Espoonlahden kirjastojen vuosi 2017

Kirjastotilojen suhteen vuosi oli Espoonlahdessa murheellinen. Aluekirjastohanke ei edennyt lainkaan, ja Kivenlahden kirjasto jouduttiin kesäkuussa sulkemaan sisäilmaongelmien takia. Edellisenä syksynä tehty remontti ei ollutkaan tuonut toivottua helpotusta. Apuun kurvasi pikavauhdilla kirjastoauto, joka parkkeerasi tiistai-iltapäivisin terveysaseman edustalle.
Kirjastoauto palveli kivenlahtelaisia kesäkuusta alkaen.
Yhteistyössä Kivenlahti-Stensvik ry:n kanssa järjestettiin syksyn aikana Kahvi-Kaisassa tilaisuuksia, jotka olisi muuten järjestetty kirjastossa. Kirjasto jatkoi myös yhteistyötä Kivenlahden kirjaston naapurissa sijaitsevan Espoon mielenterveysyhdistyksen, Meriemy ry:n kanssa.
Alueen kirjastoissa käytiin aiempaa vilkkaammin, joten huolimatta Kivenlahden sulkemisesta kävijätilastot näyttivät nousua. Erityisen paljon nousivat Saunalahden ja Nöykkiön kävijäluvut. Espoonlahtelaiset myös lainasivat ahkerasti, ja Kivenlahtea lukuun ottamatta kaikkien muiden alueen kirjastojen lainausluvut kasvoivat.
Nöykkiö-päivää vietettiin toukokuussa jo neljännen kerran. Iloinen perhetapahtuma veti väkeä entiseen malliin. Kirjaston ohjelmaan kuului mm. Sammon ryöstö -pakohuonepeli.
Nöykkiö-päivän sumopainia ja kirpputori
Nöykkiön kirjaston omatoimiaikaa koskevat ongelmat helpottuivat vuoden aikana. Kirjastossa järjestettiin keväällä kaksi Nuorten Nökä -tilaisuutta yhdessä nuorisopalveluiden ja kaupunkisuunnittelun yhteisömuotoilijan kanssa. Kyselimme nuorilta ja muilta asukkailta kirjastoa, nuorisotilaa, alueen lähikauppaa ja aluetta yleensäkin koskevia toiveita. Nöykkiön kirjaston palveluaikaa lisättiin syksyllä, ja kirjasto oli vuoden loppuun saakka auki perjantaisin aamusta iltaan.
Saunalahden kylätoiminnan ideointi-ilta
Kirjasto osallistui elokuussa Saunalahden koululla järjestettyyn Yhtenäinen Saunalahti -tilaisuuteen. Tilaisuudessa alueen asukkaat toivoivat mm. enemmän tilaa nuorille. Saunalahden kirjastossa aloitettiinkin syksyllä yhteistyö Me-koulu -hankkeen työntekijän ja nuorisopalveluiden kanssa. Kirjaston nuortenkirjastotyöntekijä ja Me-koulu -hankkeen työntekijä toimivat työparina nuorisotilassa. Näin alkuviikon iltapäivätunteina tyhjillään olleelle nuorisotilalle saatiin käyttöä, eikä aulaan parkkeeranneita nuoria tarvinnut hätistää ulos kadulle.
Syksyllä Nöykkiön aikuisasiakkaita kokoontui viikoittain senioreiden rupatteluryhmään. Ryhmä kokoontui omatoimisesti, kirjasto tarjosi kahvit ja järjesti toiveiden mukaista ohjelmaa ryhmän kokoontumisiin.
Kivenlahdesta Soukkaan siirretyn pajan avajaisia vietettiin lokakuun alussa. Pajasta tuli nopeasti suosittu. Älypuhelin- ja tablettipajat järjestettiin pajassa, ja pajaan pyrittiin saamaan ohjausta koko aukioloajaksi. Koululuokille esiteltiin pajan mahdollisuuksia, ja pajasta löytyi ajoittain myös iltapäivätoimintaa lapsille.
Syksyllä Soukan kirjasto aloitti yhteistyön Riilahden toimintakeskuksen kanssa. Pieni ryhmä kehitysvammaisia aikuisia kävi kerran viikossa tekemässä töitä kirjastossa. Yhteistyöstä oli paljon iloa sekä riilahtelaisille että kirjastolle.
Lokakuussa Soukan kirjastoon saatiin vieraiksi koskettavan Elämäni ennen kuolemaa -kirjan kirjoittaja Elina Järvi sekä kirjaan tarinansa kertoneet Jussi Kinnunen ja Saara Auvinen.
Elämäni ennen kuolemaa -kirjan tekijä ja haastateltavat vieraina Soukassa
Soukan kirjastoa elävöittivät vuoden aikana lukuisat näyttelyt. Esillä oli mm. Christel Rönnsin, Liisa Kallion ja Linda Bondestamin kuvituksia, pakolaisten tekemiä sarjakuvia, Soukan kamerat ry:n valokuvia sekä Carmen Tomasin valokuvia Lapset aikasillalla -kirjasta. Nöykkiössä oli esillä mm. Suomen intiaaniyhdistyksen järjestämä upea valokuvanäyttely.
Kuvia Pine Ridgen intiaanireservaatista
Nöykkiössä vuosia kokoontunut lukupiiri jatkoi kokoontumisiaan. Soukan palvelutalon lukupiiri jatkoi myös toimintaansa, ja Merikartanon lukupiiriä veti vapaaehtoisena Teresia Volotinen. Kivenlahden kirjaston elokuva- & lukupiiri siirtyi sulkemisen jälkeen Tapiolan kirjastoon, ja suomenkielinen kielikahvila Soukan kirjastoon. Soukassa kokoontuivat lisäksi venäjän- ja englanninkieliset kielikahvilat. Myös ahkerat käsityökerholaiset tapasivat viikoittain toisiaan Soukan kirjastossa. Saunalahden Novellikoukussa kuunneltiin keväällä ääneen lukemista käsitöitä tehden.
Suomi 100 Espoonlahdessa
Suomen satavuotisjuhla näkyi monella tapaa Espoonlahdessa. Kirjastoissa järjestettiin elämyksellisiä aineistonäyttelyitä suomalaisen elokuvan historiasta, kansainvälisestä Suomesta, suomalaisesta metsästä, uudesta kaupunkikulttuurista ja suomenruotsalaisuudesta. Myös suomalainen design oli esillä.
Toukokuussa Ilkka Enkenberg, Sinikka Paavilainen ja Juha Muurinen keskustelivat Kivenlahden kirjastossa sota-ajan Suomesta.
Syyskuussa Soukan kirjastossa järjestettiin yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Soukka-seuran, Soukan koulun ja muiden alueen toimijoiden kanssa Sukupolvien Soukka -päivä. Koko Soukka tuntui olevan liikkeellä.
Sukupolvien Soukka -päivänä kirjastossa näytettiin mm. koululaisten tekemiä satavuotiaitten soukkalaisten haastatteluja.
Lokakuussa Tapiolan lausujat järjestivät Soukassa suomalaisuutta käsittelevän runoesityksen.
Se metsä oli maailman sinisin. Tapiolan lausujat.
Koko perheen historiatapahtumassa luennoivat Martti Häikiö ja Miika Tervonen.
Martti Häikiö kertoi Suomen itsenäisyyden ensihetkistä.
Tiedekynä 2017 voittaja Miika Tervonen kertoi suomalaisuus-myytistä.
Koko perheen historiatapahtuman pajassa oli erilaisia rasteja. Suomalaisen muinaisen tietäjävelhon, myrrysmiehen, taikapussista löytyi ennustamisessa käytettyjä esineitä.
Soukassa vieraili myös Sinikka Paavilainen kahden nuoren sota-ajan kirjeenvaihdosta koostetulla esityksellään.
Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin Kirjasto liikuttaa -päivä sunnuntaina 1.10. Päivän aikana asukkaat saivat juosta tai kävellä kirjastosta toiseen. Soukka, Saunalahti ja Nöykkiö olivat liikunnallisen päivän espoonlahtelaisia kirjastorasteja.
Marraskuussa Nöykkiön kirjasto järjesti Nöykkiön koulun 9. luokalle valokuvauskurssin. Nuoret saivat ammattikuvaajan opastuksella tehdä omat tulkintansa suomalaisista teksteistä.
Nuorten valokuvauskurssilla syntyneet kuvat olivat esillä Sellon kirjaston näyttelytilassa.
Espoonlahdessa kuten muissakin Espoon kirjastoissa juhlittiin itsenäisyyspäivää Etkojen merkeissä. Asiakkaat saivat kakkua ja kahvia – ja Soukassa esitettiin myös Se sata vuotta -pienoismusikaali.
Se sata vuotta -musikaali tehtiin yhdessä asiakkaiden kanssa.
Eeva Jäppinen
Kirjastopalvelupäällikkö
Espoonlahti
Lasten vuosi 2017 Espoonlahden kirjastoissa
Kirjasto – ovi seikkailuun
Juhlavuonna 2017 järjestettiin päiväkoti-ikäisille, esikoululaisille, alakoululaisille sekä vapaa-aikaansa kirjastoissa viettäville lapsille ja perheille yhteensä 479 tapahtumaa, työpajaa tai vierailua. Osallistujia oli runsaat 11 600. Vuoden keskeisiä teemoja lastentoiminnassa olivat Suomi 100 ja Suuri Lukuseikkailu.
Kivenlahden kirjaston sulkemisen vuoksi lastenkirjastolaiset jalkautuivat vuoden aikana entistä tiuhempaan kivenlahtelaisille kouluille ja päiväkodeille.
Espoonlahdessa runokalojenkin parvi löysi kirjastoon!
Kirjavinkeistä lukuintoa ja satutuokioista mielikuvituksen siiville
Espoonlahden kirjastoissa järjestettiin vuoden kuluessa runsaat sata kirjavinkkausta ikäluokille eskareista kutosiin.
Kutsutuille ekaluokille järjestettiin lisäksi kaikissa kirjastoissa ja Kivenlahden osalta kirjastoauto Välkyssä ekaluokkalaisjuhlat.
Alle kouluikäisille puolestaan järjestettiin 122 satutuokiota, joista osa ruotsiksi tai vierailla kielillä. Lisäksi lähes kolmesataa eskaria ja viskaria osallistui elämykselliseen kirjastonkäytön opetukseen ja satuseikkailuun, jossa tänä vuonna teemana oli ”Eläinten kirjasto”.
Lastenkirjastolaiset kirjastoa puuhaavina metsän eläiminä
Nöykkiössä Ulla Nevanlinnan ja Elina Perttolan tunnetaitoja tukevassa ja vuorovaikutuksellisessa draamaesityksessä etsittiin kadonnutta sydäntä. Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden esitys puolestaan oli musiikillinen soiva satuseikkailu.
Satu soi!
Kulttuurineuvolan kautta kirjasto jalkautui myös neuvolaan.
Kirjastossa tehdään yhdessä
Yhdessä ideoimisen ja tekemisen kulttuuri lastenkirjastotyössä on saanut sijansa: työpajoja järjestettiin vuonna 2017 niin ryhmille kuin myös vapaa-aikaa kirjastossa viettäville lapsille. Työpajoissa mm. hiottiin mediataitoja, työstettiin yhteistyössä koulun kanssa laaja-alaisia, ilmiöpohjaisia kouluprojekteja, koodattiin ja tutkailtiin lastenoikeuksia globaalikasvatuksen näkökulmasta.
Varjoteatterityöpajan maagista tunnelmaa
Yhteistyössä varhaiskasvatuksen S2- eli suomi toisena kielenä -lastentarhanopettajien kanssa järjestettiin Soukan kirjastossa alkukeväästä monikulttuurinen kirjastoilta perheille. Ohjelmassa oli satuja suomeksi, arabiaksi ja venäjäksi, keskustelua varhaiskasvatus-, monikielisyys- ja kirjastoasioista sekä musiikkiesitys, lautapelejä, leivontaa, animaatioiden tekoa, mobiilipelivinkkausta ja ongintaa.
Mediataidot
Kirjallisuuskasvatuksen ja luovan ilmaisun lisäksi Espoonlahden kirjastoissa halutaan tukea lasten mediataitojen kehittymistä. Niinpä Mediataitoviikolla helmikuussa oli Espoonlahden kirjastoissa monipuolista ohjelmaa lapsille ja koululaisille:
Saunalahdessa eskarit opiskelivat Aparaattisaari-mediakasvatustuokioissa mediataitoja, kuten puhelimen ja erilaisten viestintälaitteiden käyttöä. Kivenlahden alakoululaiset piirsivät kuvataidekasvattaja ja sarjakuvapiirtäjä Heidi Savilakso-Saatsin ohjaamissa sarjakuvatyöpajoissa omia sarjakuvia. Tee Se Itse -pajatapahtumassa Soukassa myös lapsilla oli tilaisuus tutustua Espoonlahden pajan laitteisiin. Soukassa järjestettiin myös kaikille lapsille avoin elokuvantekotyöpaja ja eskarieyhmät tekivät animaatioita omista piirroksistaan ja leluistaan. Saunalahdessa runokoodattiin. Nöykkiössä koululaiset puolestaan pääsivät käsikirjoittaja-ohjaaja Melli Maikkulan opastuksella maistelemaan käsikirjoittamisen luovan ideoinnin hurmaa ja lastenkirjastolaiset kävivät lähikoululla ohjaamassa kirjatrailerityöpajoja.
Kirjatrailerityöpajaa ohjeistamassa
Satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi
Suomi 100- ja Suuri Lukuseikkailu -lastentapahtumia järjestettiin niin perhetapahtumina kuin myös kutsutuille lapsiryhmille Espoonlahden kaikissa kirjastoissa.
Kivenlahdessa lukuseikkailtiin kirjaravintolassa, animaatiojunassa, lorutellen, musiikin siivin…
Kalevalan päivästä 2017 alkaen koululaisryhmät ja tapahtumissa myös perheet ja kaveriporukat ovat päässeet testaamaan hoksottimiaan Espoonlahden lasten- ja nuortenkirjastolaisten toteuttamassa Kalevala-pakohuonepelissä.
Vuoden aikana järjestettiin myös Suomi-aiheisia QR-tiedonhaku- ja tietokirjasuunnistuksia sekä teemavinkkauksia. Ainakin 100 lukuhetkeä lähdettiin kirjaston kampanjassa tavoittelemaan Espoo-päivästä alkaen.
Me luettiin ainakin sata kertaa!
Koirien Kalevalakin soi satavuotiaan kunniaksi ja lasten iloksi.
Valokuvaaja-kirjailija Carmen Tomasin Lapset aikasillalla -lukuhetkiä oli Soukassa ja Nöykkiössä lukuisia. Lisäksi hänen Suomi 100 -historiatyöpajoissaan koululaisilla oli tilaisuus eläytyä moniaistisesti – tarinoita kuunnellen, esineitä katsellen ja kosketellen, vanhanajan välipalaa maistellen, askarrellen – suomalaisten sota-ajan lasten kokemuksiin.
Carmen Tomas esittelee vanhanajan leluja Sukupolvien Soukka -tapahtumassa.
Myös Tomin ja Joelin joulukonserteissa, joita Espoonlahdessa järjestettiin peräti viisi, laulettiin Suomelle onnittelulaulu.
Heliminna Hakala
Kirjastopedagogi
Saunalahden kirjastossa entistä vilkkaampaa
Saunalahden kirjastossa oli jälleen vilkas toimintavuosi, ja vuoteen mahtui monenlaisia iloisia, jännittäviä, uusia ja ihmeellisiä tapahtumia. Vuoden 2017 aikana niin lainamäärät kuin kokoelmakin kasvoivat. Pieni kirjastomme on saanut paljon uusia asiakkaita alueen kasvaessa ja kehittyessä.
Elokuussa Saunalahdessa vieraili utelias pikku asiakas.
Alkuvuodesta vietettiin mediataitoviikkoa aparaattisaaren ja empatiataitojen merkeissä. Aparaattisaari on pelillinen oppimisympäristö, jossa harjoitellaan mediataitoja. Empatiataitoja harjoitettiin Mediataitoviikon Pullopostia mediameressä-oppimateriaalin avulla, ja koodaamista Runokoodaus-työpajoissa.
Saunalahden koulun oppilaat olivat jälleen kerran myös ahkeria lukijoita. 2-3.-luokkalaisille oli tarjolla fantasiakirjavinkkausta ja 7.-luokkalaisille vinkattiin vapaavalintaista nuortenkirjallisuutta. Huhtikuussa järjestettiin jo perinteeksi muodostunut Kirjalliset naamiaiset, jossa runsaslukuinen joukko oppilaita ja opettajia oli pukeutunut kirjallisiksi henkilöhahmoiksi. Ahkerille lukijoille jaettiin lukudiplomit. Huhtikuussa pidettiin myös Ilo Lukea -päivä ekaluokkalaisille. Päivän aikana tutustuttiin vieraskielisiin kirjoihin natiivilukijoiden avustuksella.
Kesällä Saunalahden kokoelmaa järjestettiin uudelleen. Aikuisten kirjoille saatiin lisää tilaa.
Lasten tietokirjat löytyvät nyt koulun aulasta.
Kesäkuussa Saunalahden kirjastossa vietettiin Soturikissat-teemapäivää. Tapahtuma oli huikea yleisömenestys ja asiakkaita saapui kauempaakin tutustumaan toisiin Soturikissafaneihin.
Syksyllä Saunalahdessa päästiin kokeilemaan Espoonlahden kirjastoissa valtavan suosion saanutta Kalevala-pakohuonepeliä. Viitosluokkalaiset selvittivät voitokkaasti tiensä ulos pulmallisesta huoneesta.
Vuoden aikana Saunalahden kirjasto oli avoinna myös muutaman kerran viikonloppuna: kunnallisvaalien äänestyspäivänä huhtikuussa, syksyllä Kirjasto liikuttaa-tapahtumassa sekä ennen joulua Mannerheimin Lastensuojeluliiton Joulutapahtumassa.
Joulutapahtuma Saunalahdessa
Marraskuun lopulla järjestettiin perinteeksi muodostuneet kirjastoseikkailut ja joulukonsertti. Tällä kertaa lapset pääsivät seikkailemaan metsään eläinten kanssa. Joulukuussa kirjastossa oli myös 7.-luokkalaisia oppilaita TET-harjoittelussa ja ehdittiinpä opettajienkin kanssa tutustua opetustyössä tarvittaviin tekijänoikeustietoihin.
Pia Göös
Kirjastoneuvoja
Espoonlahden nuorten vuosi 2017
Espoonlahden koulujen kanssa on tänäkin vuonna tehty paljon yhteistyötä. Tuttujen konseptien Lempibussi ja Mä en dissaa!l lisäksi olemme olleet mukana uudella tavalla kouluyhteistyössä.
Keväällä olimme apukäsinä Espoonlahden koulun monialaisuusviikkolla, jota koulussa kutsutaan joustoviikoksi. Tänä vuonna viikon tapahtumiin osallistui koko Espoonlahden yläkoulu, ja jokaisella luokka-asteella oli oma ohjelmansa. Yhteisenä teemana kaikilla oli kuitenkin Suomi 100 vuotta. Olimme mukana ideoimassa ja tukemassa videoiden tekemisessä, jotta jokainen oppilas sai oman esityksensä julkaistua http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Juttuja_kirjastoista/Suomi_100__Joustoviikko_toi_vaihtelua_ko(134953)
Kirjailijavieraita yläkouluilla kävi useita elokuvakäsikirjoittajista mediakasvattajiin. Oppilaat saivat julkaista kirjoittamansa jutut vierailuista kirjaston Helmet-sivuilla. http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Juttuja_kirjastoista/Vieraanamme_vuoden_juontajaehdokas(132715)
Kirjailija Nadja Sumanen Nöykkiön koulun vieraana
Nöykkiön kirjaston omatoimiaika toi haasteita joihin tartuimme rivakasti. Kutsuimme alueen nuoret tapaamiseen, jossa he saivat kertoa omista toiveistaan ja kuulumisistaan. Myöhemmin järjestimme tälle Nuorte Nökä -tapahtumalle jatkotapaamisen, johon kutsuimme alueen aikuisasiakkaita. Pitkäjänteinen yhteistyö nuorten kanssa on rauhoittanut kirjastotilaa myös omatoimiaikaan.
Lokakuussa Nöykkiön koulun 9-luokan oppilaiden kanssa toteutettiin Suomi100-valokuvausprojekti. Oppilaat opiskelivat valokuvataidetta, kameran käsittelyä ja lopulta toteuttivat oman projektin valokuvataiteilija Mari Hokkasen kanssa. Näyttely huipentui joulukuussa Sellon kirjaston Galleria Annan näyttelyyn. Myöhemmin, kevään 2018 aikana, näyttely kiertää Soukan ja Nöykkiön kirjastoissa.
Valokuvataiteilija Mari Hokkanen opettaa nuorille valokuvausta.
Nöykkiön nuorten kirjoittajaryhmässä nuoret pääsivät harjoittelemaan ryhmässä kirjoittamista erilaisten pienien harjoitusten avulla. Tutustuimme mm. genrekirjoittamiseen, tyhjän paperin kammon taltuttamiseen, synopsikseen ja juonikaavioihin kirjoittamisen apuvälineinä sekä musiikin ja kuvien käyttöön inspiraation lähteenä. Ryhmä oli mukava matalankynnyksen paikka jakaa myös omia tekstejään muiden kuultavaksi. Innokkaiden nuorien kirjoittajien toivomuksesta jatkamme ryhmän toimintaa myös kevätkaudella 2018.
Aila Kaunisvaara
Kirjastoneuvoja