Espoon Ison Omenan kirjasto oli vuonna 2018 Suomen vilkkain yleinen kirjasto

Infograafi otsikolla Lapset ja nuoret lukevat Espoossa!

Vuosi 2018 Espoon kirjastoissa

Espoon Ison Omenan kirjasto oli vuonna 2018 Suomen vilkkain yleinen kirjasto 1 353 002 asiakkaallaan. Kävijämäärä kasvoi 7,4 %. Kirjasto toimii Ison Omenan kauppakeskuksen Palvelutorilla, missä käy arkipäivisin keskimäärin 5 000 asiakasta.  Kaikkien Espoon kirjastojen kävijämäärä kasvoi 1,4 %.

Vuoden kohokohta oli, kun Espoo julistettiin Kuntaliiton järjestämässä kilpailussa Vuoden kirjastokunnaksi Helsingin kirjamessuilla. Perusteluna voitolle oli, että Espoon kirjastot vastaavat monipuolisella toiminnallaan hyvin nykyajan vaatimuksiin. Kaupunginkirjasto tekee työtä digitaalisessa syrjäytymisvaarassa olevien auttamiseksi ja edistää yhdenvertaisuutta erityisesti ottamalla maahanmuuttajien tarpeet huomioon. Maahanmuuttajien asiointineuvonta vakiintuikin, ja palveli vuonna 2018 Sellon kirjastossa jo 1310 asiakasta ja Ison Omenan kirjastossa 575:ttä.

Kirjastohenkilöstön keskeisin tavoite oli pedagogisen työotteen omaksuminen. Pedagoginen työote tarkoittaa sitä, että keskiössä on oppimiselle ja oivaltamiselle otollisen ilmapiirin luominen asiakkaiden kanssa yhdessä. Ison Omenan Pajassa aloitettiin tässä hengessä humanoidirobotin rakentaminen.

Lukemaan innostava Helmet-lukuhaaste julkaistiin neljännen kerran. Haasteen vilkkaassa FB-ryhmässä oli vuoden vaihteessa yli 9000 jäsentä. Haasteen kehittäjä Riikka Utriainen sai työstään Rakkaudesta kirjaan -palkinnon.

Lainaus kasvoi kaikkiaan 4,15%. Erityisen ilahduttava asia on, että lasten- ja nuortenkirjallisuuden lainaus nousi 9,88%. Osittain nousu johtuu pienten kirjastojen lisääntyneestä aukiolosta omatoimikirjastoina. Osittain lasten ja nuorten lukemisen hyvän suunnan taustalla on myös pitkää ja määrätietoista työtä lukemisen tukemiseksi mm kirjavinkkauksin ja lukemisvaikeuksista kärsivien lukukoiratoiminnan avulla. Lasten ja nuorten aineistojen hankintaan myös panostettiin erityisesti.

Infograafi otsikolla Lapset ja nuoret lukevat Espoossa!

Musiikkikirjastotyössä painotettiin entistä enemmän vuorovaikutusta, oppimista ja yhdessä tekemistä. Soittohuoneilla, äänitysstudiolla ja soittimilla varustetuista musiikkiosastoista on muodostumassa tekemisen ja uuden oppimisen paikkoja, joissa musiikinharrastajat myös kohtaavat toisensa. Suosituinta toimintaa olivat ukulelekerho ja ukulelejamit, rumpukerho, open stage -illat, yhteislauluillat ja karaoke. Kirjastoissa pidettiin myös yli sata konserttia.

Kirjastopalveluiden näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa kasvatettiin ja julkaisujen laatua parannettiin. Työssä auttoi uusi sosiaalisen median strategia ja verkostoituminen.

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.

Kirjoita kommentti