Markku Henriksson: Tähtilipun maa : Yhdysvaltain alueen historia. Tammi 2021.

944-sivuinen järkäle on synteesi Yhdysvaltain alueen historiasta, eikä petä. Henriksson tiivistää siihen elinikäisen kiinnostuksensa kohteen.

Alussa alkuperäisten amerikkalaisten saapuminen kerrotaan sekä arkeologisten todisteiden, että kansojen omien alkumyyttien perusteella. Amerikan alkuasukkaat eivät myönnä tulleensa mantereelle Beringin kannaksen kautta, vaan katsovat olleensa aina siellä.

Valkonaamoja alkoi saapua espanjalaisten ja ranskalaisten muodossa. Lopulta englantilaisten siirtokunnat itsenäistyvät ja levittäytyvät mantereen yli. Kirjan näkökulmana on poliittinen historia. Tekstissä muistetaan kommentoida, miten eri tapahtumat vaikuttivat etnisten vähemmistöjen ja vähävaraisimpien asemaan. Suurena kysymyksenä oli pitkään se, kuka maan itse asiassa perusti – osavaltiot vai ihmiset? Asiaa ei selvennä se, että suomen kielen sana ”osavaltio” ei juurikaan merkitse samaa kuin englannin ”state”. Historiaa kerrotaan presidentinvaalista toiseen ja tulos analysoidaan kerta kerralta tarkkaan. Yhdysvaltain jako etelän demokraatteihin pohjoisen republikaaneihin murtuu hitaasti ja korvautuu uusilla jaoilla.

Saamme tutustua epävarmaan Kennedyyn, uudistusmieliseen L. B. Johnsoniin, paranoidiin Nixoniin. Donald Trumpin presidenttikausi ei juurikaan kiitosta saa, mutta Markku Henriksson toteaa aivan oikein Trumpin suuren kannatuksen. Tähän haetaan selitystä varsin perusteellisesti.

Markku Henriksson kuvaa myös kulttuurin, maalaustaiteen, kirjallisuuden, musiikin, elokuvan kehittymistä. Näkymä on koko ajan selkeän amerikkalainen, mikä on oikein. Mielestäni Yhdysvaltoja kuvataan usein Euroopan näkökulmasta.

 

Asiasanat: ,

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti