Sanna Nyqvist, Outi Oja: Kirjalliset väärennökset. Huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia. Gaudeamus 2018.

Lainaus teoksesta: ”Väärentäminen on paradoksaalinen kirjallisuudenlaji, sillä väärennöksen täytyy epäonnistua, jotta se voitaisiin tunnistaa. Meillä ei ole mitään keinoa tietää, kuinka moni autenttisena pidetty kirjallisuushistoriallinen löytö onkin väärennös tai kuinka moneen teokseen sisältyy piilotettuja katkelmia toisilta kirjailijoilta.” 

Kirjan alussa syvennytään Skotlannin kansalliseepokseen, Macphersonin vuosina 1760-65 julkaisemaan Ossianin lauluihin. Teosta on alun pitäenkin pidetty väärennyksenä ja nykyään katsotaan sen olevan lähinnä Macphersonin itsensä kirjoittama ja vain vähäisiltä osiltaan alkuperäisistä gaelinkielisistä kansanrunoista koottu. Väärennöksen teoksesta tekee siis se, että sen alkuperä on muu, kun ilmoitettu. Mutta onko Kalevala samalla tavalla väärennös? mikä on teosten ero? Siihen kirja vastaa tarkkaan.

Suorastaan huvittavaa on seurata kohua Mauri Sariolan nimellä ”Esko Laukko” kirjoittamasta dekkarista. Teos on ilmiselvä plagiaatti Bill S. Ballingerin kirjoittaman dekkarin suomennoksesta. Sariola karnevalisoi tilannetta kirjoittamalla tapauksesta sekä omalla nimellään, että Esko Laukkona (joka hän ei myöntänyt olevansa) sekä anonyymisti Hymy-lehden toimittajana. Lopulta hän joutui maksamaan Ballingerille korvauksia, mutta ei suomentajalle, vaikka käytti suomennosta plagioinnissaan. Myöskään muissa tapauksessa ei tekijänoikeus tunnu ylettyvän kääntäjään!

Väärennöksen rajoja koettelivat pari Anja Kaurasen (nyk. Snellman) teosta. On mielenkiintoista seurata millä perusteella näitä pidettiin (turhaan) plagiaatteina.

Kirjassa miellyttää sen perusteellisuus. Väärennöksen tai plagiaatin käsitettä tutkitaan monesta eri näkökulmasta ja samalla nostetaan esiin kirjallisia kiistoja, jotka lukija tietää historiasta tai joita hän muistaa seuranneensa lehdistä.

Mikko Airaksinen

 

 

 

Mikko Airaksinen

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti