Ilmassa on juhlan tuntua heti tammikuun ensimmäisistä päivistä lähtien. Jostain kirjaston kolkasta ilmoille helähtelevät ukulelen keveät sävelet. Toisaalla päät lyödään yhteen ja puheen seasta erottuvat sanat ”tupalajittelu” ja ”taikasauvapaja”. Puhutaan lukupiireistä ja lukemiseen innostamisesta. Suomi 100 juhlavuosi herättelee henkilökuntaa monenlaisiin ideoihin: on niin paljon muisteltavaa ja tulevaisuuskin mietityttää.

Yläkerrassa, aikuisten osastolla historian siivet havisevat. Koko vuoden kestävässä Suomi 100 -näyttelyssä henkilökunta muistelee kotimaan keskeisiä tapahtumia, unohtamatta mehukkaimpia yksityiskohtia; niitä, jotka ovat piirtyneet kaikkien suomalaisten mieliin. Samalla kasvaa, kypsyy ja kukoistaa ajatus lukuinnon herättelemisestä, kun Helmet-lukuhaaste käynnistyy. Sankaritarinat, uutuudet ja monet muut lukuhaasteen kohdat ovat esillä osastolla. Samalla kirjanäyttelyt puhuttavat ja ajankohtaiset aiheet ovat esillä. Keskustelu kuohuu näyttelypöytien äärellä ja katseista huomaa, miten ajatukset laukkaavat.


Pajassa ollaan luomisen äärellä. Lapsille kerrotaan parhaillaan, miten tablettia käyttämällä voi tehdä oman animaation. Muovailuvahaa on monissa väreissä ja hetken mietiskelyn jälkeen vahamöykyistä muodostuu hahmoja. Tablettien avulla hahmot herätetään henkiin ja syntyy hienoja stop motion -animaatioita. Animaatiopaja on osa kouluyhteistyötä, paja, jossa lapset pääsevät tutustumaan tekniikan ihmeisiin hauskalla tavalla. 3D-tulostimet surraavat ja reppuun sujahtaa tulostimesta tullut, itse mallinnettu avaimenperä, kaulakoru tai minifiguuri. Luovuuden hedelmiä vertaillaan innokkaana kaverin kanssa.

Luovuus näyttäytyy myös erilaisten rytmien ja sävelien muodossa. Studiossa tutustutaan äänittämisen ja konemusiikin saloihin, lavalla esiintyvät useat kotimaiset muusikot ja muutamia kertoja viikossa voi jostain kirjaston huoneesta kuulla ukulelen säveliä tai sydäntä sykähdyttäviä, länsi-afrikkalaisia rumpurytmejä. Musiikin ystävät rupattelevat keskenään, vanhojen vinyylilevyjenkin ystävät ilahtuvat, kun heidät on huomioitu kaksi kertaa vuodessa järjestettävällä vinyylikirpputorilla. Soitinpiireissä ja teemaviikoilla syntyy kaikkien asiakkaiden iloksi kappaleita.

Discon kultakauden voisi luulla olleen ohi jo kymmeniä vuosia sitten, mutta kimalluskulttuuri kukoistaa edelleen ja tanssijalka vipattaa. Kun muu kirjasto suljetaan, nuortenosasto Pointin edessä on pitkä jono nuoria, joka kihisee innostuksesta. Rytmikäs musiikki sykkii ja valot vilkkuvat, tunnelma on katossa. Yli sata nuorta käy muutaman tunnin aikana Pointin discossa, ja valtava menestys saa yleisön vaatimaan jatkoa. Myöhemmin syksyllä Pointissa juhlitaankin uudemman kerran, kun risteilyteemainen disco saapuu tanssittamaan nuoria. Osallistujamäärä kasvaa ensimmäisestä kerrasta useammalla kävijällä.

Suomi 100 juhlavuoden kantava sana ”yhdessä” näkyy pitkin vuotta kirjastossa, kun asiakkaita pyydetään paitsi osallistumaan, myös suunnittelemaan ja toteuttamaan. Perinteisiä kirjavinkkauksia toteutetaan yhteistyössä kirjastoauton kanssa, kun Sankaribussissa ja Lempibussissa vinkataan kiusaamiseen ja seksuaalisuuteen liittyvää kirjallisuutta. Sankaribussissa koululaisryhmät myös laativat yhteistyönä kiusaamisen vastaisen reseptin ja samalla luokan yhteishenkeä nostatetaan. Kirjaston kesätorin lasten musiikkiviikolla syntyi lasten kanssa yhdessä luotu kirjastoaiheinen kappale. Vanhempiakin hymyilyttää, kun lapset tulevat jännittyneinä hymyillen tuomaan rakkaat pehmolelunsa yöseikkailulle kirjastoon. Ensimmäistä kertaa järjestettävään pehmolelujen yöhön osallistui kymmeniä pehmoja, joiden seikkailuja pääsi seuravana päivänä seuraamaan kuvagalleriasta ja kirjoitetun tarinan muodossa. Poistuessaan lapset tarkastelevat pehmojaan uusin silmin.

Vuonna 2017 lähestyimme asiakkaita monenlaisen tapahtuman muodossa. Keskustelimme lukupiireissä, perehdyimme ajankohtaisiin aiheisiin ja ihmettelimme vauhdilla edistyvää tekniikkaa. Kuuntelimme useiden eri vierailijoiden tarinoita ja seurasimme molemmista kerroksista erilaisia, lavalla järjestettyjä esityksiä. Moni asia toteutui, kuten kuuluikin: yhdessä.

Eveliina Kronqvist

Asiasanat:

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.

Kirjoita kommentti