Kun 3D-tulostustusmahdollisuus tuli kirjastoon, satuitko koskaan kuulemaan kenenkään mainitsevan, että kirjastossa voisit tulostaa omaa esinettäsi vastaavan kappaleen? Jos satuit, asiayhteys skannauksen ja tulostuksen välille tuli jo luoduksi sinulle.

Tulostaminen alkoi Minifactory-laitteilla. Tulostettiin pääasiassa verkosta löytyvistä malleista esineitä. Skannaus jäi puheen asteelle – paitsi toisinaan. Uurastuksen tuloksena kuului Tapiolan pajasta ja muualtakin että ihmishahmoja pystyy skannaamaan pieniksi tulosteiksi. Sellon pajaan ilmaantui asiakas, joka kuvasi Aymanin iPadilla. Asiakas lähetti sitten tiedoston Aymanille sähköpostitse ja Ayman tulosti sen sekä latasi sen myös Thingiverseen, josta se löytyy edelleen haulla ”Ayman”. Ayman itse lienee nykyään Venäjällä muissa töissä oltuaan sitä ennen kanssamme Sellon pajassa legendaarisen suosittu työntekijä.

Kirjastokäyttöön sopivan 3D-skannerin löytäminen ei ole mitään nappikauppaa.  On tiedettävä onko skanneri etupäässä ihmishahmojen vai esineiden skannaukseen sopiva. Olisi voitava erottaa myyntipuheet ja käytön todellisuus ja kuitenkin pitäisi olla rohkeutta kokeilla. Myös on tarpeen löytää henkilökunnasta joitakuita jotka ovat valmiita perehtymään laitteen käyttöön sen saavuttua.

Tällä hetkellä 3D-skanneri kuitenkin on haaveissa. Jos sellainen olisi, asiakkaat voisivat skannata ja tulostaa itselleen vaikkapa rikkoutuneen varaosan tilalle uuden.

Lauri Holopainen, Tapiolan kirjasto

Lauri Holopainen

Pitkän linjan kirjastolainen. Uudet palvelut kuten pajatoiminta kiinnostaa. Uudet palvelut muokkaavat mielikuvaa kirjastosta ja luovat uusia merkityksiä niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Tilastot ja infograafit kiinnostavat myös. Ei ole merkityksetöntä, kuinka me kuvaamme kirjastojen toimintaa.

1 kommentti

  1. Mauri 29.11.2022 klo 00:32

    No juuripa tätä kaipaisin! Muovia ja elektronisia komponentteja sekoittavassa härpäkkeessä ei tarvitse kuin yhden muoviosan vähän kulua, ja koko laite lakkaa toimimasta. Saisipa sen osan skannattua ja printattua uuden, kovemman, niin saisin härpäkkeelleni vuosia lisää käyttöaikaa eikä tarvitsisi ostaa uutta!

Kirjoita kommentti