Tapani Bagge: Se murhaa joka osaa. Dekkarin tekemisen taito. Docendo, 2016.

Raymond Chandler kirjoitti esseen Se murhaa joka osaa. Essee on julkaistu kokoelmassa Helmistä on vain harmia. Kirjoituksessaan Chandler mm. summaa erään Christien klassikkodekkarin näin: ”On selvää, että terävinkin lukija tulee narutetuksi tällaisen loppuratkaisun kohdalla. Vain vähämielinen voisi sen arvata”.

Tapani Bagge otti Chandlerin esseestä nimen sadannelle kirjalleen. Se on dekkarin kirjoitusopas ja hyvä sellainen. Kirjassa käydään läpi monien dekkarikirjailijoiden neuvoja kirjoittamiseen ja eri aikoina luotuja dekkarin ”sääntöjä”. (Erään vanhan säännöstön mukaan dekkarissa ei saa esiintyä kiinalaista henkilöä, ei aiemmin tuntematonta myrkkyä, eikä hovimestari saa olla syyllinen). Eri säännöt käydään läpi Baggen oivaltavien kommenttien kera.

Bagge kieltää selittämästä ja kuvailemasta liikaa. Asiat tuodaan esille toiminnan, ei selittämisen kautta. Myös dialogi on toimintaa. Taustatyö tehdään hyvin, mutta pysyy näkymättömissä. Hyvin tehty taustatyö ei saa purkautua esitelmiksi, vaan antaa kirjailijalle itsevarmuutta. Tai kuten Mika Waltari on sanonut: taustatyö tehdään niin hyvin, että sen voi unohtaa ja keskittyä itse tarinaan.

Entä jos haluaa kirjoittaa hyvin omaperäisen dekkarin tai vaikkapa romaanin dekkarin sijasta? Silloinkin on hyvä hallita iskevän tekstin perusteet ja sitten poiketa niistä omaan suuntaan.

Mikko Airaksinen

 

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti