Harrastavatko nykyään(kin?) naiset seksiä muista syistä kuin nautinnon vuoksi? Jos voi uskoa Aino Vähäpesolan autofiktiivistä romaania Onnenkissa niin harrastavat. Olen itse jo yli viisikymppinen, joten kiinnostaisi kuulla onko tämä nuorempieni mielestä yleistä. Tiedän, että ennen vanhaan ei ollut vaihtoehtoja, mutta jotenkin se tuntuu oudolta nykykontekstissa. Ehkä se on vaiettu salaisuus, jonka monet jakavat?

Itse aloitin kirjan lukemisen siksi, että Södergran on ollut itselleni erityisen merkityksellinen runoilija. Näin on ollut siitä lähtien kun ihastukseni antoi minulle muistiinkirjoittamansa Södergranin runon, jota ensin pidin hänen minulle kirjoittamanaan rakkausrunona. Tätä en ole itseasiassa koskaan tunnustanut kenellekään aikaisemmin, nolostelin asiaa aika pitkään siis.

Rakastin kirjan rakennetta. Se oli jaettu useampaan osaan, joissa ensin oli Södergranin runo ja sen jälkeen kappale elämää ja siihen liittyviä pohdintoja, jotka ilmensivät tosi hienosti runoa. Usein minusta runot tai lainaukset kirjoissa eivät kovin hyvin liity itse tarinaan mutta tässä kirjassa ne molemmat antoivat toisilleen jotain lisää.

Kirja oli mielestäni hyvin omaperäinen, jotain ihan uutta minulle. Kirjan päähenkilö tekee tutkimusta Södergranin runojen feministisestä luennasta, joten on hyvin luontevaa, että patriarkaattia ruoditaan ja feminismiä tietenkin. Oli niin ihanaa lukea kerrankin nuoresta naisesta etsimässä itseään. Edelleenkin tuntuu siltä, että aivoni kihisevät ajatuksia ja kysymyksiä kirjan jäljiltä. Kirjan suorastaan ahmaisi. Kieli oli kaunista mutta silti helppolukuista ja mukaansatempaavaa. En keksi, kenelle en tätä kirjaa suosittelisi. Olen varma että jokainen saa jotakin tästä.

Meerit Heiskanen

Lapsuus Diana Wynne Jones, nuoruus Ursula Le Guin, aikuisuus Ann Leckie, vanhuus vielä kysymysmerkki. Tällä hetkellä vaikutan Tapiolan kirjaston aikuistenosastolla ja Kibecon coniteassa.

Kirjoita kommentti