Kuvakirjojen suosituimpia aiheita ovat viimevuosina olleet ehdottomasti tunnetaidot. Kirjastosta näitä tunteita ja tunnetaitoja käsitteleviä kuvakirjoja löytyy yllin kyllin. Monen kirjaston kuvakirjakokoelmasta ne löytyvät “Tunteet”, “Vaikeat asiat” tai “Hauska oppia” -kategorioiden alta. Monet tunnetaitokuvakirjat puhuttelevat ja koskettavat myös aikuista lukijaa. 

 

Fanni-kuvakirjat 

Jokaisessa Fannikuvakirjassa on upea, värikäs ja ilmeikkäästi kuvitettu tarina ja lopussa erikseen vielä rutkasti tietoa ja tehtäviä tunnetaidoista. Fanni-norsu ystävineen seikkailee hyvin samaistuttavissa tilanteissa, kirjojen kieli on selkeää ja sanat ovat hyvin harkittuja. Tarinat toimivat loistavasti satuhetkissä tai vaikka iltasatuna jo ihan sellaisinaankin mutta kirjan loppuosan tehtävien avulla niistä saa monipuolisia oppimiskokonaisuuksia. Kirjat sopivat loistavasti niin kotona kuin päiväkodissa, eskarissa, koulussa tai kerhossakin tutkittaviksi. Fanni-kuvakirjat ovat psykologien Julia Pöyhönen ja Heidi Livingstonin kirjoittamia, ja niiden upean kuvituksen on tehnyt Linnea Bellamine.

Kuvakirjasarjan aloittava Fanni ja suuri tunnemöykky -kuvakirja keskittyy tunteiden sanoittamiseen ja tunnistamiseen. Fanni pääsee osallistumaan paljon odotettuun juhlaan, mutta odotus ja jännitys purkautuukin valtavana tunnevyörynä. Onneksi Fannin äiti osaa kuunnella ja kysyä kysymyksiä, jotka auttavat Fannia sanoittamaan ja sulattelemaan suurta tunnemöykkyään. 

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari -kirjassa tutustutaan tunteiden säätelyyn. Fanni ystävineen kohtaa ulkoillessaan nuupahtaneen puutarhan, jonka kasvit ovat läkähtyä ympäristönsä tunnevyöryyn. Tunteet vaihtelevat voimakkuudeltaan ja tarinassa opitaan, millaisia vaikutuksia voimakkailla tunteilla on, miltä ne näyttävät ja tuntuvat. Tunnelämpömittari on loistava, havainnollistava keksintö, jonka voisi ottaa käyttöön myös aikuisten työpaikoilla!  

Voimakkaiden tunteiden säätelyssä auttaa rauhoittuminen ja erityisesti rauhallinen hengitys. Rauhoittumisen taidoista opitaankin paljon lisää kirjassa Fanni ja rento laiskiainen. Kirjan tarinassa eläinlapset valmistelevat odotettuja juhlia, mutta kun juhlien järjestelyssä tulee kiire, alkaa lapsia harmittaa, kiukuttaa, ja syntyy kaikenlaista pientä kinaa. Onneksi lasten vanhemmat tunnistavat, että lapset käyvät ylikierroksilla, eli heihin on iskenyt stressi. Silloin aikuisen tehtävä on auttaa lasta rauhoittumaan. Rento laiskiainen opettaa meille mainion rauhoittumiskonstin, mutta muistuttaa, että rauhoittuminenkin on taito, jota on vain harjoiteltava aina uudelleen ja uudelleen – ellei sitten ole syntyjään laiskiainen. 

 

Kuinka minusta tuli rohkea 

Yhteenkin kirjaan voi mahtua miltei koko tunteiden kirjo! Tarinaa, tietoa ja tehtäviä yhdistelevä tunnetaitojen megapakkaus Kuinka minusta tuli rohkea (Mervi Juusola & Anni Nykänen, 2019) on ehtymätön runsaudensarvi, joka löytyy kirjastossa tietokirjoista. Tarina kertoo Tildasta ja hänen pikkuveljestään Sisusta, joiden elämässä tapahtuu suuri muutos, kun vanhemmat eroavat ja heidän on muutettava uuteen kaupunkiin kahteen kotiin. Kirja sopii erityisen hienosti yhdessä luettavaksi, sillä tarinan välissä on paljon hyviä kysymyksiä, joiden purkamiseen lapsi tarvitsee aikuisen apua. Uuteen ympäristöön sopeutuminen ei ole lapsillekaan aina helppoa, joten kirjassa pureudutaan myös kiusaamisen, ystävystymisen ja oman puolen pitämisen teemoihin.  

 

Milli ja Mölli 

Ilon Milli ja pelon Mölli on pelon tunnetta ja ahdistustakin käsittelevä 5-8 vuotiaille suunnattu kuvakirja. Milli tapaa metsäretkellään kummallisen tytön, Möllin, joka näkee vaaroja ja hirvityksiä kaikkialla. Mölli on oikea vaarojen asiantuntija ja pian pelko tarttuu myös Milliin. Vaarin neuvoilla Milli ja Mölli oppivat lopulta yhteistyöhön. Kirja on upea kokonaisuus, sen kuvitus on ilmeikästä ja tunnelmallista ja kieli rikasta ja mielikuvituksellista.  

Milli, Mölli ja surunmaalaaja on kuvakirja surusta ja sen käsittelystä. Kun Millin kotipihalle ilmestyy Surunmaalaaja, muuttuu aivan kaikki harmaaksi. Surunmaalaaja pitää huolen, että Milli ajatteleekin vain surullisia asioita. Mutta voiko suru hallita ihan koko elämää vaikka kuinka suuri olisikin? Millin ja Möllin avulla vaikeiden asioiden käsittely on konkreettista ja toivoa antavaa, mielikuvituksen voimaa unohtamatta. 

 

Tunnetaitoja kirjastovierailulla 

Oletko huomannut kirjastoissa vallitsevan rauhallisen tunnelman? Kirjasto onkin mainio paikka tulla tunnustelemaan ympäröivän ilmapiirin vaikutusta sinuun.  Jos kirjaston lastenosastolla olisi tunnelämpömittari, heiluisivat sen lukemat useimmiten siellä leppoisan ja rauhallisen asteikon puolella. Aika ja arkinen kiire tuntuu pysähtyvän, kun etsiydyt sopivaan sopukkaan ja avaat lumoavan kirjan. Turvallisessa ympäristössä, turvallisten aikuisten tukemana, voi uskaltautua tutustumaan uusiin ja jännittäviinkin juttuihin. Monet aikuiset muistavatkin lapsuutensa kirjastoretkiltä juuri ne jännittävimmät Salapoliisin ja Noidan käsikirjat. 

Me kirjaston aikuiset juttelemme mieluusti lukemisesta ja vinkkaamme juuri sinulle sopivaa luettavaa. Kirjaston aikuiset ovat aika rauhallista ja rentoa väkeä, jota ei tarvitse ollenkaan jännittää. Meitä kiinnostaa mitä sinulle kuuluu ja autamme aina mielellämme, silloinkin jos lukeminen tuntuu sinusta hankalalta tai tylsältä. Olemme myös erilaisten salaisuuksien mestareita ja mikään juttu ei ole meille liian outo tai kummallinen – mehän työskentelemme päivittäin lohikäärmeiden, keijujen ja kaikenlaisten omituisten otusten parissa!  

​​​​​​​<3

Taru Liikanen

Taru Liikanen

Kuvisope kirjastoseikkailulla! Olen kuvataideopettajaksi valmistunut, sittemmin kirjastoutunut, johtava kirjastopedagogi Ison Omenan ja Tapiolan kirjastoissa. Intohimona monilukutaidot ja palvelumuotoilu, lukemaan innostaminen tekemällä ja taitamalla, uteliaisuutta ja mielikuvitusta ruokkien. Pajatoiminta, lapset ja nuoret, luovuus, mediakasvatus, taiteilu ja tapahtumat.

Kirjoita kommentti