Lippulaivan kirjastoa suunnitellaan yhdessä

Lippulaivan kirjasto avataan rakenteilla olevaan kauppakeskus Lippulaivaan huhtikuussa 2022. Uudesta aluekirjastosta tehdään kotoisa ja omaleimainen julkinen tila, jossa sekä kulttuuri että asukkaiden toiminta ovat vahvasti läsnä.
Kirjastoa on suunniteltu jo pitkään, ensimmäiset suunnitelmat ovat yli 10 vuoden takaa. Espoon kaupunki on vuokrannut aluekirjastolle tilat kauppakeskuksesta. Vuokrasopimus allekirjoitettiin loppukeväästä ja valtavan kauppakeskushankkeen suunnittelu on jo pitkällä. Kirjastotiloja koskeva sisustussuunnittelu on parhaillaan käynnistymässä: suunnittelua tehdään neljässä vaiheessa, joista ensimmäinen on juuri lähtenyt käyntiin.
Lippulaivan kirjasto tullaan suunnittelemaan ja toteuttamaan vahvasti kestävän kehityksen periaatteita noudattaen: sisustus toteutetaan suurilta osin kierrätyskalusteita ja ekologisia materiaaleja hyödyntäen – kirjaston suunnittelussa haetaan myös uusia sosiaalisia ja taloudellisia innovaatioita.
Minkälainen uudesta kirjastosta tulee?
Haluamme, että Lippulaivan kirjastoon astuessa tuntuu kuin astuisi toiseen maailmaan. Kirjastotilasta suunnitellaan elämyksellinen ja erilaisia tunnelmia ja paikkoja sisältävä kokonaisuus, jossa sekä lapset että aikuiset voivat innostua, löytää uutta, työskennellä ja oppia.
Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevan kirjastotilan kokonaispinta-ala on 2869,5 m2. Aineistoille, työskentelylle ja oleskelulle varatun tilan lisäksi uuteen aluekirjastoon rakennetaan eri kokoisia varattavia tapahtuma- ja tapaamistiloja, soittohuone sekä kaksi pajatilaa: kovien ja pehmeiden materiaalien työstöön soveltuvat tilat sekä täysin uutena palveluna keittiöpaja, jonka ajatus on syntynyt alueen asukkaiden toiveista. Tilojen suunnittelussa otetaan erityisesti huomioon erilaiset perheet: lapsille ja nuorille suunnatut tilat jaetaan kolmeen osaan: pienille lapsille perheineen, 9-12 -vuotiaille ja yli 12-vuotiaille suunnatut tilavyöhykkeet tarjoavat nykyistä laajemmat mahdollisuudet eri ikäisten toiveiden mukaisiin tilaratkaisuihin ja toimintaan. Tilojen halutaan palvelevan perheitä kokonaisuutena – sekä lasten että aikuisten näkökulmasta. Kirjaston yhteydessä on myös piha-alue, joka sijaitsee eteläpuolen kävelykannella, aivan istuskeluportaikon vieressä.
Kiinnostaako, minkälainen kauppakeskuksesta tulee? Voit lukea lisää Lippulaivan kauppakeskuksen suunnittelusta ja aikataulusta täältä: https://www.citycon.com/fi/kauppakeskukset/kehityshankkeet/lippulaiva
Täältä voit seurata työmaan edistymistä reaaliajassa: https://enlapser.cloud/749707100/fi/read/Lippulaiva_1
Onko se minulle?
Kirjastosta halutaan tehdä mahdollisimman monenlaisille asiakkaille viihtyisä tila – sellainen, missä voi viihtyä ja tuntea olonsa kotoisaksi. Siksi haluamme suunnitella kirjastoa tiiviisti asukkaiden kanssa. Tule sinäkin mukaan! Tässä linkki ensimmäiseen web-kyselyymme: https://webropol.com/s/arjen-unelmia
Kirjastoa suunnitellaan kaikissa projektin vaiheissa yhdessä asukkaiden kanssa. Suunnittelun alkuvaiheessa kutsumme Espoonlahden asukkaat ja kirjaston tulevat käyttäjät unelmoimaan kirjastosta: miten se voisi auttaa unohtamaan arjen, helpottaa elämää ja tarjota mahdollisuuksia oppia ja innostua? Unelmointia tehdään viiden teeman avulla:
Perheet kirjastossa:
Minkälaisia perheitä Espoonlahden alueella asuu?
Minkälaisia asioita kirjasto voisi tarjota eri ikäisille?
Mitä palveluja ja toimintaa kirjastoon voitaisiin suunnitella?
Ruokakulttuurit kirjastossa:
Mitä ruoanlaittoon liittyvää kirjastossa voisi tapahtua?
Minkälaisia ruokapajoja tai ruokakulttuuriin liittyvää toimintaa asukkaat haluaisivat kokea tai tehdä?
Tekeminen kirjastossa:
Mitä kaikkea kirjaston pajoissa voitaisiin tehdä ja valmistaa?
Mitä kirjastossa voisi korjata tai uudistaa?
Miten kirjasto voisi mahdollistaa asukkaille kestävämpiä ratkaisuja arjessa?
Polkuni kirjastossa:
Miten kirjasto voisi parhaiten auttaa löytämään itselle kiinnostavia juttuja?
Minkälainen kirjastotila kutsuisi tutustumaan aineistoihin ja auttaisi suunnistamaan eri palveluiden pariin?
Miten kirjasto tukisi parhaiten erilaisia käyttäjiä kiinnostaviin asioihin perehtymistä?
Paikallinen kirjasto:
Mikä olisi Espoonlahden alueelle ominainen kirjasto?
Mitä kirjastoon voitaisiin tuoda tai toteuttaa, jotta se tuntuisi paikalliselta?
Minkälainen olisi kirjasto, joka kertoisi tarinoita alueelta?
Keväällä 2021 aloitamme tilojen suunnittelun. Tilan toimintaa, tunnelmia ja käyttötapoja suunnitellaan yhdessä sisustussuunnittelun toteuttavan suunnittelutoimiston kanssa. Tarkempi aikataulu suunnittelulle tehdään alkuvuodesta – suunnitelmaa luonnostellaan yhteistuumin ja yksityiskohtia tarkennetaan loppuvuodesta 2021. Käyttäjien kädenjälki näkyy tilojen lisäksi myös yhteistuumin toteutetuissa kalusteratkaisuissa, toivommekin että mahdollisimman moni tulisi kanssamme rakentamaan uutta kirjastoa!
Lue myös, kuinka vuonna 2019 avattu Otaniemen kirjasto syntyi yhteisöllisesti (in this blog also in English).
Kiinnostuitko? Meille voit laittaa viestiä kysymysten ja yhteistyötoiveiden osalta, tai ihan muuten vaan.
Terveisin,
Lippulaivan kirjaston suunnittelutiimi
Yhteyshenkilöt: Laura Euro ja Iida Tahvanainen (etunimi.sukunimi(ät)espoo.fi)
Lippulaivan kirjaston osallistamissuunnitelma (visualisointi, jonka sisältö on selostettu artikkelissa sanallisesti)