Saara Turunen: Sivuhenkilö, 236 s.  Tammi 2017

 

https://www.ellibslibrary.com/book/9789513199791

https://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb2329733

Milloin viimeksi olet lukenut kirjan kuin hörppäisit parilla kulauksella namismoothien?

Minä olen nyt tehnyt niin tämän kirjan kanssa. Luin sen muutamalla hotkaisulla ja jäin seuraavina päivinä miettimään miksi tämä kirja oli sellainen.

Päädyin siihen, että kielellisesti tämä tarina on helposti sulavaa ja ilman monimutkaisuuksia. Aihe kiinnosti minua, vaikka en ollut lukenut esikoisteosta Rakkaudenhirviö. Tämä on kirja pätkästä  taiteilijan elämää. Hän on kirjailija, joka on saanut omasta mielestään mkurjan arvostelun esikoiskirjastaan ja murehtii.

Kertoja tuo kirjailija, on nimetön ja kaikki muutkin henkilöt tarinassa esiintyvät ilman nimeä. Tarinan edetessä minulle hahmottui  sivuhenkilöiden elämän kahtiajako miehiin ja naisiin ja millainen on kertojan silmin heidän roolituksensa tässä elämän oravanpyörässä. Mitä maailmassa mieheltä edellytetään ja mitä naisilta ei haluta edellyttää, vaikka hän asian osaisi?

Kirja on kirjoitettu naisesta ja sen arki oli minulle tuttua nuoruudesta. Nyt olen jo varmaan kohderyhmänä vanha, mutta nautin kirjasta löytyvästä naisen aseman arvioinnista. Naisen elämän tarkastelu johti myös oman elämäni peilaamiseen.

Lukukokemuksena vikkelä ja helposti sulava, nopeasti luettu, mutta jälkikäteen tunsin itseni Boa-käärmeeksi, joka sulatteli isoa ateriaa. Mietittävää riitti.

Taidan tarttua Saara Turusen esikoisteokseen, kun se varauksista noutohyllyyn tupsahtaa.

Muualla kirjasta:

https://kiiltomato.net/saara-turunen-sivuhenkilo/

http://ammankirjablogi.blogspot.com/2018/08/saara-turunen-sivuhenkilo.html

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005594581.html

 

Esikoisteoksesta Rakkaudenhirviö

https://www.hs.fi/kulttuuri/kirja-arvostelu/art-2000002819314.html

http://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2015/11/rakkaudenhirvio.html

Asiasanat:

Raisa-Hannele Alameri-Sajama

Olen pitkänlinjan kirjastolainen, kirjastopedagogi, jonka sydän sykkii lukemisen tukemiselle kaikin positiivisin keinoin. Nautin kirjoittamisesta, lukemisesta ja kirjakeskusteluista . Jag är en finlandssvensk bibliotekspedagog och en bokmal. I'm a library pedagogue and a bookworm.

Kirjoita kommentti