Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika: kymmenen myyttiä keskiajasta. Gaudeamus 2019.

Keskiaikaan liittyvät myytit ovat sitkeähenkisiä. Raakuus, hillittömyys, sorto, kidutus, noitavainot… Kirjoittaja on ottanut tehtäväkseen oikoa niitä parhaansa mukaan. Yllättävän usein myytti ei ole lainkaan tosi, tai on, muttei liity keskiaikaan. Joskus myytissä on siteeksi totta, mutta se on muuten liioiteltu. Jaakko Tahkokallion käsittelyssä keskiaika paljastuu varsin normaaliksi aikakaudeksi, joka sisälsi siemenet nykyiseen moderniin maailmaamme. Kirjoittaja näkee paljon vaivaa perustellakseen kantansa. Tässä suhteessa kirja on varsin täsmällinen opas keskiajan yhteiskuntaan. Keskiaika oli 1000 vuotta kestänyt ajanjakso, asiat kehittyivät ajan myöstä ja tämä otetaan huomioon. Maantieteellisesti kirja keskittyy Länsi-Eurooppaan.

Mielenkiintoista on se, miten helppoa on uskoa keskiajan ihmisten järjettömyyteen. Sille on sosiaalinen tilaus: me tarvitsemme keskiaikaa kontrastiksi, jotta voisimme ihailla oman maailmamme erinomaisuutta.

Kirjassa on jokaisen luvun alussa sitaatti keskiaikaa kuvaavasta romaanista, vastapainona faktoille.

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.