Niclas Erlin ja Lina Enlund: Arkea ja juhlaa Raaseporin linnassa. Suomennos: Merja Laaksonen. Akvarellit: Saga Erlin.  Västnyländska kultursamfundet, 2019.

1400-luvalla rakennettu linna on lukijalle (ainakin minulle) tuttu historiankirjoista ja Mika Waltarin romaanista. Sen kukoistusaika oli lyhyt: linna hylättiin jo 1500-luvulla. Sen jälkeen se on saanut olla sillänsä. Niinpä se on pahasti rappeutunut, toisaalta siellä ei ole tehty korjauksia tai ryöstelty (paitsi aivan nykyaikana). Linnan restaurointi aloitettiin 1800-luvulla. Restauroinnissa on tehty isoja virheitä (eli perustettu sitä huonoihin arvauksiin). Tästä eteenpäin linnaa ei enää jälleenrakenneta, mutta arkeologisille kaivauksille se antaa aihetta.

Niclas Erlin on tehnyt linnasta noin satasivuisen mainion esityksen. Linnan sinänsä tuttua historiaa täydennetään hyvällä tekstillä, erinomaisilla valokuvilla ja piristävillä akvarelleilla. Eniten ilahduttaa vetoaminen kaikkein uusimpaan tutkimukseen. Kirjoittaja selvästi tuntee aiheena. Tekstiä häiritseekin paikoin liiallinen tiivistäminen. Muutamat virkkeet pitäisi jakaa kahtia.

Kirjan paras osa on sen jälkipuoli. Yritys hahmotta linnaa rakennuksena uusien ja vanhojenvalokuvien, kaavakuvien ja pienoismallista tehdyn akvarellin kautta. Vanhempia tutkimuksia, kuten Knut Draken, ja uudempia, vaikkapa Georg Haggrénin siteerataan tarkkaan. Eniten pidän linnaa esittävistä monista yleiskuvista mutta myös yksityiskohtia on kuvattu hyvällä silmällä.

Mainio kotiseutukirja länsiuusmaalaisille ja samalla kiinnostava tietokirja kenelle tahansa kiinnostuneelle.

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

3 kommenttia

1. Marjut Marjut 22.1.2020 klo 17:47

Hei! Missä Mika Waltarin romaanissa Raaseporin linna esiintyy?

2. Mikko Airaksinen Mikko Airaksinen 22.1.2020 klo 19:40

Muistaakseni Mikael Karvajalka, joka todistaa kuningas Kristian II:n määräämää teloitusta Raaseporissa. En saanut kuitenkaan kirjaa käsiini voidakseni tarkistaa.

3. Marjut Saloniemi Marjut Saloniemi 24.1.2020 klo 15:15

Kiitos tiedosta!