Muistelumatkalla Leppävaaran Elä ja asu -seniorikeskuksessa 27.2.2019

Seniorien Muistelumatkan 27.2. virikkeitä: pussimaidon pussi, piippu, lampaan villaa, sokeritoppa ja sokerisakset

Tarinat kuuluvat kaikille!

Ryhmä Leppävaaran Elä ja asu -seniorikeskuksen päivätoiminnan asiakkaita on kokoontunut rinkiin muistelumatkaa varten. Paikalle on saapunut kirjastoneuvoja Anja Savolainen Espoon kaupunginkirjaston Hakeutuvasta toiminnasta. Sama ryhmä pääsee muistelumatkalle 4 kertaa kevään aikana. Keskustelun virikkeiksi on Anja varannut tällä kertaa sokeritopan, aitoa lampaan villaa, pussimaitopussin ja piipun.

Esine kerrallaan käydään läpi, millaisia muistoja se tuo mieleen. Se, että maitoa myytiin pusseissa, kesti vain vähän aikaa mutta sai aikaan hauskan kierrätysilmiön. Monen kotona leikattiin pusseista matonkudetta ja tehtiin mattoja esimerkiksi eteisiin. Piiput muistetaan mutta todetaan, että harvoin niitä enää kukaan polttaa ja että koko tupakointikulttuuri on paljon muuttunut. Lammas ei ole kaupunkioloissa varttuneille eläimenä kovin tuttu mutta aito villa aitoine lampaan hajuineen on joka tapauksessa elämys. Yksi ryhmäläisistä toteaakin, että ”mielenkiintoista Muistelumatkoissa on, kun ihmiset ovat kotoisin eri puolilta Suomea, maalta ja kaupungeista, ja siten ovat muistotkin erilaisia”.

Seniorien Muistelumatkan 27.2. virikkeitä

Lähihoitajat Hanna Övermark ja Tiia Lindqvist, jotka toimivat ohjaajina Leppävaaran Elä ja asu seniorikeskuksen päivätoiminnassa kertovat, että monet seniorit osallistuvat mielellään päivätoimintaan. Siellä tapaa muita ikätovereita ja saa yhdessä keskustella sekä muistella menneitä aikoja. Liikunta kuuluu myös oleellisesti päiväohjelmaan.

Päivätoiminta on tarkoitettu kotona asuville ikääntyneille ihmisille. Päivätoimintaa myönnetään 4kk-6kk jaksoissa huomioiden kunkin yksilölliset tarpeet. Espoon jokaisella suuralueella on tarjolla päivätoimintaa. Päivätoimintaan hakeudutaan Seniorineuvonta Nestorin kautta.

Päivätoimintaan osallistuvia senioreja Muistelumatkalla Elä ja asu -keskuksessa

Muistelumatkalaiset Leppävaaran Elä ja asu -keskuksessa 27.2.2019

Kirjasto jalkautuu moneen paikkaan

Monet espoolaiset laitokset ovat kirjaston asiakkaita. Kirjastoneuvoja Anja Savolainen käy Elä ja asu -seniorikeskuksissa, muistipalvelukeskuksissa, palvelutaloissa ja muistiryhmissä. Muutamia mainitaksemme. Vuonna 2018 hänellä oli 2074 osallistujaa kaikkiaan 203 tilaisuudessa. Periaatteena on, että jokainen osallistuja tulee kuulluksi ja huomioiduksi sekä saa mahdollisuuden osallistua keskusteluun. Tapaamisissa voi myös kutoa kaulaliinaa, jota valmistui viime vuonna peräti 2 m 36 cm! Anja kiittää, että yhteistyö eri tahojen  henkilökunnan kanssa on sujunut erinomaisen hyvin. Kirjastovierailut selvästi piristävät monia mukana olijoita, ja osallistujien kertomuksista saavat tietoja ja iloa myös ryhmän vetäjät.

Anja Savolainen, Muistelumatkojen vetäjä Espoon kaupunginkirjastosta

Anjan Savolaisen päätyönä on käynnit senioriryhmissä ja  senioripalveluja  tarjoavissa kohteissa.   Anja kertoo, että ”Toisinaan minulta kysytään, miten muistelumatkat liittyvät kirjastoon. Mielestäni Muistelumatkoissa toteutuu Espoon kaupunginkirjaston visio eli Kirjasto kuuluu ja vaikuttaa itseään kauemmas hyvin konkreettisesti. Tullaan lähelle asiakasta.  Lisäksi yksi tärkeimmistä tavoitteistamme on tarjota sivistystä, ja sitähän voi tehdä hyvin monin eri tavoin, tälläkin tavalla.”

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.