja vierailleet useissa ulkomaisissa tapahtumissa, kuten Sweconissa Ruotsissa. Näitä tapahtumia varten Osuuskumman antologioissa ilmestyneitä tekstejä on käännetty ruotsiksi, englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi. Vuonna 2020 julkaistiin englanniksi Taru Kumara-Moision e-kirja My Finnish Taniwha. Eri toimijat ovat kääntäneet novellejamme myös tsekiksi, unkariksi ja romaniaksi. Meillä on pieni kirjallisuuden käännösoikeuksia välittävä aputoiminimi, Kumma Literary Agency.

Kun tekijöitä on monenlaisia, kustantamon toiminta ei ole virtaviivaista vaan kirjavaa ja rönsyilevää.

Anni Kuu Nupposen kirjan Täydelliset sotilaat kansi. Ylhäällä lihaksikas miehinen rinta ja vatsa, alhaalla naisellisempi hahmo, jolla on ase, futuristinen kypärä ja haarniska.

Osuuskumman uusin julkaisu on Anni Kuu Nupposen Täydelliset sotilaat.

Tulevaisuus

Vuonna 2022 Osuuskumma viettää 10. toimintavuottaan. Sekalaisesta harrastajakirjoittajien joukosta on siivilöitynyt oikea kustantamo, jota tosin pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Toiminta mitoitetaan käytettävissä olevien resurssien mukaan.

Osuuskumma on tarjonnut monelle jäsenelle mahdollisuuden astua julkaisevaksi ammattilaiseksi kirjallisuuden kentälle. Jatkamme laadukkaiden aikuisille suunnattujen spefikirjojen julkaisemista ja jäsentemme ammatillisten valmiuksien kehittämistä. Olemme avoimia myös uusille tuulille ja suunnille, esimerkiksi äänikirjojen julkaisemiselle. Kansainvälinen vuorovaikutus ja toiminta innostavat meitä.

Koronapandemia on pakottanut myös Osuuskumman karsimaan toimintamuotojaan ja keskittymään ydintoimintaan. Kun markkinointimme kivijalka eli tapahtumat ovat pyyhkiytyneet kalenterista, olemme pyrkineet ohjaamaan lukijoita verkkokauppaamme. Toivomme, että pian pääsemme kohtaamaan lukijoitamme taas kasvokkain.

Saara Henriksson
kustannusjohtaja

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

1 kommentti

  1. […] lisäksi toiset pienkustantajat ovat olleet mitä parhaimpia yhteistyökumppaneita. Osuuskumma, Kuoriaiskirjat, Aavetaajuus, Helmivyö ja monet muut eivät ole niinkään kilpailijoita vaan […]

Kirjoita kommentti