Riitta Jalonen (s. 1954) on kirjoittanut 12 romaania ja myös lasten- ja tietokirjoja. Kirkkaus kertoo uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta. Framella (1924–2004) diagnosoitiin virheellisesti skitsofrenia, hän vietti vuosia laitoksessa ja sai ”hoitona” sähkösokkeja. Hänelle oltiin jo suunnittelemassa lobotomiaa, joka kuitenkin peruttiin pari päivää ennen toteutusta, sen jälkeen, kun tuli tieto, että Framen ensimmäinen novellikokoelma oli saanut kansallisen kirjallisuuspalkinnon.

Kannattaa siis kirjoittaa novelleja.

Jalosen kirja seuraa Framen elämää. Se on fiktio, mutta arvostelujen mukaan onnistunut sellainen: Jalonen onnistuu pääsemään kohdehenkilön pään sisään.

Kirja koostuu lyhyistä luvuista, jotka tekevät siitä helppolukuisen, rankasta aiheesta huolimatta. Kirjassa on sujuvaa, oivaltavaa kieltä. Se ei sorru päähenkilön pahanolossa kieriskelevään rypemiseen, vaan on pikemminkin positiivinen.

Kirjaa käsiteltiin Ison Omenan kirjaston lukupiirissä. Se aiheutti runsaan keskustelun ja osallistujat olivat sitä mieltä, että olisi syytä katsoa muitakin Riitta Jalosen tekstejä, samoin kuin hänen kohdehenkilönsä, Janet Framen. Näitä viimeksi mainittuja ei ole suomennettu. Janet Framen elämästä kertoo myös Jane Campionin ohjaama elokuva Enkelin kosketus.

Riitta Jalonen on kirjoittanut 12 kirjaa. Myös hänen puolisonsa on kirjailija.

Seuraavan kerran Ison Omenan lukupiiri kokoontuu maanantaina 8.1.2018 klo 14, aiheena on Minna Rytisalon teos Lempi. Tervetuloa!

Mikko Airaksinen

Asiasanat:

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti