Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund: Faktojen maailma. Asiat ovat paremmin kuin luulitkaan. Suomennos: Matti Kinnunen. Otava 2018.

Hans Rosling kuoli hiljattain, kirja on julkaistu postuumisti.

Kirjassa esitetään joukko rasti ruutuun -kysymyksiä, kuten:

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävän väestön osuus on…

( ) A. lähes kaksinkertaistunut

( ) B: pysynyt lähes ennallaan

( ) C: lähes puolittunut.

Erikoista on, että lähes joka kerta lukija vastaa väärin. Vielä eksoottisempaa, on että asiantuntijat ja päättäjät vastaavat kysymyksiin niin ikään väärin. Rosling on kiertänyt maailmaa testaamassa ihmisiä. Roslingin mukaan maailmankuvamme on 50-60 vuotta vanha ja selkeän väärä. Hän kysyykin, miten päättäjät osaavat tehdä oikeita päätöksiä, kun eivät tiedä asioiden oikeaa tilaa. Tai miten liike-elämän edustajat tietävät minne pitäisi myydä, kun eri maiden elintaso ei ole tiedossa.

Samalla Rosling muistuttaa miten köyhiä Pohjoismaat olivat lähes sata vuotta sitten.

Kirjailija pyrkii myös osoittamaan, että köyhien ihmisten ongelmat ovat samanlaisia ja he pyrkivät ratkaisemaan ne samoin tavoin. Kulttuurilla tai uskonnolla on vähemmän vaikutusta kuin luulisimme.

On ymmärrettävää, että Roslingin kirja on herättänyt raivokasta vastustusta. Katsotaan, että hän etsii vain positiivisia trendejä, tulkitsee niitä väärin tai luulee erheellisesti niitä pysyviksi.

Mutta vaikka pitäisi Roslingin tulkintoja väärinä, on itse trendien löytyminen sinänsä tärkeää ja edelleenkin outoa, että niitä ei tunneta tai ei tunnettaisi, ellei Rosling olisi julkaissut niitä parhaansa mukaan.

 

Mikko Airaksinen

 

 

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti