Eeva Gumbölen kartanossa.

Tasavallan presidentti myönsi Espoon kaupunginkirjaston pitkäaikaiselle työntekijälle Eeva Jäppiselle Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin 6.12.2019. Ansiomerkki luovutettiin 6.2.2020 kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän järjestämässä tilaisuudessa Gumbölen kartanossa. Sain kunnian pitää Eevalle puheen, jonka sisältö oli pääosin se, millä perusteilla ansiomerkki Eevalle myönnettiin.

“Leikki, oppiminen, yhdessä tekeminen ja oivaltaminen. Näiden kannattelemana Eeva Jäppinen teki tasan 40 vuoden työrupeaman kirjastoalalla ja näistä 30 vuotta Espoossa. Eevan työpanos kirjastomme matkalla maailman parhaaksi kirjastoksi on ollut aivan keskeinen.

Eeva on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti ollut kehittämässä lasten ja nuorten kirjastopalveluita Espoossa. Hän on kehittänyt lukuisia palvelumuotoja yhdessä asiakkaiden kanssa pitäen samalla tarkasti mielessä yleisen kirjaston tehtävät ja kaupungin strategiset tavoitteet. Erityisen ansioitunut Eeva on verkostomaisessa työskentelyssä ja yhteistyön edistämisessä eri toimijoiden kesken.

Lapset ja nuoret ovat Eevan luotsaamina saaneet kirjastossa turvallisen sekä oppimiselle ja oivaltamiselle otollisen tilan, jossa lukemisen intoa on synnytetty ilon ja leikin kautta. Kirjaston kehittämissä mediakasvatuspajoissa on käsitelty lasten ja nuorten elämän tärkeitä ja kipeitäkin aiheita. Samoin kirjasto matalan kynnyksen paikkana on voinut tarjota lapsille ja nuorille kurkistuksia ja maistiaisia kulttuurisen elämäntavan eväiksi.

Eevan uralla oppimisen ilo ei ole ollut vain asiakkaita varten. Eeva on työtoverina ja esimiehenä nähnyt hyvinvoivan työyhteisön arvon. Hän on toiminnallaan tähdännyt siihen, että jokainen työntekijä löytää itsestään osaajan ja että jokainen voi kokea olevansa arvokas osa laadukasta asiakkaan kohtaamista. Kirjastossa käytössä olevan työkiertokäytännön luomisessa Eevan panos on ollut keskeinen.

Muiden tukeminen on ollut Eevalle osa jokapäiväistä työkulttuuria. Itse sain nauttia Eevan mentoroinnista, kun aloitin työskentelyn Espoossa. Monet keskustelut ja Eevan kannustavat sanat kulkevat mukanani edelleen.

Eeva ja sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho.

Leena Laulajainen on runoillut:

Sanakin voi riittää.
Sana osaa kiittää,
sanoja saa lukea,
sanoiksi voi pukea,
sana osaa surra,
sana saattaa purra,
sanansa voi syödä,
sanalla voi lyödä,
sana osaa helliä.
Sanoissa voi kelliä.

Minun sanani Eevalle tänään on: KIITOS!”

Katariina Lauronen
Kirjastopalvelupäällikkö

Asiasanat:
Katariina Lauronen

Olen kiinnostunut oppimisesta ja osaamisen kehittämisen kysymyksistä. Asiakkaiden ja asukkaiden näkökulman oivaltaminen on oman työni kehittämisen jatkuva haaste ja samalla työn antoisin puoli.