Jia Tolentino: Trikkipeili : ajatuksia aikamme itsepetoksesta. Suomentanut Aura Nurmi. Into 2022.

Jia Tolentino (s. 1988) on New Yorkerille kirjoittava toimittaja. Trikkipeili on hänen ensimmäinen kirjanmittainen työnsä. Yli 300 sivuun sisältyy 9 esseetä, jotka siis ovat laajoja. Yhdessä esseessä käsitellään internettiä. Teorian mukaan kaikissa vuorovaikutustilanteissa ihminen omaksuu jonkin roolin. Internetissä tämä kuitenkin riistäytyy käsistä.

Monet esseistä käsittelevät hyvin amerikkalaisia asioita, pikaruokaloita, kuntosaleja, tosi-tv:tä. Tolentino arvostelee rankasti sitä, millaista ihmis- ja varsinkin naiskuvaa nämä tuottavat.

Hämmentävin essee käsittelee ekstaasia.

Kirjassa on myös essee, jonka aiheena on kirjojen naispuoliset päähenkilöt. Tyttökirjojen sankarittaret ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Heidän elämänsä on onnellista. Nuorisokirjojen sankarittaret muuttuva apaattisiksi tai angstisiksi ja aikuisena päähenkilöistä tulee itsemurhahakuisia. Tämä sopii Tolentinon näkemykseen siitä mitä vaatimuksia yhteiskunta asettaa naisille.

Kirjassa arvostellaan myös amerikkalaista feminismiä. Minulle jäi kuva siitä, että feministit ovat kuin personal trainereita, jotka kehottavat naisia voimaantumaan, sen sijaan, että toimisivat painostusryhmänä, joka vaikuttaisi aborttilainsäädäntöön, päivähoitotilanteeseen, samapalkkaisuuteen jne.

Ylimalkaan kirja on hyvin amerikkalainen ja tukee käsitystä siitä, että amerikkalaisuus poikkeaa yhä enemmän eurooppalaisesta maailmankuvasta.

Mikko Airaksinen

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti