Kevät 2018 meni lähikirjastoissa aikamoisessa hulinassa, kun perinteisen kouluyhteistyön ja arkityön lisäksi kirjastoihin pyörähti Minimaailma -tapahtuma. Tapahtuman tarkoitus oli tuoda pajatoiminta tutuksi lähikirjastojen asiakkaille. Aamupäivät oli varattu luokkakäynneille. Oppilaille tarjottiin erinäisiä pajoja kuten koodausta ja 3d-tulostusta. Minimaailma tarjosi tapahtumia myös perheen pienemmille ja päiväkoti-ikäisille oli tarjolla musiikkisatutuokio pajoineen. Iltapäivällä pajan laitteet olivat kirjaston asiakkaiden käytössä. Paikalla oli aina myös kirjaston henkilökuntaa esittelemässä ja opastamassa laitteiden käytössä. Minimaailma -tapahtuma kesti aina yhden viikon kerrallaan ja se kiersi vuorotellen kaikki viisi lähikirjastoa (Viherlaakso, Laaksolahti, Laajalahti, Haukilahti ja Opinmäki).

 

Viisikkokirjastojen tavanomaista arkea ravisteli keväällä myös uusi lähikirjastokokeilu. Kokeilun ideana oli koota Tapiolan ja Leppävaaran lähikirjastot omaksi tiimiksi yhden esimiehen alle ja kehittää yhteistyötä lähikirjastojen kesken. Kokeiluun lähdettiin alun perin neljän lähikirjaston voimin ja Opinmäki liittyi mukaan loppukeväästä. Lähikirjastolaisten kokemus kokeilusta oli positiivinen, kun sai jakaa kokemuksia ja saada tukea arjen tilanteisiin toisilta lähisläisiltä. Positiivisten tulosten takia kokeilua päätettiin jatkaa kesän jälkeenkin.

 

Vuosi 2018 oli Viherlaakson kirjastossa tapahtumarikas. Paljon kiitosta saanut Lasten perjantai-tapahtuma alkoi pyörimään alkuvuodessa ja jatkui koko kevään ja syksyn. Ohjelmassa oli mm. musiikkisatutuokioita ja Tomi Pulkkisen esiintymiset. Enter ry aloitti syksyllä asiakasopastukset kirjaston tiloissa ja Toimivat seniorit ry jatkoivat jo useamman vuoden pyörineen Matkoja maailmaan -tapahtumasarjan järjestämistä.

Viherlaakson kirjasto koki kevään aikana aikamoisen remonttirumban. Ensin oli koko talon valaisinremontti, jossa lamput vaihdettiin sekä asiakkaiden että henkilökunnan tiloissa. Asiakasviihtyvyyttä nosti myös pitkään odotettu (ja kaivattu) vessaremontin valmistuminen.

 

Haukilahden syksy ja alkutalvi vierähtivät kirjaston muuton suunnittelussa ja toteutuksessa. Kirjasto avasi ovensa 18.2.2019 uusissa tiloissa. Uudessa talossa elää sulassa sovussa kolme toimijaa: Haukilahden kirjasto, avoin päiväkoti Kaislikko sekä Haukilahden päiväkoti. Puu-pinnoitettu talo on herättänyt paljon ihailua asiakkaiden keskuudessa. Suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy.

Laaksolahden kirjaston henkilökunnan joukkoon ilmestyi uudet kasvot, kun Sini Katves hyppäsi kehiin opintovapaalle siirtyneen kollegan sijaiseksi. Sinin kehittämä ja vetämä Ihan pimee! -työpaja on ollut hyvin suosittu koululaisten parissa. Sini on vetänyt pimeää pajaansa sekä kotikirjastossaan että muissa kirjastoissa.

Kaksiviikkoisten pajaviikkojen aikana lokakuussa oli kirjavinkkauksia, runopajoja, Ihan pimee! -pajoja ja tietenkin Sellon pajan Pajamaistiaisia. Pajaviikoilla kävi koululaisryhmiä Lähderannasta, Rastaalasta ja Jupperista. Jupperin koulun oppilaat ovat muutenkin käyneet ahkerasti kirjastossa, niin omaehtoisesti kuin vinkkauksissa ja pajoissakin. Jupperin 2. luokat kävivät myös lukemassa lukukoira Börjelle. Joulun alla oli MLL:n joulukorttipaja, jossa lapset tekivät joulukortteja lähialueen vanhainkoteihin.

Ulla Nevanlinna kävi esiintymässä päiväkotiyleisölle. Esityksen nimi oli ”Mitä ihmettä” ja sisältönä menninkäisen ja metsätontun hullunkuriset seikkailut.

Aikuisille oli Novellikoukkujen lisäksi useita Kirjaston ystävien järjestämiä kirjailijavierailuja. Täällä kävivät syksyllä esiintymässä mm. Rauli Virtanen, Mari Pyy ja Keijo Leppänen. Kirjailijavierailut vetivät talon täyteen ihmisiä.

 

Laajalahden ja Opinmäen kirjastoissa oli viime syksyllä runoilijan Johanna Tenhon runonäyttely. Kirjaston tiloihin kirjoitettuja runoja oli kiinnitetty kirjaston ikkunoihin. Ihminen on ikkuna -näyttelystä voi lukea lisää tapahtuman sivuilta.

 

Laajalahti-päivää vietettiin perinteiseen tapaan elokuussa, tällä kertaa Peppi Pitkätossu -esityksen merkeissä. Yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa järjestetyt nuorten illat jatkuivat koko vuoden ja varsinkin syksyllä kävijöitä alakerran illoissa oli runsaasti.

 

Ommel-tapahtuma järjestettiin Opinmäen kirjastossa kesäkuun alussa. Ohjelmassa oli mm. kursseja, luentoja ja työpajoja. Tapahtuma veti hyvin yleisöä ja suunnitelmissa on uusia tapahtuma tänäkin vuonna.

 

Mukavaa alkanutta kevättä

Viisikkokirjastojen henkilökunta

Eeva Klingberg

Kirjan nimi joka kuvaa minua parhaiten: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia.

Kirjoita kommentti