Kaupunginkirjasto voitti Lontoon kirjamessujen toista kertaa jakaman maailman parhaan kirjaston palkinnon, The Library of The Year 2019. Palkintolautakunta perusteli valintaansa kirjaston kaikille avoimilla, innovatiivisilla tiloilla ja kirjaston tarjoamilla innostavilla luku- ja muilla kulttuurihaasteilla.

Muitakin palkintoja saatiin: Espoon kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto kehitysvammaisten työllistämisestä sekä Vuoden kasvattajayhteisö -palkinto. Sen saivat lastenkirjastotyötä tehneet. Kansainvälisessä kirjastokonferenssissa IFLA:ssa palkittiin video Espoon kirjastoista parhaana kirjastodokumenttina.

Lainaus kirjastoissa lisääntyi 1,3 % ja käynnit 5 %. Vieraskielistä kirjallisuutta lainattiin peräti 10 % enemmän. Aukioloaika lisääntyi 10 %. Haukilahden kirjasto muutti uuteen hienoon puurakennukseen paikallisen päiväkodin kanssa. Kivenlahden kirjasto, jossa oli pitkään kärsitty sisäilmaongelmista, siirtyi palvelemaan Pikkulaivan ostoskeskuksen tiloihin. Opinmäen kirjastoa alettiin kehittää paremmin alueen asukkaiden tarpeita ja toiveita vastaavaksi, ja samalla sen nimeksi vaihdettiin Suurpellon kirjasto.

Pelaajia uudessa Otaniemen kirjastossa

Lukiolaisten ideoima uusi Otaniemen kirjasto avattiin. Otaniemen lukio-opiskelijat eivät halunneet tiloihinsa perinteistä koulukirjastoa vaan tekivät aloitteen, jotta uusi kirjasto olisikin kaikkien alueella opiskelevien, asuvien ja liikkuvien yleinen kirjasto. Ajatusta kannattivat sekä opettajat että kirjaston väki, ja Otaniemen kirjasto on nyt yksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista. Tilan käyttöä ja toimintaa on heti avaamisesta alkaen suunniteltu uudella tavalla kirjaston edustajan, lukiolaisten, opettajien ja Aalto-yliopiston edustajien kesken. Näin on myös tarkoitus jatkaa. Yliopisto-opiskelijat ovat jo käyttäneet palveludesign-kurssillaan Otaniemen kirjastoa esimerkkinä ja tekivät harjoitustyöt aiheista, jotka kirjasto heille antoi. Ne olivat lukeminen, pelaaminen ja aineiston esittely.  

Iloinen yllätys oli, kun kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni kutsuttiin Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Tällä tavoin sai kirjaston rooli kaikille avoimena kohtaamispaikkana ja erilaisten ihmisten ja näkemysten vuorovaikutuksen mahdollistajana hienoa tunnustusta.  Juhlaan oli haluttu tahoja, jotka edistävät toiminnallaan luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.

Koska kaikki eivät vietä joulua tai viettävät sitä yksin, Sellon kirjasto oli avoinna silloinkin. Se tarjosi pientä ohjelmaa, rauhallista oleskelutilaa sekä joulutunnelmaa päivittäin 1000-2000 asiakkaalle.

Espoon ja koko Suomen ensimmäinen lukukoira Börje eläköityi vuoden lopussa. Börje aloitti lukuvastaanotot Espoon kirjastoissa jo vuonna 2011. Hänellä oli R.E.A.D-koulutus työhönsä (Reading Education Assistance Dog). Börje ja hänen emäntänsä Raisa Alameri loivat pohjan lukukoiratoiminnalle koko Suomessa. Nykyisin lukukoiria, joiden kanssa etenkin lukemisvaikeuksista kärsivät lapset ja aikuisetkin voivat harjoitella lukemista turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä, on maassamme jo satoja.

Kuvat: Marjukka Peltonen

 

 

 

 

 

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.

Kirjoita kommentti