Vi på svensk verksamhet har under året som gått upplevt, utvecklat och skapat tillsammans med våra kunder och kolleger. I början av året lanserade vi en ny broschyr för vårt skolsamarbete, Välkommen till bibban, som delades ut till skolorna och finns här på helmet.fi. Vi hade även nöjet att resa både på erfarenhetsutbyte till Stockholm och till Internet Librarian International-konferensen i London och där delade vi med oss av vårt egna arbete och fick inspiration till nya idéer. Här under får ni veta mera om våra evenemang och vårt jobb med skolor och daghem.


Daghems- och skolsamarbete 2018

Under året erbjöd vi sagostunder på samtliga biblioteksområden i Esbo, en uppskattad del av vår grundläggande verksamhet. Dessutom satsades det mera på musikaktiviteter, både på svenska och tvåspråkigt.

Musik fick vi också i september när Skrubiluttan å Skrubilej stämde upp till folkmusik för förtjusta daghemsbarn på Entresse och Iso Omena bibliotek.

Skrubiluttan å Skrubilej. Foto: Johanna Björkstén

Projektet Leka, läsa, känna ordnades i samarbete med Svebi/kultur och småbarnspedagogik. Pedagoger fick inspiration av föreläsningar och daghemsgrupper fick uppleva filmvisningar och dramaverkstäder, allt med anknytning till Camilla Mickwitz verk.

Lena Frölander-Ulf på Sello bibliotek. Foto: Johanna Björkstén

Bokprat, informationssökning och pajabesök lockade elever i alla åldrar till bibborna i Esbo. Under året fick dessutom lågstadieklasser träffa författarna och illustratörerna Lena Frölander-Ulf och Linda Bondestam samt författarna Karin Erlandsson och Annika Sandelin. Högstadieeleverna fick träffa Maria Turtschaninoff.

En nyhet var konceptet Bokprovning, ett enkelt sätt att testa på olika sorters litteratur och diskutera den med sin bordsgranne som lämpar sig för elever både i lågstadiet och högstadiet.

Bokprovning. Foto: Johanna Björksten

Under våren ordnades en Journalistkurs i Iso Omena för årskurs 6, där eleverna fick lära sig om journalistens arbete och även göra en egen artikel baserad på en intervju.

I mars bokpratade vi för högstadieelever om kärlek, relationer och sex på Love-messut som ordnas årligen på ämbetshuset i Esbo centrum. I september ordnades Voimavarasto i samma stil och då bokpratade vi om böcker som hade med bland annat mental hälsa, sexuella trakasserier och mobbning att göra.


Evenemang 2018

Språkträffarna svensk lunch kom i gång på våra finsktalande kollegers initiativ. Grupperna i Iso Omena och Entresse träffades med en svenspråkig arrangör för att äta lunch tillsammans och prata svenska. En kommentar från en deltagare: ”Tapaamisissa voi opetella ruotsia kannustavassa ja turvallisessa ilmapiirissä”.

En kulturdag kring ån. Foto: Eva Wilenius

I maj deltog vi än en gång i evenemanget En kulturdag kring ån med biblioteksbussen Välkky. Bussen fanns på plats under eftermiddagen vid Lagstad hembygdsgård och vi erbjöd pyssel, Ipad-workshops och avskrivna böcker som gavs mot frivilliga donationer till Röda korset.

Under sommaren 2018 ordnades en läsklubb på Iso Omena för alla barn i åldern 7–12. Det bjöds på boktips, läsning och roliga evenemang, t.ex. skattjakt och stopmotion-filmskapande.

Under svenska veckan i november tog vi Zacharias Topelius 200 årsjubileum som tema och ordnade sagostunder med hans litteratur som inspiration runt om i Esbo.

Babypoesi foto: Johanna Björkstén

Vårt tvååriga RFV-finansierade projekt På två språk – Kahdella kielellä startade hösten 2018 med tvåspråkig babypoesi. Vi erbjöd denna verksamhet i samarbete med Lotta Sanhaie från Sydkustens ordkonstskola sammanlagt 14 gånger på Entresse och på Iso Omena.


Statistik 2018

Sammanlagt 303 evenemang, skolbesök, daghemsträffar etc. har bokförts som helt svenska år 2018. 5483 personer har deltagit i dessa möten.

Den svenskspråkiga lånestatistiken steg med 6,65 % jämfört med år 2017.

 

 

Svensk verksamhet består 2019 av Susanne Alho, Johanna Björkstén, Marit Jukola, Sara Nordlund-Laurent, Monica Nylund, Satu Nylund, Sissel Ray, Julia Wickholm och leds av Eva Wilenius.

Sara Nordlund-Laurent, Sissel Ray och Julia Wickholm

Marjut Saloniemi

Olen viestintäasiantuntija Espoon kaupunginkirjastosta. Olen opiskellut aikoinaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat sydäntäni lähellä.

Kirjoita kommentti