Norjalainen teinityttö Kine on orja. Hän asuu maailman tylsimmässä kaupungissa ilkeiden luokkatovereiden, hirviömäisten opettajien ja idioottimaisten vanhempien terrorisoitavana.

Eräänä päivänä hän löytää hautausmaalta kuplan, jonka sisälle hän mahtuu. Kukaan muu ei pääse kuplaan. Sen sijaan Kine voi matkustaa kuplan sisällä, minne haluaa. Hän voi toivoa kuplaan mitä tahansa ja sitten taas heittää pois, kun ei tarvitse. Kine ei mieti sitä, mistä toivotut tavarat tulevat ja minne pois heitettäessä menevät.

Tarinan idea on siinä, että saamme kaiken tiedon Kineltä itseltään. Onkohan kaikki juuri niin kuin Kine väittää? Miksi hän haluaa olla kuplassa, eikä liikkua vapaasti? Mitä hän valitsee, kun joutuu tekemään päätöksen kuplaan jäämisestä lopullisesti?

Kirja on mukaansatempaava hyväntuulinen nuortenkirja, voin suositella. Kirja herättää ajatuksia, niin kuin hyvän kirjan pitääkin.

Kirjoittaja Siri Pettersen (s. 1971) on aiemmin kirjoittanut Korpinkehät-trilogian. Hän on myös graafikko, joka suunnittelee itse kirjojensa kannet.

Ihmettelin Kine-nimeä. Se on norjalainen lyhennys nimestä Kristine.

Mikko Airaksinen

TEOS:
Siri Pettersen: Kupla. Suom. Eeva-Liisa Nyqvist. Jalava 2018

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti