Tiskivuoro ilmestyi ensimmäisen kerran Helsingin ylioppilaslehdessä vuonna 1987, siirtyi seuraavana vuonna Uusi Nainen-lehteen, jossa jatkoi vuoteen 2006. Lähes kaikki stripit ovat ilmestyneet myös Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari-lehdessä, jossa sarja jatkuu yhä neljästi vuodessa.
”Tiskivuoro” on 80-lukulainen iskusana, joka liittyy kotitöiden jakamiseen. Tässä sarjakuvassa tiskivuoro tehdään baarin tiskillä, asiakkaana. Joskus toki henkilökuntakin pääsee ääneen. Sarjan henkilöt olivat aluksi ihmisiä, mutta vaihtuivat pian eläimiksi etäännyttämistarkoituksessa (tämä on brechtiläistä!). Samalla henkilöistä haluttiin tehdä yleistettäviä tyyppejä.
Hahmot ovat osin hauskoja ja tyypittely monesti osuvaa. On aina hauskaa tunnistaa jokin tapahtuma tai sanonta kaikessa banaaliudessaan. Sivun alareunassa on Sinisalon kommentteja, joissa hän kertoo mihin ilmassa liikkuvaan keskustelunaiheeseen, lehden teemaan tai käsikirjoittajan yksityiselämän tapahtumaan kulloinenkin strippi liittyy. Teoksen sarjat ovat vuosilta 1987–2014.
Yhdessä stripissä miespuolinen sika kertoo naispuoliselle kissalle (onpas tässä valittu osuvat hahmot) vitsejä, jotka kaikki ovat rasistisia, seksistisiä tai tapahtuvat navan alapuolella. Nainen ilmoittaa, etteivät tällaiset häntä kiinnosta. Mies kysyy, mistä hänenlaisensa kurttuotsainen nipottava tosikkofemakko sitten huvittuu? ”Tilannekomiikasta”, vastaa nainen ja tyhjentää tuopin miehen päähän.
Toisaalta tarinat ovat hauskoja, toisaalta niitä vaivaa tietty steriiliys. Tätä steriiliyttä korostaa piirrostyyli, joka on erittäin huolellista ja kuvat, jotka toistuvat lähes samanlaisina. Samoin se, että sama ongelma käsitellään niin miesten kuin naistenkin kannalta, niin teinin äidin kuin teinin itsensä kannalta. Kun kaikki puolet kerrotaan, ei oikein sanota mitään. Mutta tämä vain lievänä moitteena, tulen varmasti seuraamaan sarjaa vastakin.
Vaan koittaisikohan minullakin työpäivän päätteeksi tiskivuoro!

Mikko Airaksinen

Asiasanat:

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.