Elektroniikkapaja – Kevään päätös ja syksyn jatko

artikkelikuva

Elektroniikkapaja on saatu päätökseen kevään osalta. On aika tarkastella mitä on opittu ja mitä opittavaa meillä vielä on. Syksyllä jatkamme tekemisen merkeissä, joskin konsepti varmaan hieman muuttuu ja paranee.

Runko elektroniikkapajalle oli klo klo 17-20 ajalla seuraavanlainen; tunti teoriaa, jossa opiskellaan sähköopin perusteita, tunti tekemistä jossa päästään hyödyntämään juuri opittuja taitoja tai saamme demonstraation aiheesta, sekä tunti vapaata keskustelua. Vaihtelevalla menestyksellä onnistuimme kirjoittamaan joka kerrasta blogiin viimeistään ennen seuraavaa kertaa, ideana että siinä tuli kerrottua elektroniikan teoriasta ja harrastuksesta. Valitettavasti ihan joka kertaa kevään lopulla ei tullut dokumentoitua mm. siitä syystä että allekirjoittanut jäi vastasyntyneen tyttärensä kanssa isyysvapaalle.

Kevään aloitus oli suunniteltu hiihtolomaviikolle ja kiinnostusta löytyi mutta harva pääsi lomamatkojensa takia paikalle. Miksi he eivät tulleet myöhemmin? Tätä olemme pohtineet ja todenneet että syy voi olla ajatuksesta että täytyy sitoutua jokaiselle kerralle tai tippuu kärryiltä. Tämä ei tietenkään ollut tarkoitus, siksi tapahtuman blogiakin ylläpidettiin, mutta tässä saattoi olla syy miksi osa ei saapunut paikalle selkeästä innostuksestaan huolimatta. Tämän vuoksi pohdimme konseptin uudistamista siten että jokainen kerta on täysin irrallaan toisistaan, mutta silti mahdollisuuksien mukaan voi osallistua vaikka joka kerta. Keväällä vakiasiakkaissa oli kuitenkin kourallinen, jotka tunnollisesti tulivat joka kerta.

Syksyn aloitus tapahtui vasta syyskuussa, jolloin koululaiset ja kesälomailijat olivat jo ehtineet tottua taas arkeen. Saimme myös hieman enemmän aikaa mainostaa pajaa kesän aikana. Myöskin henkilökuntamme on kiireisimmillään koulujen alettua, joten pieni odotus arjen laantumiseen ei ole pahitteeksi. Elektroniikkapajan vetäjäksi on iloksemme lupautunut jatkamaan kevään vetäjämme, Jussi Saksa (jonka sisältöä on myös blogissa ollut).

Syksyn konseptiksi on hahmottumassa kahta eri vaihtoehtoa; musiikkisoitinpaja jossa korjataan ja rakennetaan elektronisiasoittimia mm. rakennussarjoista, tai vaihtoehtoisesti tuo oma laitteesi ja katsomme voiko sen korjata tai siitä pelastaa jotain hyödynnettäviä osia ennen asianmukaista kierrätystä. Joka tapauksessa haluamme vahvistaa kierrätys ja korjausajattelua. Valmiiden tee-se-itse rakennussarjojen ongelmana ovat usein puutteelliset tai hankalat ohjeet, joten aloittelevan rakentelijan saattaa olla vaikea saada valmista (nimim. kokemusta on). Myöskin monet soitinlaitteet on mahdollista korjata, tähän mennessä olemme korjanneet Jukeboksin, Entressen musamestan omia soittimia (pari sähkökitaraa ja efektipedaali). Jotain tällaista voisimme tehdä myös asiakkaden kanssa. Hienointa olisi jos minkä tahansa vanhan rikkinäisen laitteen voisi tuoda korjausarvioitavaksi, mutta tämä saattaa vaatia enemmän henkilöresursseja kuin meillä on tarjota. Yhteistyö jonkin harrasteryhmän kanssa voisi mahdollistaa heille enemmän jäseniä ja näkyvyyttä ja kirjasto toimisi kevyenä väliaskeleena heidän toiminnalleen. Toistaiseksi emme ole tällaista yhteistyökumppania löytäneet.

Suunnitteilla on hankkia digitaalinen oskiloskooppi, juotosasema tai pari, sekä laadukkaita hienomekaanisia työkaluja elektroniikkaa varten (esim. ruuvimeisselisarjaa yms). Nämä hankinnat ja etenkin oskiloskooppi vaatii vielä perehtymistä ja budjetin tarkastelua. On hölmöä ostaa liian hyvää, mutta lelulla emme taas tee mitään. Entressen paja sai RadioDuolta suuren määrän lahjoituskomponentteja, joten niitä tullaan myös jatkossa käyttämään ja jakamaan muihin pajoihin ja tarvitseville henkilöille. Tässä karkea listaus komponenteista (lisää löytyy pajan kaapista);

rd_active_discrete – rd_active_linear_ic – rd_active_logic_ic

Lupaamme että palaamme vielä liiketunnistimen merkeissä ja kerromme miten tarina päättyi. Liiketunnistimelle on kehitteillä itsemallinnettu 3D tulostettava kotelo, joten sitä odotellessa.

Asiasanat: ,

Anssi Sajama

Olen kiinnostunut modernista kirjastotyöstä ja sen kehittämisestä. Olen mukana ict puolen projekteissa sekä pajatoiminnassa. #insinööri #humanisti #tietoasiantuntija #kirjastopedagogi #

Kirjoita kommentti