Patrick Ness /Siobhan Dowd: Hirviön kutsu. Kuvitus Jim Kay. Tammi 2016.
Siobhan Dowd keksi tämän kirjan idean. Hän kuitenkin kuoli syöpään ennen kuin ehti aloittaa kirjoittamista. Ness kirjoitti kirjan pyrkien olemaan uskollinen kirjan idealle. Sekä teksti, että upea mustavalkoinen kuvitus on palkittu.
Conor on englantilainen koulupoika. Hänen isänsä on jättänyt perheen ja asuu nyt Amerikassa naisen kanssa, joka osaa sairastua strategisesti silloin kun isä haluaisi matkustaa tapaamaan poikaansa. Puhelutkin tulevat harvemmiksi ja isä etääntyy pojastaan.
Conor asuu syöpää sairastavan äitinsä kanssa. Sairaus ja hoidot rasittavat äitiä ja Conor joutuu kantamaan vastuuta taloudenpidosta. Äidin joutuessa sairaalaan isoäiti hoitaa Conoria, mutta tästä komennosta poika ei pidä. Koulussa kaikki tietävät Conorin perhetilanteen ja karttavat Conoria. Poika saa hölmöillä vaikka miten, eivätkä opettajat uskalla rangaista häntä. Jopa koulukiusaaminen uhkaa loppua ja Conor muuttua täten näkymättömäksi. Lisäksi Conoria vaivaa öisin Painajainen.
Kuin tämä kaikki ei riittäisi, Conorin luona alkaa vierailla hirviö. Hirviö ei ole yhtä pelottava kuin Conorin arki. Hirviö haluaa kertoa Conorille tarinoita.
Tarinat ovat villeintä mitä on, hirviö jyrisi. Tarinat vainoavat, purevat ja polttavat.
Kuten maagisessa realismissa, pahinta ei ole maagisuus vaan reaalimaailma.  Vaikeinta on usein totuuden ajatteleminen ja totuuden sanominen – asia, joka voisi olla hyväksi meille kaikille.
En osaa oikein sanoa, minkä ikäiselle ja missä elämäntilanteessa olevalle nuorelle uskaltaisin tätä kirjaa suositella. Huikea lukukokemus kaiken kaikkiaan!

Mikko Airaksinen
Asiasanat:

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.