Häksääjät, keksijät ja kierrättäjät opettavat taitoja Espoo Mini Maker Fairessa 13. – 14.10.

Näkymä robottipajaan: kaksi lasta ja ohjaaja laitteiden äärellä

Robottipajan osallistujia

 

Mikä kumman Maker Faire? Maker Faire on maailmanlaajuisesti suurin Tee-se-itse – kulttuurin festivaali koko perheelle keksintöjen, innostuneisuuden ja luovuuden äärellä. Maker Fairessa ihmiset esittelevät osaamistaan, tekemistään ja oppivat uusia asioita. Tärkeintä on tekemisen ja hoksaamisen riemu! 

Itse törmäsin maker-termiin nelisen vuotta sitten, kun Espoon kirjaston pajojen suunnittelu alkoi. Makerspace oli hakusana kaiken ihmeellisen ja jännittävän löytämiseen – ja etenkin uteliaisuuden herättämiseen.

Värkkääjät (makers) ovat kaiken ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia, monialaista osaajia käsityöläisistä ja häksääjistä tutkijoihin ja autotallinikkaroitsijoihin. Ehkä juuri sinä olet yksi heistä? Maker Fairessa pyritään jakamaan tietoa, tuodaan tekijöitä yhteen sekä lisätään tietoisuutta ja kasvatetaan tekijöiden yhteisöä. Verkostoitumista ja avoimuutta siis parhaimmillaan.

Ensimmäinen Maker Faire järjestettiin 2006 San Franciscon lahden alueella Make-lehden projektina. Sen jälkeen siitä on kasvanut maailmanlaajuinen verkosto, missä on sekä lippulaiva- että itsenäisiä tapahtumia. Wärk ry järjesti Suomen ensimmäisen kansainvälisellä Maker Faire-konseptilla toteutetun Espoo Mini Maker Fairen vuonna 2015. Nyt on siis kyseessä Suomen toinen Maker Faire, jonka järjestäjinä ovat Wärk ry, Aalto Fablab ja Espoon kaupunginkirjasto. 

Espoo Mini Maker Fairessa voit nähdä Let it go:n tahtiin rummuttava robotin ja sienten kasvatukseen häksätyn akvaarion. Tai entä jos tekisit itse saippuasi tai tyynynpäällisiä ja villiintyisit improvisoimaan elektronista musiikkia. Kolvaa, koodaa tai kuvioi batiikkia. Toisaalta sisällä viljeleminen tai lennokin lennättäminen voi olla enemmän se sinun juttusi. 

Tapahtumaan on tulossa 30 erilaista värkkäysprojektia, joissa kävijät pääsevät kokeilemaan ja oppimaan värkkääjien kehittämiä taitoja ja keksintöjä. Ohjelmaa löytää kivien hionnasta virtuaalitodellisuuteen tutustumisen kautta rummuttavien robottien kanssa laulamiseen. Joaquin Aldunate esittelee välinettä, joka mahdollistaa paremman improvisoinnin. Katja Seppinen vetää Kädet saveen -työpajaa, missä siirretään mielessä pyöriviä ajatuksia saven kautta fyysiseen muotoon. Kierrätys ja hetken tuntu korostuvat. FPV Finland esittelee FPV-lentämistä (First Person View, First Person Video) eli lennätystyyliä, jossa konetta ohjataan näköyhteyden sijasta videolinkin kautta lähetetyllä reaaliaikaisella videokuvalla. 

Nyt siis kaikki joukolla työpajoihin ja työnäytöksiin. Opitaan, oivalletaan ja kokeillaan yhdessä – nähdään Mini Maker Fairessa! 

Lisätietoja: http://espoo.makerfaire.com

 

Pudi Kettunen

Olen kuupoileva kirjastolainen ja palloileva pajalainen.

Kirjoita kommentti