Vuonna 2018 Espoonlahden kirjastoissa…

…saatiin iloita Saunalahden kirjaston omatoimipalvelun avaamisesta, mikä näkyikin hienoisena Saunalahden kirjaston kävijämäärän kasvuna. Toisaalta taas surtiin Kivenlahden kirjaston tilannetta: kirjasto avattiin kesäkuussa, mutta se jouduttiin sulkemaan jälleen lokakuussa, kun sisäilmaongelmat jatkuivat. Korvaavien tilojen etsintä käynnistettiin, ja puuttuvia palveluja paikkasi kirjastoauto kahden pysäkin verran Kivenlahden alueella. Myös kirjaston tietoteknistä laiteopastusta jatkettiin Kivenlahden nuorisotilassa. Nöykkiön kävijämäärä notkahti himppusen alaspäin, kun taas Soukan kirjaston kävijämäärä pysyi ennallaan – kaiken kaikkiaan Espoonlahden alueen kirjastoissa vierailtiin lähes 350 000 kertaa ja lainattiin neljännesmiljoona lainaa.
Tapahtuipa monenmoista…
Soukan kirjaston kielikahviloita (kielinä suomi, englanti ja venäjä) toteutettiin viikoittain ja niihin osallistuttiin innolla. Myös jo vakiintuneen aseman saavuttanut kuukausittain kokoontuva käsityökerho keräsi käsityöinnostuneita. Soukan kirjastossa järjestettiin myös vanhempainilta Soukan kirjastossa aikaansa viettävien lasten vanhemmille. Lasten ja nuorten digihyvinvointi, esimerkiksi uusien teknologien vaikutus lasten ja nuorten kasvaviin aivoihin, keskustelutti aikuisia sekä Soukan että Nöykkiön kirjastoissa. Keväällä Soukan kirjastossa vierailivat ”Myllylahden murharouvat” eli joukko suomalaisia naisdekkaristeja keskustelemassa kirjoistaan.
Myllylahden murharouvat Soukan kirjastossa: Mari Pyy, Jaana Lehtiö, Tiina Martikainen, Eija Piekkari, Terhi Nikulainen ja Hanne Dahl.
Myös saamelaisuus puhutti: ”Saako Saame kuulua! Besságo Sápmi gullosii!” tapahtumassa Piritta Näkkäläjärvi keskusteli saamelaisten oikeuksista ja sananvapaudesta kirjaston asiakkaiden kanssa.
Piritta Näkkäläjärvi Soukan kirjastossa.
Kivenlahden kirjaston ollessa suljettuna toteutettiin Kivenlahden alueella tapahtumia: esimerkiksi huhtikuussa Kivenlahden Kahvi-Kaisassa ukulele-ilta.
Keväällä myös Länsimetron edustajat järjestivät kirjastoissa asukasiltojaan. Näin myös Soukan kirjastossa, jossa keskustelu metrosta lainehti vilkkaana.
Länsimetron asukastilaisuus sai runsaan osanoton Soukan kirjastossa.
Nöykkiön kirjastossa rupatteluryhmä kokoontui viikoittain ja lukupiiri kuukausittain. Nöykkiön kirjaston ympäristössä järjestetään keväisin Nöykkiö-päivää, jonka suosio jatkuu. Vuonna 2018 Ohjelmassa oli mm. pomppulinna, pakohuonepelejä, taikuri ja kirpputori. Soukan ja Nöykkiön kirjastoissa pääsi luovuuttaan kehittämään korupajassa; elokuussa saattoi tutustua teatterin maailmaan teatterityöpajassa Nöykkiön kirjastossa.
Soukan palvelutalolla järjestettiin elokuussa tilaisuus, jossa kerättiin muistoja kirjastoista ja lukemisesta. Muistot lähetettiin niitä keränneelle tutkijalle.
Soukan kirjastossa saattoi tutustua tekoälyn maailmaan, kun Pauli Isoaho luennoi aiheesta ”Tekoälyä taviksille.”
Saunalahdessa järjestettiin syyskuussa ensimmäistä kertaa Saunalahti-päivä, ja kirjasto oli mukana tapahtumassa. Lokakuussa Saunalahden kirjastossa tanssittiin Improtangoa osana ”Improtango-festivaalia”.
Lokakuussa järjestettiin monilla paikkakunnilla Asunnottomien yö, Espoossa mm. Kivenlahden torilla. Kivenlahden kirjastokin oli mukana – kirjastossa sai leikkauttaa maksutta hiuksensa.
Soukan kirjastossa pohdittiin ja kokeiltiin monenlaisia tilaratkaisuja erilaisten asiakkaiden tarpeiden tyydyttämiseksi ja kehitystyötä jatketaan. Nöykkiön kirjaston rakennuksen ympäristön turvallisuutta parannettiin: loppuvuodesta Nöykkiön kirjaston edessä olevalle liuskalle rakennettiin kaiteet, jotta kirjastoon ja kirjastosta olisi turvallisempi kulkea.
Nöykkiön kirjaston edustan liuskan kaiteita rakennetaan.
Saunalahden kirjaston aukioloaikoja laajennettiin marraskuussa omatoimilaitteiston asentamisen myötä, joten Saunalahden kirjastossa voi asioida myös viikonloppuisin. Omatoimikirjaston avajaisissa marraskuussa tarjottiin asiakkaille kakkua ja musiikkia.
Saunalahden omatoimikirjaston avajaisissa TP Sillantaus esitti sulosäveliään myös kakkukahvia jonottaneille.
Joulukuussa saatiin Soukan kirjastoon ensimmäistä kertaa Lucia-kulkue, josta eräskin asiakas totesi liikuttuneena nähneensä viimeksi Lucia-kulkueen vuosikymmeniä sitten.
Yhteistyö Espoon mielenterveysyhdistyksen, Meriemy ry:n, kanssa jatkui, kuten myös Soukan palvelutalon kanssa, jossa Soukan kirjaston lukupiiri kokoontuu kuukausittain. Jo vuosi sitten Soukan kirjastossa aloitettu yhteistyö Riilahden toimintakeskuksen kanssa laajeni myös Nöykkiön kirjastoon, jossa yksi kehitysvammainen aikuinen tekee töitä jokusen tunnin ajan viikossa; Soukan kirjastossa muutama. Myös Merikartanon lukupiiri jatkui vapaaehtoisvoimin Teresia Volotisen vetämänä.
Pälvi Lepoluoto
Asiakaspalvelupäällikkö
Lasten vuosi 2018 Espoonlahden kirjastoissa
Kikestä eli kirjastosta maailmalle ja avaruuteen!
Espoolahden kirjastoissa järjestettiin päiväkoti-ikäisille, esikoululaisille, alakoululaisille sekä vapaa-aikaansa kirjastoissa viettäville lapsille ja lapsiperheille yhteensä 617 tapahtumaa, työpajaa, opastusta tai vierailua. Näissä kohdattiin yhteensä 11 270 asiakasta.
Niin Nöykkiön, Saunalahden kuin Soukankin alakoulu- ja päiväkotiyhteistyö jatkui vuoden 2018 ajan totuttuun tapaan tasaisen vilkkaana. Sisäilmaongelmista kärsivän Kivenlahden kirjaston suljettua ovensa lokakuussa jo toistamiseen jatkui lastenkirjastolaisten jalkautuminen alueen kouluille ja päiväkodeille sekin jo rutinoidun ketterästi.
Vuoden 2018 keskeisiä teemoja lastentoiminnassa olivat avaruus ja minimaailmat sekä mielenkiintoiset media- ja globaalikasvatuksen aiheet.
Maapalloa syleilevät lastenkirjastolaiset
lasten oppaina avaruudessa
Kirjojen ja tarinoiden maailmaan
Espoonlahdessa alakouluvinkkarit pitivät vuoden kuluessa 110 kirjavinkkausta ikäluokille eskareista kutosiin. Kirjavinkkauksista osa keskittyi lukudiplomikirjoihin, osa uusiin kirjoihin tai vinkkarin valikoimaan. Lisäksi räätälöitiin erilaisia genre-vinkkauksia, kuten esimerkiksi salapoliisi- ja mysteerikirjojen vinkkaus.
Ekaluokkalaisten juhlaa!
Vuonna 2018 espoonlahtelaiset samoin kun kaikki pääkaupunkiseudun muutkin koulutulokkaat saivat lahjaksi kustantajan ja Helmet-kirjastojen kirjalahjana Reetta Niemelän kirjan ”Kaiken kadottajan arvoitus”, jossa päähenkilönä pulmia ratkaisee miniotus Pikkirii.
Ekaluokkalaiskampanjan
lahjakirjapöytä Nöykkiössä
Espoonlahdessa ekaluokkalaisia kutsuttiin Mitä aikuiset ei nää? – Minimaailmat -teemaisiin tapahtumiin ja työpajoihin kaikissa neljässä kirjastossamme. Musiikkisatutuokioissa tutustuttiin Hoopukan kylään ja sen asukkaisiin. Työpajoissa puolestaan päästiin rakentamaan minimaailmoita ja tekemään nukkekotianimaatioita.
Hoopukka-musiikkisatutuokio
Koululaisille kaveruudesta ja kiusaamisesta
Ystävyydestä ja yksinäisyydestä, kaveruudesta ja kiusaamisestakin kertovia kirjoja vinkattiin Sankaribussissa eli kirjastoauto VÄLKYSSÄ kahden espoonlahtelaisen koulun kolmosille ja nelosille toukokuussa.
Sankaribussi sankarikoululaisia tapaamassa
KULPS!-kirjailijoita ilmielävinä Espoonlahdessa
Espoonlahden 3.-6.-luokkalaisten kutsumina kirjastoissa ja kouluilla vieraili kymmenessä eri tapahtumassa lastenkirjailijoita, mm. Tomi Kontio, Katri Tapola ja Veera Salmi.
Tomi Kontio pääsi kokeilemaan
oppilaiden askartelemia siipiä.
Puluboi-kirjojen kirjoittaja Veera Salmi
koululla Kivenlahdessa
Katri Tapola avaamassa
tarinoiden aarrearkkua
Kirjaston oven ja kirjojen kautta satujen maailmaan
Satakunta perhepäivähoito-, päiväkoti- ja esikouluryhmää vieraili kirjastoissamme mediapajoissa, satutuokioissa ja erilaisissa esityksissä. Satuja ja tarinoita joogattiin ja leikittiin, piirrettiin, seikkailtiin, improvisoitiin ja laulettiin.
Avaruusolennot pääsivät tutustumaan
nöykkiöläisten esikoululaisten elämään
Kymmenkunta eskariryhmää osallistui perinteiseen elämykselliseen kirjastonkäytön opetukseen ja satuseikkailuun, jossa tänä vuonna teemana oli avaruus.
Ekaluokkalaisten lisäksi myös päiväkoti-, perhepäivähoito- ja eskariryhmiä kutsuttiin Mitä aikuiset ei nää? – Minimaailmat -teemaisiin tapahtumiin ja työpajoihin Kivenlahdessa, Nöykkiössä ja Soukassa.
Minimaailmassakin
aurinko paistaa ja metsä kasvaa
Keväällä Ulla Nevanlinna ja Elina Perttola ihastuttivat lapsia ja aikuisia Espoonlahden kirjastoissa esityksellään Sydän eksyksissä.
Syksyllä Ullan
”Mitä ihmettä! -esityksessä
kummasteltiin yhdessä pienten
kanssa satumetsän outoja tapahtua.
Tiira tiiraa tiiraa -lastenkonsertti Nöykkiössä maaliskuussa oli Jukka Itkosen samannimisen runokirjan pohjalta valmistettu lastenkonsertti, jonka sävellykset on tehnyt Timo Klemettinen. Konsertissa musisoivat säveltäjän lisäksi Ulla Piispanen ja Matti Tegelman. Kuulijakunta koostui noin 150-päisestä lapsikatraasta. Huhtikuussa puolestaan nautittiin Niina Bellin tarinoista ja musisoinnista ja joulukuussa tunnelmoitiin Tomi Pulkkisen joululaulujen tahtiin.
Kirjastossa tehdään yhdessä
Nöykkiö-päivän ohjelmana kirjastossa oli Kalevala- ja Harry Potter -pakohuonepelejä. Jälkimmäinen täyttyi tietenkin Potter-tietäjistä. Kalevalan Sammon ryöstö -pakohuonepeleissä joukkueiksi yhdistyi hyvinkin eri-ikäisiä, aina vauvasta vaariin, osin ennalta toisilleen tuntemattomia osallistujia.
Saunalahdessa perheet pääsivät nauttimaan kirjaston minimaailmateemaisista musiikkisatutuokioista ja työpajoista jo alkusyksyn Saunalahti-päivässä.
Miniotuksia minimaailmassa
Mediataidot
Mediataitoviikolla helmikuussa 2018 oli Espoonlahden kirjastoissa monipuolista ohjelmaa lapsille ja alakoululaisille: Päiväkoti- ja eskari-ikäiset herättivät omia lelujaan henkiin leluanimaatiopajoissa. Mediataitoviikon satutunnilla tutustuttiin lisättyyn todellisuuteen Mur-karhusta kertovan tarinan myötä. Viides- ja kuudesluokkalaisille järjestettiin mediapajoja. Lasten ja nuorten vanhemmille järjestettiin Soukassa ja Nöykkiössä iltatapahtumat, joissa keskusteltiin somesta, pelaamisesta, tietotulvasta sekä digin vaikutuksista aivoihin ja terveyteen.
Kirjaston järjestämissä kirjatrailerityöpajoissa hiottiin paitsi käsikirjoittamista ja tarinankerrontaa myös mediataitoja, kuten tabletin käyttöä ja kuvahakua, ja kerrytettiin tekijänoikeustietämystä.
Kirjatrailerityöpajan päätteeksi yhteinen ensi-ilta!
Espoonlahden työpajoissa työstettiin myös piirrosanimaatioita ja -digitarinoita. Piksillaatioanimaatiopajoissa lapset pääsivät itse esiintymään. Tarjolla oli myös valomaalauspajoja, jollaisen Espoonlahden kirjastolaiset kävivät järjestämässä myös vastaanottokeskuksen lapsille. Päiväkotiryhmät kävivät kirjastossa koodaamassa Beeboteilla ja vähän vanhemmat puolestaan iPadien Scratch-Jr-sovelluksella. Luovaa ilmaisua ja itse tekemistä harrastettiin mm. varjoteatterityöpajoissa.
Kaleidoskoopissa miniotukset
saattavat näyttää vaikka tältä
Miniotukset kaleidoskoopissa -työpajoissa harjoiteltiin kuvaamista ja rakennettiin omat kaleidoskoopit. Kirjasto järjesti työpajoja myös globaalikasvatuksen eri teemoista.
Heliminna Hakala
johtava kirjastopedagogi
Espoonlahden nuoret 2018
Vaikka ikäväksemme Kivenlahden kirjasto joutui sulkemaan loppuvuodesta ovensa, löysi suuri osa nuorista asiakkaista muihin lähikirjastoihin. Vapaa-aikana heitä palvelivat innostuneet nuortenkirjastotyöntekijät. Joka päivä nuoret saivat juttu- ja pelikavereita.
Järjestämämme tapahtumat olivat menestys. Hirviöt vastaan ihmiset- ja Harry Potter -päivä olivat värikkäitä ja iloisia. Väriä ja muotoja toivat myös erilaiset 3d-pajat, kangaspainatukset ja graffitipajat. Askartelukerhot vetivät mukaansa aina innokkaita näpertelijöitä.
Siirsimme Soukan pajan 3D-tulostimen ja vinyylileikkurin muutamaksi päiväksi Nöykkiön nuorten käyttöön. Hekin saivat maistiaisen pajojen tarjoamista mahdollisuuksista.
Nöykkiössä alkoi kokoontua 14-25 -vuotiaille suunnattu kirjoittajapaja. Tarkoituksena oli tuottaa scifiä, fantasiaa tai kauhua ja annettiin neuvoja kehittyä kirjoittajana, saada mentorointia ja tukea kirjoittamiseen. Tarkoituksena oli julkaista myöhemmin kirjoituksista oma antologia.
Kesälämpimillä teimme retkiä lähialueelle ja rannoille. Viikon päiväkesäleiri oli menestys. Hiihtoloman Reaktori-tapahtumaan Helsinkiin lähdimme joukolla. Pienemmillä porukoilla kävimme tutustumassa muun muassa Espoon Tyttöjen taloon.
Kouluyhteistyö vinkkauksineen, tiedonhakuineen ja kirjailijavierailuineen oli entistäkin monipuolisempaa. Edellisen vuoden lopulla valmistunut Nöykkiön koululaisten julkaisema valokuvateos Kuvallisia kokeiluja kirjallisuudesta kiersi Espoonlahden kirjastossa. Lahjoitimme peruskulun päättäville valokuvateokseen osallistuneille kuvat peruskoulun lähtiäislahjaksi.
Aila Kaunisvaara
kirjastoneuvoja