Ompun vilkkain kirjastovuosi – 2018!

Ison Omenan kirjaston ensimmäinen kokonainen vuosi metron hellässä huomassa takasi kirjastomme loistavan voitonkulun suosittuna lainaus-, toiminta- ja tapahtumapaikkana.

Kuva: Taru Liikanen
Käynnistimme Ompun Pajassa InMoov – humanoidirobotin rakennusprojektin keväällä. Robottia valmistetaan yhteistyössä kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden voimin – yhdessä oppien. Kyseessä on maailman ensimmäinen yhteisöllisesti kirjastossa syntyvä humanoidirobotti. Suunnittelimme koko perheen työpajoissa esimerkiksi robotin ulkoasua, tulostimme sormen niveliä ja ohjelmoimme myös Lego-robotteja.
Aiheesta lisää https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Ison_Omenan_kirjasto/Juttuja_kirjastosta/InMoovhumanoidirobotti_rakenteilla_Ison_(182914) ja mukaan voi edelleen tulla!
Pajasta löytyi tekniikalle myös vastapainoa kuten kevään Viherpaja, jossa kylvimme tomaatinsiemeniä ja laserleikkasimme taimitikkuja. Pajan ”tuo/vie” -viherkasvihyllyn äärellä riitti kuhinaa ympäri vuoden. Linnunpönttöpajassa riitti myös tungosta ja syyspuolen kimalaispönttöjen rakentelu löysi myös yleisönsä.
Helmikuisen Harry Potter Book Night tapahtuman teemana oli Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Velhon alut metsästivät kirjastossa kadonneita otuksia vihjeiden perusteella ja kokeilivat taikaliemipajassa omien liemien valmistusta ja vaikutuksia. Ennustaja raotti tulevaisuuden verhoa vastaamalla taikaoppilaiden kysymyksiin, mutta vuosittaisen S.U.P.E.R. tietovisan vastauksia ei silti ennakkoon herunut.
Aikuista väkeä veti K18-tapahtuma Erilainen ystävänpäivä. Illan teemoissa näkyvät tieto ja myytit. Stagella oli puheenvuoroja seksuaalisuudesta, ihmissuhteista ja mytologiasta. Paja oli illan ajan auki vain aikuisille. Osallistujat pääsivät tutustumaan Pajan moniin laitteisiin, kuuntelemaan aikuisten satutuntia ja tuunaamaan itselleen persoonallista kangaskassia tai korua.
Elokuussa Soturikissat mourusivat tiensä Omppuun ja kirjastoon tulvi sadoittain nuoria sekä vanhempia kirjasarjan faneja. Päivän aikana kirjoitettiin fanifiktiota, tehtiin kissanaamioita, vaihdeltiin itse tehtyjä ”fanzineja” ja fanit pääsivät ottamaan itsestään kuvan kissamaailmassa Green Screenin avulla.
Keksijät, kierrättäjät ja häksääjät valloittivat jälleen kirjaston marraskuussa vuoden suurimmassa tapahtumassa Wärkfestissä (2017 Espoo Mini Maker Faire – nimellä). Tapahtuma kokosi lähes 2000 kävijää tee-se-itse-kulttuurin äärelle. Junkyard Shaman ilahdutti romumetallille, kitaralle ja saksofonille perustuvilla tajunnanvirtaisilla musiikkiesityksillään ja tarjolla oli mm. ”käsinpiirrettyjä” piirilevyjä RGB-LED-, mikroservo- ja MIDIohjaimiksi sekä RFID-peliprototyyppejä. Kävijät pääsivät nypläämään pitsiä ja rakentamaan aurinkopaneeleja ja työstämään sekä kauniita koruja että käyttöesineitä muovijätteestä. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Wärk ry:n ja Aalto FabLabin kanssa.
Lukutaitoa edistämässä ja kieltä kohentamassa
Lukupiirit sekä Ompussa että palvelutalossa säilyttivät vankan asemansa ja kävijöitä riitti myös suomen- ja venäjänkielisissä Novellikoukuissa. Kielitarjontaa riitti myös satutunneissa ja Lunch på svenska -lounailla. Suomen kieltä pääsi harjoittelemaan tuttuun tapaan viikoittain rennossa kielikahvilassa.
Elokuvien ystäville oli tarjontaa Keskiviikon kinossa ja Babykinossa, joista viimeksi mainittu kasvatti kävijämääräänsä merkittävästi. Liikuntatoimi pyöritteli senioriväestöä ahkerasti tuolijumpissa ja kauppakeskuskävelyillä.
Kouluyhteistyö vilkastui entisestään uusien netti-ilmoittautumislomakkeiden myötä. Kokeilimme aivan uusia Arilyn-pohjaisissa lisätyn todellisuuden kirjavinkkauksissa, Vihreän kankaan tarinapajoissa ja micro:bit -ohjelmoinnissa. Kirjavinkkauksin, kirjamaistiaisin, tarinatyöpajoin ja kirjailijavierailuin tavoitimme lähes kaikki kirjaston lähialueen koulut. Lukemisen ei tarvitse olla tylsä tai pakonomainen kokemus – kaikki lukevat tavallaan!
Nuorison vellontaa
Kirjaston nuoret osallistettiin alkuvuodesta suunnittelemaan nuortentila Vox uusiksi. Nuoret äänestivät seinämaalien värit ja keksivät teemat. Pajan laitteita hyödynnettiin tilamuutoksen luomisessa. Yhdessä nuorten kanssa maalattiin seinät ja tila saatiin nuorten itsensä näköiseksi. Kriittisen yleisönkin mielestä ”paljon kodikkaampi ja siisti”.
Joka torstai-ilta tytöt omivat Voxin. Siellä vietettiin peli-iltoja, luonnonkosmetiikka päiviä ja askarreltiin, leivottiin sekä tehtiin terveysjuomia. Syyslomalla käytiin tyttöporukassa elokuvissa.
Syksyllä starttasi poikakerho, jonka tavoitteena oli osallistaa ja aktivoida nuoret mielekkään tekemisen pariin hengaamisen sijaan. Kerhossa käytiin seinäkiipeilemässä, tehtiin rap-musiikkia, valmistettiin ruokaa ja tutustuttiin pelaamisen eri muotoihin. Kerho toteutettiin yhdessä Ison Omenan kirjaston, Espoon Nuorisopalveluiden, Espoon Nuorisotyö Raiteilla ja Perhesosiaalityön kanssa.
Kirjaston nuoret kokoontuivat viikoittain henkilökunnan johdolla pelaamaan futsalia läheisen koulun tiloihin. Futsal-ryhmä on suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmässä on ollut 35 hengen aktiivinen monikulttuurinen porukka; nuoret liikkuivat ja viettivät aikaa hyvän harrastuksen parissa!
Musisointia kissoilla ja hatuilla – mutta myös ilman
Musiikkitoiminnan parissa kokeilimme asiakkaille suunnattuja improvisaatiotyöpajoja ja laulatimme porukkaa keskiviikon kuorossa. Musiikkiopistojen oppilaskonsertit, Matinkylä-seuran yhteislauluillat ja Oopperan teetanssit keräsivät musiikin ystäviä koolle.
Studio ja soittohuone olivat käytännössä koko vuoden varattuna. Samoin Pajan laitteista etenkin laserleikkuri ja vinyylitulostin. Myös kouluyhteistyössä hyödynnettiin pajan laitteita 3D-tulostimineen, koodattiin musiikkia, soitettiin ukulelea ja puuhattiin Garageband -työpajoissa. Nostalgian nälkäisiä ”musahifistelijöitä” ilahdutti musiikkikokoelmiin saapuneet vinyylilevyt.
Kirjastobändi Hattuset ja omppukissa viihdyttivät lapsia musiikkituokioissa viikottain ja kalenteriin mahtui muutama iso konserttikin. Laulut eivät johdattaneet metrolla mummolaan – vaan tietenkin kirjastoon.
2018 oli touhukkaan antoisa vuosi kaikin tavoin ja olimme virallisesti kävijämäärältämme (1 353 002) Suomen vilkkain kirjasto!