Felicitas est parvus canis calidus.
Ensimmäinen Tenavat-kirja ilmestyi suomeksi 1968: Älä jännitä,Jaska Jokunen. Muut seurasivat:Asterix (1969), Tintti (1970). Sarjakuva-albumeita oli yritetty julkaista suomeksi toki aiemminkin, mutta nämä olivat varsinaiset päänavaajat.
Ensimmäisessä Tenavat-suomennoksessa suomentaja joutui kohtaamaan mystisiä Amerikan-herkkuja. Mitä mahtaa olla pizza tai perunalastu? Suomentajan käsissä niistä tuli pizza-piirakkaja perunahiutale. Tämän valikoiman on suomentanut Juhani Tolvanen, välillä vähän kömpelösti.
Nyt käillä olevassa teoksessa on valikoima 60-luvulla piirrettyjä sarjoja. Ne ovat minulla lähes kaikki entuudestaan tuttuja nelikuvaisia strippejä. Mukana on myös suurikokoisempia sunnuntaisarjoja, joita en ole aiemmin nähnyt.
Näinä vuosina henkilögalleria kasvoi: Kutri, jolla on luonnonkihara tukka ja mikä vielä pahempaa: kissa! Sami, joka on värillinen ja jota toivottiin henkilögalleriaan Martin Luther Kingin murhan jälkeen. Sami jäi kuitenkin hahmona valjuksi, kirjassa on Schulzin selitys miksi. Ja vielä porukkaan liittyi yksi legendaarisimmista hahmoista: Piparminttu-Pipsa. Mukaan tulee myös Ressua seuraava lintu, joka tosin saa nimen vasta myöhemmin.
Vanhoista hahmoista on mukana muiden ohella myös Jaska Jokusen arkkivihollinen: Leijoja Syövä Puu.
60-luku oli sitä aikaa, jolloin Ressu monipuolistui. Hän kirjoitti kirjan ”Oli synkkä ja myrskyinen yö”, kävi kuussa, rupesi ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankariksi. Ressun monipuolistuessa tekijä pystyi käyttämään mielikuvitustaan rajattomasti. Monet pitävät 60-lukua sarjan kultakautena.
Vaikka emme näe ressun koirankopin sisälle, meille paljastetaan vähitellen, mitä siellä on: loisteputkin varustettu kirjastohuone, biljardipöytä, televisio, kelloradio, kattomaalaus, van Goghin taulu.
Kirjassa on esipuhe ja itse sarjojen alla Schulzin kommentteja niiden synnystä.
Kirjan motoksi sopisi alussa oleva latinankielinen lause. Joka suomeksi tarkoittaa: Onni on lämpöinen koiranpentu.

Mikko Airaksinen  
Asiasanat:

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.