Vuonna 2018 pitivät nuoret meidät taas liikkeessä. Valtaosa kohtaamisista tapahtui kouluyhteistyön ohella kirjastojen nuortenosastoilla. Me kirjastolaiset olimme korvina, silminä ja ennen kaikkia sydäminä. Vuoden aikana kohtasimme monia haasteita ja onnistumisia. Suuri kiitos jokaiselle meistä!

 

 

Espoon kirjastojen nuorille järjestämät tapahtumat oli suunnattu kaikille nuorille. Tällaisia tapahtumia olivat esimerkiksi retket, karaokeillat, peliturnaukset ja diskot. Lisäksi kirjastoissa tehtiin sukupuolisensitiivistä nuortenkirjastotyötä.

Esimerkiksi Iso Omenan kirjastossa järjestettiin Tyttötorstai, jonka aikana nuortenosasto Vox varattiin tytöille heitä kiinnostavaan toimintaan. Mahtavinta Tyttötorstaissa oli huomata tyttöjen yhteisöllisyys ja energia naisten keskuudessa. Päivä myös mahdollisti nuorille keskustelupaikan aivan toisenlaisella tavalla kuin muina arkipäivinä. Vastaavasti pojille järjestettiin Poikakerho, jonka tavoitteena oli osallistaa ja aktivoida nuoret mielekkään tekemisen pariin.

 

 

Säännöllisten kerhojen ja tempausten lisäksi Espoon kirjastot olivat mukana järjestämässä suuria tapahtumia. Esimerkiksi Sellon kirjastossa järjestettiin tammikuussa ensimmäisen kerran Kibecon anime- ja mangatapahtuma. Helmikuussa kansainvälinen Harry Potter -päivä ilahdutti asiakkaita monissa kirjastoissa. Kevään viimeinen iso satsaus oli toukokuun Star Wars-tapahtuma. Syksyn suosituimpia olivat elokuussa kirjastojen yhdessä organisoimat Soturikissat-tapahtumat ja marraskuun kansainvälinen peliviikko.

 

 

Vuoden 2018 aikana monet Espoon kirjastojen nuortenosastoista kokivat muodonmuutoksen. Kirjastot osallistivat nuoria osastojen suunnitteluun ja toteutukseen. Tarkoituksena oli saada nuortenosastoista nuorten itsensä näköisiä ja sitouttaa heidät pitämään osastostaan hyvää huolta.

Suurin osa nuortenkirjastotyöstä tapahtui kirjaston tiloissa ja osa muun muassa nuorisotaloilla, leirikeskuksissa ja koulujen liikuntasaleissa.

Vuonna 2018 kirjastot panostivat entistäkin enemmän yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa. Säännöllistä yhteistyötä tehtiin kaikilla alueilla ja sitä jatketaan edelleen muun muassa Nuorisopalveluiden, Perhesosiaalityön, Espoon poliisin ja Walkersin kanssa. Monialainen yhteistyöverkosto kykenee reagoimaan nopeasti ajan ja aluiden ilmiöihin. Tutustuminen eri toimijoihin ja jopa eri kirjastoihin helpottaa yhteistyötä. Tiedämme aina mihin viranomaiseen tai toimijaan ottaa yhteyttä ja minne ohjata tukea tarvitseva nuori.

 

 

Perustyötä koulujen kanssa ovat olleet muun muassa kirjavinkkaukset, teematunnit ja tiedonhaun opastukset. Koulutimme vuoden aikana myös innostuneita opettajia. Yhteistyö koulujen kanssa on muodostunut vuosi vuodelta tärkeämmäksi ja heldelmällisemmäksi.

Nuortenkirjastotyötä tekevät pyrkivät puuttumaan nopeasti ja kohdennetusti erilaisiin ilmiöihin ja vaihtamaan kokemuksia ja tietoja. Lukemaan innostaminen on tärkeä perustehtävä. Tärkeää on myös normaali arki ja nuorten kohtaaminen kirjastossa ja kouluissa. Olimme ylpeästi mukana rakentamassa Suomen parasta kirjastoa!

Milla Bergström, Aila Kaunisvaara, Anna Taitto, Tony Turkia

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.

Kirjoita kommentti