Sirkusleijonan mieli

Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli. WSOY 2021.

Minulle kehuttiin tätä kirjaa ja tartuin siihen mielenkiinnolla. Joel Elstelä (s. 1961) on toiminut lähinnä teatterinohjaajana. Hän on julkaissut aiemmin mm. nuorisoromaanin Ensi-ilta lokakuussa (1981) ja novellikokoelman Kuulustelu ja muita novelleja (1990), voi siis sanoa, että hän kirjoittaa harvakseen. Sirkusleijonan mieli oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2021.

Egon Heuchler on perinyt isältään Zircco Fantasticon, joka on alamaissa. Henkilökunta ei ole saanut palkkaa aikoihin. Sitten tapahtuu ”onnenpotku”, Saksan natsihallinto ottaa sirkuksen propagandavälineeksi ja kaikki järjestyy. Mutta mikä on propagandakiertueen todellinen tarkoitus?

Sirkuksen henkilökunta on kuin yhtä perhettä. Jännät ihmiset, mukana ehkä pisara magiikkaakin. Sirkusympäristön lisäksi natsiajan kuvaus oli mielenkiintoinen.

Sen sijaan en pitänyt kerronnan hitaudesta. Välillä tuntui, kun olisi lukenut Mauri Sariolan tekstiä silloin kun se oli hitaimmillaan. Päähenkilön itseinhon ja elämänpettymyksen kuvailu vei liikaa tilaa tapahtumilta. Lisäksi Joseph ”Göbbelsin” nimen oikeinkirjoitus olisi pitänyt tarkistaa (po. Goebbels).

Mikko Airaksinen

 

Kirjoita kommentti