Elizabeth Blackburn, Elissa Epel

Pitkän ja hyvän elämän biologia: telomeerit ja terveys

 

Kuvittelin lainanneeni kirjan telomeereista solubiologisesta näkökulmasta, mutta luinkin terveen elämän oppaan. Kirjan aiheena ovat telomeerit ja niiden suojeleminen yksittäisen ihmisen näkökulmasta.

Uskoisin, että telomeeritietous ei ehkä ole vielä jokaisen suomalaisen yleissivistystä, joten yritän tiivistetysti kertoa mitä telomeerit ovat. Meidän DNA:mmehan on jaettu 46 kromosomiin, paitsi sukusoluissa, joissa niitä on 23. Kromosomit ovat pitkänomaisia eivätkä rinkuloita kuten bakteerisoluissa. Sen vuoksi jokaisessa jakautumisessa menetetään päästä pätkä kromosomia. Kromosomin päässä onkin paljon koodaamatonta kromosomiainesta, jonka tarkoituksena on suojata toiminnallista kromosomia. Tätä suojaavaa osaa kutsutaan telomeeriksi. Telomeeri kuitenkin lyhenee jokaisessa solunjakautumisessa. Kun tämä koodaamaton (=ei koodaa mitään geeniä) aines on loppu, solu joko lakkaa jakautumasta tai kuolee. Tämä on yksi merkittävä syy vanhenemiselle ja sen tuomille moninaisille vaivoille. Solut alkavat niin sanotusti vedellä viimeisiään.

”Tasan ei käy onnen lahjat.” Tämä on totta myös telomeerien osalta. Meillä kaikilla ei ole yhtä pitkät telomeerit edes syntyessämme. Jos vanhempien tai isovanhempien tai isoisovanhempien elämä on raskasta ja kovaa, niin syntyvän lapsen telomeerit ovat usein lyhyemmät kuin sen kultalusikka suussa syntyvän onnekkaan perheen lapsen. Syntymän jälkeen myös raskas ja epäterve elämä lyhentää vauhdikkaammin telomeereja kuin onnellisen ja terveen ihmisen elämä. Tämän vuoksi tämä kirja on kirjoitettu, koska meillä kaikilla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa telomeereihimme omilla elämän tavoilla ja henkisillä asenteillamme, ja siten pysyä kauemmin terveenä ja jopa elämään pidempään. Terveillä elintavoilla voi siis hidastaa telomeerien lyhenemistä ja jopa kasvattaa lyhentyneiden telomeerien pituutta. Pituutta kasvattaa telomeraasi-entsyymi, jonka esiintymistä terveet elintavat ja iloinen mieli lisäävät.

Mutta miten suojella ja jopa kasvattaa omia huolestuttavasti huvenneita telomeerejaan? Suurin osa meistä uskoo varmasti, että terveellinen ruokavalio ja liikunta sekä tupakan, alkoholin ja muiden myrkkyjen välttely edistää terveyttä, mutta miten muka mielenterveys voi vaikuttaa jonkun telomeereja kasvattavan entsyymin toimintaan? Mutta niin vain se on, että masennus, unettomuus, paniikki ja stressi vaikuttavat meidän aivoihimme ja muuhun elimistöömme kemiallisesti. Stressihormonit suistavat niin mielen kuin ruumiinkin tasapainosta. Sen vuoksi hyvät neuvot ovat tarpeen. Tästä kirjasta niitä löytyy. Mitkään neuvoista ei ole ehkä uusia tai mitenkään vallankumouksellisia, mutta tämä kirjan kansien väliin on koottu lukuisia hyväksi todettuja keinoja mielentyynnyttämiseen ja tomumajamme hellimiseen. Enää ei tarvitse kuin omaksua neuvot, niin telomeerit kiittävät.

 

Sonja Peschkow

Asiasanat:

Vieraileva kirjoittaja

Kirjavassa satamassa saa äänensä kuuluviin myös moni kirjoittaja, joka ei avusta blogia säännöllisesti. Vierailijat voivat olla Espoon kirjaston työntekijöitä, kirjailijoita tai muita kirjoittajia, joilla on sanottavaa kirjoista ja kirjastoista.

Kirjoita kommentti