Liisa Väisänen: Symbolien Helsinki. Opas pääkaupungin salaisuuksiin. SKS Kirjat, 2022.

Oletko koskaan ihmetellyt, mitä merkitsevät vanhoissa helsinkiläistaloissa olevat koristeelliset elementit, pylväät, pilasterit, reliefit, pikkupatsaat, koristekuviot? Nyt ei tarvitse ihmetellä, sillä Liisa Väisäsen kirja käy niitä läpi oikein urakalla. Kirja on samalla matka arkkitehtuurin, ideologioiden ja Helsingin kasvun historiaan. Samoin rakennusmenetelmien kehitys vaikuttaa koristeluun.

”Vaikka Eduskuntatalon muu estetiikka ammentaa pikemminkin antiikin Kreikan ja Rooman arkkitehtuurista, jota on tarkasteltu ajan teollisten ja modernististen silmälasien lävitse, ovat sisäänkäynnit ottaneet mallinsa antiikin Egyptin temppelirakennuksista. Ylälistan koristekuvio muodostuu kahdesta elementistä. Molemmat näyttävät viittaavan symboliikaltaan temppelien uhriastioihin…”

Antiikin temppelit ja keskiaikaiset linnat ovat vaikuttaneet estetiikkaan valtavasti. Pikkuhiljaa kuvaan tulevat myös suomalaiskansalliset elementit, punainen graniitti ja koristeaiheiden löytyminen puista ja Suomen eläimistöstä.

Funktionaalisessa arkkitehtuurissa ei symboliikkaa esiinny, ainakaan tällaisenaan. Niinpä vaikkapa Finlandia-talosta ei löydy mitään kerrottavaa.

Minusta kirja on piristävä lisä Helsingin historiaan. Samat detaljit, jotka on kyllä joskus nähnyt, mutta ei ajatellut sen tarkemmin, avautuvatkin nyt selitettyinä.

 

Mikko Airaksinen

 

 

 

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti