Carla Valentine: Agatha Christien murhat rikostutkijan silmin. Suom. Juuso Arvassalo. Minerva Kustannus 2022.

Carla Valentine on rikospaikkatutkija, joka on erikoistunut ruumiinavauksiin. Innoituksensa alaan hän sai Agatha Christien kirjoista.

Kirjassaan Valentine käy läpi kaikki Christien murhatarinat tutkimusmenetelmän mukaan jaoteltuna. Sormenjäljet, jälkitodisteet, forensinen ballistiikka (eli tuliaseet), käsiala, jne.

Kirjoittaja osoittaa, että Christie oli hyvin perillä rikospaikkatutkimuksesta oltuaan töissä lääkevarastossa. Lisäksi hän oli jäsen ryhmässä, jossa käsiteltiin rikoskertomuksia ja seurasi alan kirjallisuutta. Christie tekee kirjoissaan varsin vähän virheitä rikospaikkatutkimusta kuvaillessaan ja nekin vähät hän korjaa seuraavaan kirjaansa mennessä.

1900-luvun alussa rikospaikkatutkimus oli lapsenkengissään. Tutkija kaiveli taskustaan suurennuslaseja tai pinsettejä, jos oli sattunut mukaan. Ensimmäinen rikostutkija, jolla oli mukanaan ”pakki”, eli laukku, jonka lokeroissa oli hyvin järjestettynä kaikki tarpeellinen, oli – Hercule Poirot!

Poirotilla oli muuten kaksijakoinen tapa suhtautua rikospaikkatutkimukseen. Välillä hän etsii murhapaikalta jälkiä innoissaan, välillä taas keskittyy loogiseen päättelyyn.

Kirjan ensimmäinen rikospaikkatutkimusmenetelmä on sormenjälkitutkimus. Tämä vakiintui hyvin hitaasti, sillä siihen suhtauduttiin epäluuloisesti. Niinpä tutkijoilla oli aikaa kehittää menetelmää, mm. tapaa luokitella sormenjäljet.

Valentine viittaa pariin tapaukseen, joissa rikollisen on väitetty ottaneen esimerkkiä Christien kirjoista. Kirjoittaja kiistää nämä väitteet, sen sijaan hän kertoo parin rikostapauksen selvinneen Christien kirjan avulla!

Kirjoittaja kuvaa myös paria ”hyytävää” tosielämän rikostapausta valaistakseen tutkimusta ja sen historiaa.

Valentinen kirja on viihdyttävä kertaus Christien dekkareihin ja hyvä opas rikospaikkatutkimukseen ja sen historiaan. Kirjoittaja myös pyrkii välttämään juonipaljastuksia.

Raymond Chandler kirjoitti esseen Se murhaa, joka osaa. Essee sisältyy kokoelmaan Helmistä on vain harmia. Kirjoituksessaan Chandler mm. summaa erään Christien klassikkodekkarin näin: ”On selvää, että terävinkin lukija tulee narutetuksi tällaisen loppuratkaisun kohdalla. Vain vähämielinen voisi sen arvata”.

Carla Valentine ei kuitenkaan analysoi Christien tarinoita juonen uskottavuuden kannalta, vaan ainoastaan rikospaikkatutkimuksen näkökulmasta.

Tapani Bagge on julkaissut kirjan, jolle myös antoi nimen Se murhaa, joka osaa. (Docendo, 2016) Tämä taas esittelee dekkarin kirjoittamista. Baggen kirja on ihan suositeltava.

Mikko Airaksinen

 

 

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti