Mia Meri: Egypti : kala sarkofagissa & muita mysteerejä. SKS 2020.

Kirjaa myytiin Amos Rexin Egypti-näyttelyn yhteydessä. Se on suurikokoinen ja värikäskansinen. Tämä ja hauskat otsikot antavat kuvan, että kirja olisi tarkoitettu lapsille. Se on kuitenkin aikuisillekin hyvin ymmärrettävä tietopaketti muinaisen Egyptin historiasta. Kirja kertoo kiehtovasti maan monituhatvuotiset vaiheet. Esimerkiksi muumiointitaidon kehitys tai pyramidien rakentaminen ja käyttötarkoitus käydään läpi. Sinuhe käsitellään: missä määrin Waltari osui kohdalleen, missä taas ei. Entä yrittikö Ekhnaton muodostaa monoteistisen uskonnon? Ja miksi Ekhnatonin patsaat ovat niin kummallisen näköisiä?

Egyptiin liittyy suuri määrä uskomuksia ja väärinkäsityksiä. Näitä tekijä oikoo parhaansa mukaan.

Tekstiä luonnehditaan arvioissa ”kevyeksi” ja ”viihdyttäväksi” – silti se on täyttä asiaa.

Kirjassa on myös italiasta käännetty artikkeli egyptologian historiasta.

Vaikka kirja kertoo Egyptin historiasta yleisesti, sen kuvitus taas muodostuu Egyptin Loisto – näyttelyn esineistöstä. Näin teksti on paikoin ristiriidassa kuvituksen kanssa. Kuvitus ei silti suinkaan ole huono, sillä näyttelyn esineistö on erinomaisen kiinnostavaa.

Mikko Airaksinen

Asiasanat: , ,
Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.