Uusi tähti kirjallisuustaivaallemme on syttynyt!
– Päivi Alasalmi Keskisuomalaisessa

Minna Rytisalon esikoisteoksessa kovia kokenut Viljami saa vaimokseen Lempin, joka on herraskaiseksi kasvatettu. Viljami ei meinaa uskoa onneaan. Hän vie vaimonsa pienelle tilalleen Sodankylän syrjäkylille ja ihmettelee joka päivä, onko tämä hänelle kyllin hienoa. Lempin avuksi taloudenpitoon palkataan piikatyttö, Elli.

Lapin sota katkaisee idyllin tylysti.

Kirjassa on kolme kertojaa, ensin Viljami, sitten Elli-piika ja lopuksi Lempin sisko. Kieli on kaunista, murrekasta, kuulasta, silloinkin kun se on tylyä. Lukija pystyy vaivatta täydentämään kirjailijan keskenjättämät lauseet. Ellin maanista vihaa tihkuva monologi on joissain arvosteluissa nimetty kirjan parhaaksi osaksi. Sisaren osuus täydentää draaman kaaren.

Näiden vahvojen naisten keskellä tuntuu Viljami kaikkein heikoimmalta. Hän kykenee kyllä sodassa tappamaan ihmisiä, mutta ei oikein jaksa kestää onneaan ja varsinkaan sen haurautta.

Tarinan ehdoton päähenkilö, Lempi, ei pääse ääneen. Mutta vaikka tarinassa voi olla päähenkilö, ei omassa elämässään oikein voi olla sivuhenkilönä.

Minna Rytisalon Lempiä käsiteltiin Ison Omenan lukupiirissä 8.1.2018.

Lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran 5.2. klo 14-16 kokoustila Aallossa, aiheena Evelyn Waugh’n kirja Mennyt maailma.

Mikko Airaksinen

Asiasanat:

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti