Tyttö, nainen, toinen

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen. Suom. Kaijamari Sivill, WSOY 2022
Kirja sisältää 12 elämäntarinaa, joiden päähenkilöt ovat (useimmiten) brittiläisiä mustia naisia, jotkut lesboja tai muunsukupuolisia. Kehityskertomuksena toimii näytelmäkirjailija ja ohjaaja Amman uusin näytelmä, jonka hän on saanut Kansallisteatteriin. Elämäntarinat ovat erilaisia, kaikkia yhdistävät ihonvärin aiheuttama toiseus, eikä yksikään ole yhdentekevä. Tarinat liikkuvat eri aikatasoilla ja leikkaavat toisiaan. Erilaiset feminismin ja tasa-arvoisuuden käsitykset ja strategiat tulevat voimakkaasti esille.
Moninaisuudestaan huolimatta teos ei ole moniääninen, kertojanääniä on yksi. Kaikki naiset syntyvät toiveikkaina: haaveissa on puoliso, työ ja maailmanparannus. Useimmiten päädytään pettymykseen: ei se näin helppoa ole.
”Hän päätti luopua feminismistä. Mitä hyötyä siitä oli hänelle koskaan ollut?”
Henkilöiden moninaisuus on nautittavaa, esimerkiksi erot amerikkalaisten ja brittiläisten välillä. Tarinoissa liikutaan eri aikatasoissa, asioiden kehittyminen on kuvattu hyvin. Sama henkilö vaikuttaa edistykselliseltä ja konservatiiviselta, riippuen mistä aikatasosta häntä seurataan. Monet tarinat ovat surullisia, silti kirjaa jaksaa lukea, sillä henkilöitä kuvataan suurella myötätunnolla ja energisyydellä. Joidenkin mielestä teos on vaikea seurattava, varsinkin jos sen on nauttinut kuuntelemalla. Minä en kokenut sitä vaikeaksi. Tämä voi liittyä lukemistapaani.
Kirja ilmestyi vuonna 2019. Se sai samana vuonna Booker-palkinnon ja muita huomionosoituksia.
Bernardine Evaristo (s. 1959) on englantilaisnigerialainen kirjailija.
Tyttö, nainen, toinen on paras kirja, jonka olen tänä vuonna lukenut.
Mikko Airaksinen