Syksyllä 2018 Espooseen avattiin 10. omatoimikirjasto Saunalahteen. Kaikissa omatoimikirjastoissa on myös määritelty aika, jolloin paikalla on henkilökuntaa. Omatoimijärjestelmä mahdollistaa sen, että kirjasto on asiakkaiden käytettävissä jopa 154 tuntia viikossa.

Omatoimikirjasto voi toimia vain yhteistyössä asiakkaiden ja asukkaiden kanssa. Kaiken perustana on luottamus ja yhteinen näkemys siitä, mitä omatoimikirjasto on. Vuonna 2018 on Espoossa aloitettu omatoimikirjastokonseptin kirkastaminen. Kehittämistyötä on ollut tekemässä iso joukko Espoon omatoimikirjastoissa työskenteleviä ammattilaisia. Mukana oli myös keväällä 2018 palvelumuotoiluprojekti HAAVIn kaksi työryhmää. Lisäksi ideoita, inspiraatiota ja vertaistukea on haettu Suomen muista omatoimikirjastoista.

 

Keväällä 2018 päätimme yhdessä kahdeksi kehittämiskohteeksi helppokäyttöisyyden edistämisen ja yhteisöllisyyden vahvistamisen mm. lisäämällä ymmärrystä siitä, mitä omatoimikirjastoissa voi tehdä sekä vahvistamalla paikallisten toimijoiden ja asukkaiden roolia kirjastojen toiminnassa. Syksyllä 2018 kaikkiin omatoimikirjastoihin tuli yhtenäisiä opasteita ja roll-up, jossa kerrotaan, mitä varten ja kenellä omatoimikirjasto on ja miten jokaisen käyttäjän velvollisuus on edistää omatoimikirjaston toimivuutta. Useissa omatoimikirjastoissa panostettiin toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä asiakkaiden kanssa.

 

Kehittämistyö jatkuu voimakkaasti myös tulevina vuosina. Parasta palvelua omatoimisesti -hankkeen on tarkoitus käynnistyä kevään 2019 aikana. Hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina Lahden ja Tampereen kaupunginkirjastot. Omatoimikirjastokonsepti on niin hieno ja arvokas, että sen toimivuuden eteen kannattaa ehdottomasti nähdä vaivaa ja tehdä niin valtakunnallista kuin kansainvälistäkin yhteistyötä.

 

Katariina Lauronen
Kirjastopalvelupäällikkö

 

Katariina Lauronen

Olen kiinnostunut oppimisesta ja osaamisen kehittämisen kysymyksistä. Asiakkaiden ja asukkaiden näkökulman oivaltaminen on oman työni kehittämisen jatkuva haaste ja samalla työn antoisin puoli.

Kirjoita kommentti