Terhi Rannela: Frau. Karisto 2016
Romaanin päähenkilö on Lina Heydrich. Hän oli kiihkeä kansallissosialisti ja antisemiitti jo nuorena. Hän taivutti miehensä Reinhard Heydrichin natsipuolueen jäseneksi ja pyrkimään SS:n organisaatioon.
Tästä miehen ura urkeni ja pian hän oli SS-kenraali ja Böömin ja Määrin protektoraatin käskynhaltija. Hänet tunnettiin ”Prahan teurastajana”.
Reinhard Heydrich kuoli pommiattentaatissa vuonna 1942. Tästä Natsi-Saksa katsoi olevansa oikeutettu massiivisiin kostotoimiin tsekkejä vastaan. Lina Heydrich muutti sodan jälkeen takaisin lapsuutensa Fehmarnin saarelle Pohjois-Saksaan. Sodan jälkeen hänen elämänsä oli onnetonta, sillä häntä kammoksuttiin täysin katumattomana natsina. Hän oli pari vuotta naimisissa Intiimiteatterin johtajan Mauno Mannisen kanssa, ilmeisesti vaihtaakseen sukunimensä vähemmän riskaabeliksi.
Lopun elämänsä Lina Heydrich puolusti miestään ja onnistui monien järkytykseksi käräjöimään itselleen leskeneläkkeen – olihan hän taistelutehtävissä kaatuneen kenraalin leski. Lina Heydrich kuoli 1985.
Kirjassa eletään aikaa muutama vuosi ennen Linan kuolemaa. Hiljainen elämä saarella täydentyy takaumilla toisen maailmansodan aikoihin. Ne tulevat osin Linan muistista, osin kerrontana. Linaa haastattelee nuori mies – mutta mikä on hänen intressinsä tarinaan?
Rannelan teos koostuu lyhyistä luvuista, joilla on hauskat otsikot. Kirjan rakenne hakee tietynlaista kepeyttä hirveän aiheen vastapainoksi. Näin kirjan jaksaa lukea, mutta kevyt se ei ole.
Se, mikä tekee Linan tarinan vaikeaksi niellä, on että tämä katumaton, miehensä hirviötoimien selittäjä ja itsekin hirveyksiin syyllistynyt, pitää itseään nimenomaan uhrina.
Lukukokemus, joka ei hevin unohdu.

Mikko Airaksinen

 Mikko Airaksinen haastattelee Terhi Rannelaa Tapiolan kirjastossa  14.2.2017 

Asiasanat:

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.