Entressen lukupiiri 2022 – rankat aiheet, loistavat teokset

Lukupiiri Tapiolan kirjastossa. Naisia tuoleissa pyöreän pöydän ympärillä.

Kevään mittaan aina enenevä joukko kokoontui Entressen Sinisessä huoneessa tai Jukeboksissa keskustelemaan kirjallisuudesta.

Ensimmäinen kirja oli amerikkalaista yhteiskuntaa realistisesti, yksityiskohtaisesti ja paikoin absurdistikin kuvaava kertomuskokoelma Siivoojan käsikirja  (Lucia Berlin, suomentaja Kristiina Drews, aula & Co, 2017, A Manual For Cleaning women, Selected stories. New York. NY: Farrar, Straus and Giroux , 2015).

Ensimmäinen kokoontuminen oli ns. spiritistinen istunto/kummituspiiri, jossa kirjaston meedio odotti asiakkaita. Sana ei ollut kiirinyt vielä tarpeeksi.

Lukupiiri Tapiolan kirjastossa. Naisia tuoleissa pyöreän pöydän ympärillä.

Lukupiiri Tapiolan kirjastossa v. 2017. Kuva: Joonas Nevalainen.

Seuraavalla kerralla pääsimme joukolla analysoimaan Emma Puikkosen taitavaa episodiromaania Eurooppalaiset unet  (2016, WSOY). Historian käännekohdat ja pakolaisvirrat romaanissa olivat täyttä todellisuutta sotatilanteen juuri alettua. Kirjassa sukelletaan eri henkilöiden todellisuuksiin lähihistoriassa. Puikkosen teos oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2016. Piiriläiset pitivät teoksesta kovasti ja se sai aikaan vilkasta keskustelua.

Kolmas kokoontuminen vei meidät Vietnamiin ja Ru-romaanin runolliseen, unenomaiseen ja tarinoivaan virtaan. (Kim Thúy, Gummerus. 2019, suomentaja Marja Luoma, alkuperäinen teos ranskaksi, Ru. Libre Expression 2009). Teoksesta pidettiin ja pakolaisuus ja elinolot eri puolella maailmaa nousivat keskusteluissa keskiöön.

Kevään piirin toiseksi viimeinen kirja oli Katja Kallion: Säkenöivät hetket (Otava, 2013). Kolmen sukupolven naisten tarina alkaa Hangosta vuonna 1914. Piiriläiset pitivät kirjasta vaikkei se noussut suosikiksi. Kallion kerronta oli rauhallista ja historia oli hallussa.

Alun perin tällä paikalla oli David Foster Wallacen Kummatukkainen tyttö (Siltala, 2016, kääntäjä Juhani Lindholm/ A Girl With a Curious Hair, 1989, W. W. Norton & Company), mutta päätimme, että teksti voi olla tähän kohtaan liian intensiivinen ja raskaslukuinen.

Kesälukupiiri heinäkuun 13. päivänä päätti yhteisen lukemisemme tältä vuodelta. Ocean Vuongin mestarillinen omaelämäkerrallinen epistolaarinen (kirjeromaani) Lyhyt taivaallinen loistomme (S & S, 2021, suomentajana Tero Valkonen/On Earth We´re Briefly Gorgeous, Penguin Press, 2019.) sai lukuisan joukkomme intoutumaan kahden tunnin keskusteluihin. Suuri osa oli lukenut kirjan ja kiitti siitä, että ei olisi itse ilman vinkkiä tarttunut teokseen. Vuongin lumoava kieli ja rankat teemat pitivät lukuinnon yllä viimeiseen asti. Vuongin lauseet olivat paikon niin kauniita, että moni lukija saattaa haluta kirjoittaa niitä muistiin.

Lämmin kiitos kaikille osallistuneille: loputtomasta lukuinnosta, valaisevista kommenteista ja mielipiteistä, paneutumisesta ja rohkeudesta ihmisinä!

Hanna Lindy
Kirjastopedagogi

 

Vieraileva kirjoittaja

Kirjavassa satamassa saa äänensä kuuluviin myös moni kirjoittaja, joka ei avusta blogia säännöllisesti. Vierailijat voivat olla Espoon kirjaston työntekijöitä, kirjailijoita tai muita kirjoittajia, joilla on sanottavaa kirjoista ja kirjastoista.

Kirjoita kommentti