Maahanmuuttajatyö vuonna 2017 Espoon kaupunginkirjastossa

Mamuryhmä

Syyskuussa 2017 kaupunginkirjaston maahanmuuttajapalveluita tuottava ryhmä kokoontui Kemiön Västanfjärdiin pohtimaan palveluita.

Mikä on hyvää, mikä on liikaa, missä menevät palvelun rajat, mitä meiltä puuttuu? Vaikka vuodesta oli vielä kolmannes jäljellä, summasimme tehtyä ja laadimme toimintasuunnitelmaa vuodelle 2018.

Vuonna 2017 Sellon kirjaston asiointineuvonta maahanmuuttajille vakiinnutti asemansa. Asiakasmäärät kasvoivat vähitellen, ja tällä hetkellä palvelemme 30-40 asiakasta/asiointiviikko. Syksyllä 2017 laajensimme palvelua kysynnän vuoksi myös Ison Omenan kirjastoon ja se nosti palvelupäivien määrän kolmeen viikossa.

Syksyn aikana havaitsimme, että yhä useampi tarvitsi apua joko opiskelu- tai työpaikan hakemisessa. Olimme usein yhteydessä työ- ja koulutuspaikkoja tarjoaviin yrityksiin ja laitoksiin, ja vähitellen asiointiverkostomme on kasvanut merkittäväksi avuksi asiakkaillemme. Kevään 2017 aikana olemme käynnistäneet erilaisia työllistymistä edistäviä projekteja kuten cv-klinikat, ammattikorttikoulutukset sekä suunnittelun 2018 tapahtuvista suorarekrytointitapahtumista.

Yhä useammin vastaan tuli myös tilanne, että asiakkaamme, turvapaikanhakijat, ovat vaikeuksissa, koska eivät voi hakea puuttuvan passin takia töitä tai opiskelupaikkaa Suomessa. Kyseessä on asiakasryhmä, joka ei omassa maassaan koskaan tarvinnut passia, ja he ovat nyt yhtäkkiä ongelmissa Suomessa passittomuuden takia. Sellon kirjaston maahanmuuttajapalvelujen henkilökunta otti sinnikkäästi yhteyttä Afganistanin suurlähetystöön Tukholmaan pyytääkseen heitä vierailulle Suomeen tarjoamaan konsulipalveluja Suomessa asuville afgaaneille. Vuonna 2017 vierailu toteutui kaksi kertaa. Sellon kirjasto täyttyi kahden viikonlopun ajaksi sadoista afgaaneista, joille tarjoutui mahdollisuus jättää hakemus virallisten dokumenttien saamiseksi – passin, henkilötodistuksen ja naimattomuustodistuksen.

Kokonaan uutena toimintana on Sellon kirjastossa syntynyt, ja nyt jo Entressen ja ison Omenan kirjastoon laajentunut, kotouttamiskoulutuksessa olevista maahanmuuttajista sekä työkokeilussa olevista maahanmuuttajista muodostettu suomenkielinen tiimi. Se on palvelu heille itselleen tarjoten usein ensimmäisen kosketuksen suomalaiseen työelämään sekä oivallinen lisä kirjaston asiakaspalveluun, jolloin myös kirjaston palvelukielten valikoima lisääntyy monen harvinaiskielen verran. Osa harjoittelijoistamme on saanut kauttamme avun joko opiskelupaikan löytymiseen tai työllistymiseen.

Muut palvelumme – kielikahvilat, vastaanottokeskuskäynnit ja satutunnit useilla eri kielillä – jatkuivat Espoon kirjastoissa vilkkaina.

2017 muutamina numeroina

  • kielikahvilakäynnit 5993 kävijää
  • asiointineuvonta-asiakkaat 1088 kävijää
  • harjoittelijoita 86 kpl
  • suurlähetystövierailut 800 kävijää

Carola Snell

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.

Kirjoita kommentti