Annika Luther: Rukiin viljava historia. Suom. Kari Koski. S&S, 2022

Annika Luther tunnetaan romaani-, nuorten- ja scifikirjailijana. Nyt hän koittaa siipiään tietokirjailijana ja tulos on hyvä.

Kuinka keskiaasialaisesta rikkaruohosta tuli suomalaisten kansallisvilja? Annika Lutherin vetävästi kirjoitettu tietoteos kertoo rukiin tarinan. Ruis on ristipölytteinen kasvi, päinvastoin kun muut käyttämämme viljat. Tämä mahdollistaa enemmän mutaatioita, joista jotkut saattavat olla hyödyllisiä. Näin luonto tuottaa ja ihminen jalostaa uusia ruiskantoja. Luther kirjoittaa geenitutkija Nikolai Vavilovista (1885–1943), joka keräsi rukiin erilaisia versioita geenipankkiin. Pellossa esiintyvät rikkaruohot pyrkivät näyttämään oikeilta viljakasveilta, ilmiö on nimeltään Vavilovin mimikry. Annika Luther selittää, miten se toimii. Vavilov esiintyy myös John Readerin kirjassa Peruna, eräs maailmanhistoria (LIKE 2009), sillä Vavilov tutki myös perunaa.

Rukiilla on taipumus kasvattaa pitkä varsi. Tämä sopi erinomaisesti nuorisolle, joka saattoi ennen vanhaan kätkeytyä ruispeltoon peuhaamaan. Tästä Luther esittää useita runollisia esimerkkejä. Sen sijaan pitkävartisuus ei sovi viljelijälle, sillä pitkävartinen ruis menee helposti lakoon. Kirjassa kuvataankin, miten lyhytvartinen ruis saatiin aikaan.

Annika Luther kuvaa viljellyn rukiin lisäksi rukiinsukuisia rikkaruohoja. Samoin kerrotaan, miksi ruiskukka on oikeiston symboli.

Nyt kerrotaan, miten kaskiviljely tapahtui, miten suomalainen ruis kelpasi vientituotteeksi ja suomalaisia pidettiin asiantuntijoina rukiinviljelyssä.

Toisaalta saamme kuulla, miten rukiin mukana tulevat sienen saastuttamat torajyvät aiheuttivat vakavia sairauksia.

Katovuodet, joiden syitä kirjoittaja etevästi kuvailee, olivat ennen vanhaan jatkuva uhka. Tässä Suomea verrataan ohimennen kehitysmaihin. Suomen eri nälänhädistä kerrotaan vanhaan klassiseen kirjallisuuteen vedoten, mutta myös uutta tutkimuskirjallisuutta on luettu, kuten Oiva Turpeisen ja Mirkka Lappalaisen kirjat.

Seuraavassa luvussa käsitellään kasvinjalostusta ja sen historiaa.

Lopulta kuvataan rukiin merkitystä ja viljelyä 1900-luvun Suomessa.

Eläytyvästi ja tarinallisesti tehty mainio tietoteos!

Mikko Airaksinen

Asiasanat: , ,

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti